چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

آلودگی هوا چه تاثیری بر ضریب هوشی نوزاد دارد؟


ایرنا:  ˈ‌حمیدرضا انصاریˈ‌ در کارگاه آشنایی با ˈتاثیرات آلودگی هوا بر کاهش ضریب هوشیˈ در خانه فرهنگ دولت آباد افزود: براساس تحقیقات علمی اعلام شده، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا به ویژه در سه ماهه اول بارداری می تواند هم برای جنین و هم برای مادر بسیار زیان بار باشد.

وی بیان کرد: در کشورهای جهان سوم سالانه 800 هزار نفر در اثر استشمام دود ناشی از آلودگی های فضای باز جان خود را از دست می دهند و آلودگی هوا منشا 5 درصد از ابتلا به سرطان هاست، اما این پدیده ناخوشایند زیست محیطی که به دست آدمیزاد هم ایجاد شده، افزون بر سالمندان، بیماران قلبی و کودکان بر جنین مادران هم اثر منفی می گذارد.

کارشناس ارشد روانشناسی افزود:‌ تحقیقات نشان می دهد بین میزان انتشار ترکیبات سرب در هوا و سلامت شهروندان و به ویژه کودکان ارتباط مستقیمی وجود دارد و خطر انتشار سرب نسبت به انتشار سایر آلاینده ها ملموس تر است، چرا که این ماده سمی قابلیت ماندگاری را در سیستم عصبی و کبد دارد.

وی گفت:‌ مسمومیت سیستم اعصاب، افزایش فشار خون، مشکلات جهاز هاضمه، صدمه زدن به عروق قلبی و امراض کبدی از دیگر عوارض سرب است و به لحاظ بهداشتی و زیست محیطی نیز ثابت شده است که وجود 10 تا 15 میکروگرم بر دسی لیتر سرب در خون کودکان موجب کاهش هوش و رشد و تاخیر در بلوغ آنها می شود.

انصاری افزود: جنین هایی که در معرض آلودگی های ناشی از سرب موجود در هوا و دود سیگار بوده اند به علت تاخیر در رشد، در هنگام تولد از وزن کمتری برخوردار بوده اند. نوزادانی که هنگام تولد با کاهش وزن مواجه هستند، پس از تولد به لحاظ رشد ذهنی و هوشی پایین تر از دیگر نوزادانی هستند که دارای وزن طبیعی بوده اند.

کارشناس ارشد روان شناسی ادامه داد: همچنین کمبود وزن نوزادان زمینه ابتلای آنها به بیماری های عفونی بیشتر را در مقایسه با نوزادان در حد معمول مساعدتر می کند چرا که بدن این نوزادان نسبت به نوزادان با وزن طبیعی از مقاومت و قدرت تغذیه ای کمتری برخوردار است.

وی افزود: نتایج تحقیقات که گروهی از محققان به سرپرستی دکتر فررا از دانشگاه کلمبیا انجام داده است نشان می دهد، مادرانی که در محیط های آلوده زندگی می کنند، کودکانی به دنیا می آورند که ضریب هوشی آنها نسبت به افرادی که در محیط غیرآلوده به دنیا می آیند، کمتر است.

انصاری گفت: پیشتر نتایج تحقیقات نشان داده بود که مواد شیمیایی موجود در هوای ناشی از سوخت بنزین و کربن و همچنین مواد سمی که در دود سیگار وجود دارد،مشکلات تنفسی در کودکان به وجود می آورد، اما نتایج این تحقیقات نشان داد آلودگی هوای ناشی از این مواد بر ضریب هوشی کودکان نیز تاثیر منفی می گذارد.