دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
من با این نگاه سنتی مخالفم!
ضربالمثلها را میتوان از منظرهای گوناگونی مورد کنکاش و معنا گردانی قرار دارد؛ منظرهایی که میتوانند مثبت یا منفی باشند. در ادبیات ما نیز معادلهای لطیفتری برای ضربالمثلها وجود دارد. مثلا: «سرکه نقد شیرینتر از عسل است» یا «سیلی نقد به از حلوای نسیه» که دهخدا در امثال و حکم جلد دوم از آنها گفته است. ناصرخسرو میگوید: به نسیه مده نقد اگر چند نیز/ به خرما بود وعده و نقد خار....
آنچه از معنای مشترک این ضربالمثلها میفهمیم اقدام عجولانه برای به دست آوردن یک کالا یا شی است، فارغ از کم و کیف آن. به عبارت دیگر ترویج نوعی به چنگ آوردن است تا به مراد و مقصود مطلوب رسیدن.
نکته دیگر آنکه عدم اعتماد و اطمینان به آینده و وعدههای سایرین در واقع بهگونهای ترویج اعتمادسوزی در جامعه است.
اینکه آدمها به جای نمادهای مثبت و فعالیتهای سازنده و بلندمدت مثل رسیدن به حلوا و شیرینی تنها به سیلی که نماد منفی و خشونت است قانع شوند و یا به قول ناصرخسرو فریب وعده خرما را نخورند و به خاری که نقد و مهیاست بسنده کنند.
خلاصه میتوان گفت که قانع شدن سطحی، به مطلوب و مقصود نرسیدن، عجولانه عمل کردن و امیدوار نبودن به آینده و تلاش نکردن برای رسیدن به اهداف بلندمدت از جنبههای تاریک و عوارض منفی چنین ضربالمثلهایی است.
اکنون اگر از منظرهای گوناگون روانشناختی، جامعهشناختی، اقتصادی و فرهنگی و بهطور کلی توسعه انسانی به این قبیل ضربالمثلها بنگریم، نوعی تغافل و کوتاهبینی و تکیه بر اهداف سهلالوصول را مشاهده میکنیم.
به عبارت دیگر انسانها، از تلاش و همت برای رسیدن به خواستهها و هدفهای بزرگتر باز میدارد. مثالی که در عرصه رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی میتوانیم بزنیم این است که توسعه شاخصهای انسانی امروزه مورد توجه کشورهای پیشرفته و در حال رشد است و برای آن تلاش و اقدام عملی میکنند. در عرصه توسعه انسانی و رفاه اجتماعی توجه به زیرساختها و رفع نیازهای اساسی و اولیه انسانها در جامعه شهری و روستایی مانند آموزش، مسکن، بهداشت، اشتغال مولد مانند همان حلوا و خرمایی است که باید به آنها رسید و تلاش کرد. در مقابل توزیع پول و افزایش حقوق اقشار آسیبپذیر برای ارتقای سطح زندگی آن چیزی شبیه به همان سیلی نقد یا خار ناصرخسرو است که ما را از رسیدن به توسعه و عدالت باز میدارد و این سیلی نقد پس از مدتی نیز بیاثر خواهد شد. در عرصه صنعتی نیز میتوان فناوریهای وارداتی توسط بخش دولتی یا خصوصی را مثال زد که همان سیلی نقد و موجب تغافل از ظرفیتهای علمی تحقیقاتی و فناوری کشور خواهد بود و تبعا نوآوری و خلاقیت را مورد هدف قرار میدهد. در عرصه فرهنگی و اجتماعی و خانوادگی نیز این طرز تلقی قابل بررسی است. در واقع برخوردهای عجولانه و سیلیگونه به جای حل مساله و روشهای مناسب علمی و اخلاقی تربیت فرزندان و روابط خانوادگی ما را نیز دستخوش آسیب مینماید.
دکتر سیدحسن علمالهدایی جامعهشناس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست