پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

محمد بنا به خاطر کشتی دوباره می آیم


محمد بنا به خاطر کشتی دوباره می آیم

محمد بنا سرمربی موفق و پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بار دیگر در آستانه بازگشت به تیم ملی قرار گرفته و مذاکرات وی با فدراسیون مثبت بوده است, هر چند هنوز راجع به جزئیات کار بحث نشده است

محمد بنا سرمربی موفق و پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بار دیگر در آستانه بازگشت به تیم ملی قرار گرفته و مذاکرات وی با فدراسیون مثبت بوده است، هر چند هنوز راجع به جزئیات کار بحث نشده است.

اما از شواهد این طور بر می آید که هر دو طرف برای عقد قرار داد نهایی مشکلی ندارند و باید منتظر ماند و دید بنا از چه زمانی کارش را با ملی پوشان فرنگی شروع خواهد کرد.

▪ وضعیت کشتی فرنگی پس از شکست در المپیک به هم ریخته به نظر می رسد. این تیم چقدر کار دارد تا به دوران گذشته بازگردد؟

ـ کشتی فرنگی چند سالی بود یک حرکت رو به رشد و جهشی داشت، اما اگر ۳۰۰ مسابقه را پیروز شوی، اما در یک رویداد آن هم در المپیک که باید نتیجه بگیری، بازنده شوی، همه چیز به هم می ریزد. در حال حاضر شرایط ملی پوشان طبیعی نیست. البته همه کشتی گیران آن پنج نفر نیستند و پشتوانه های زیادی داریم که بتوانند کمک زیادی به تیم ملی کنند، اما این پنج نفر هم برای ما بسیار مهم هستند. شرایط مساعد باشد، باید هرچه زودتر آنها را از نظر روحی بازگردانیم، چون جوان هستند و سالها می توانند در خدمت کشتی باشند.

▪ دو سال قبل پس از بازیهای آسیایی، تیم ملی را ترک کردید و در نهایت در المپیک نتیجه نگرفتیم. آیا اگر به آن دوران برگردید باز همان تصمیم را می گیرید؟

ـ ای کاش زندگی مانند ماشین دنده عقب داشت. تمام آرزو و همه فکرم موفقیت در المپیک بود و می خواستم در این چهار سال کارم را انجام دهم تا پس از نتیجه گیری در پکن، جای خود را به جوانان بدهم و در بخش دیگری به فعالیت بپردازم، اما این فکرها محقق نشد. در آن زمان خیلی مسائل به وجود آمد که ناخواسته بود. پس از چند سال به ایران بازگشته بودم و تجربه مدیریتی چگونه کار کردن در این شرایط را نداشتم، اما حالا شناخت کافی دارم. همه چیز گذشته و به خاطر گذشته نباید آینده را هم نابود کرد بلکه باید عبرت بگیریم.

▪ این موضوع مطرح می شود که بنا می خواهد هر سه رده سنی را در دست داشته باشد، اما سابقه نشان داده که کار بسیار طاقت فرسا و غیر ممکنی است. هدایت همزمان دو تیم جوانان و بزرگسالان در سال ۲۰۰۶ نیز تجربه خوبی برای شما نبود. آیا می خواهید هر سه رده را در اختیار داشته باشید؟

ـ در سال ۲۰۰۶ با رفتن حسن بابک از تیم ملی بزرگسالان، طالقانی این تیم را نیز در چند ماه مانده به مسابقات جهانی به من محول کرد و به طور همزمان هر دو تیم را در اختیار داشتم که واقعاً به من سخت گذشت. امکان ندارد دوباره چنین مسأله ای رخ دهد. بلکه نظرم این است که هرکس مسؤولیت یک رده را در اختیار بگیرد و بین آنها تعامل وجود داشته باشد. البته هنوز راجع به جزئیات و برنامه ریزی کار، جلسه ای با فدراسیون نداشته ام، اما در جلسه اول همه چیز مثبت بود.

▪ برنامه تیم ملی باید چگونه باشد؟

ـ برنامه باید چهارساله و تا المپیک لندن ادامه داشته باشد. همه چیز را باید به صورت مکتوب درآورد تا شرح وظایف افراد مشخص باشد و فردا مشکلی به وجود نیاید. مشاوره می تواند انجام شود، اما دخالت نه.

▪ به نظر شما آیا درالمپیک گذشته فرنگی کاران ما توانایی کسب مدال را نداشتند ؟

ـ اگر المپیکی برنامه ریزی می کردیم و تیم از لحاظ روحی - روا نی آماده می شد، در هر پنج وزن شانس مدال داشتیم. این تیم، بهترین تیم تاریخ کشتی فرنگی بود و استحقاق گرفتن مدال در المپیک را داشت.

▪ پس از شکست در المپیک حمید سوریان از صحنه کشتی محو شد و شنیده می شود که حتی تمرین هم نمی کند. برای بازگرداندن چنین سرمایه هایی باید چه کار کرد؟

ـ کسی که سه سال قهرمان جهان می شود، به طور حتم فاکتورها و ویژگیهای به خصوصی داشته که چنین نتیجه ای را گرفته است. طبیعی است پس از سه مدال طلای جهان، ناکامی در المپیک کشتی گیر را بر هم می ریزد، اما سوریان همان طور که از پیروزیها خوشحال می شد، باید با تلخیهای این شکست هم کنار بیاید. در وهله اول باید خود سوریان خودش را حفظ کند و خانواده اش باید برای بازگشت به او کمک کنند. سوریان می تواند تا چهار سال آینده باز هم در سطح اول دنیا باشد، به شرطی که خود را هماهنگ نموده و تمرینات مرتب را دوباره آغاز کند.

▪ محمد بنا همیشه با لیگ کشتی مخالف بوده است اما، به خاطر تأمین مالی کشتی گیران، همه می گویند باید برگزار شود. آیا باز هم نظر شما همان قبلی است؟

ـ من همیشه با این نوع لیگ مخالف بوده ام. آنهایی که از لیگ ذی نفع هستند می گویند لیگ مکانی برای شناسایی جوانهاست ولی تیمی که برای قهرمانی بسته می شود، دنبال جوان نمی رود بلکه به فکر جذب بهترینهاست. کاری با کشتی آزاد ندارم، اما در کشتی فرنگی کمترین نفع مالی نصیب کشتی گیر می شود. کشتی گیری مثل علی محمدی مجبور می شود هر هفته وزن کم کند و کشتی بگیرد، اما ضرر آن را در المپیک می بیند. اینها همه ضرر هستند. اگر می خواهیم کشتی گیران نفع مالی ببرند، می توانیم در طول سال چهار یا پنج مسابقه جایزه بزرگ در استانها بگذاریم و به هر کشتی گیری هم که در سه مسابقه قهرمان شد، یک جایزه نقدی ویژه بدهیم. این طوری منافع مالی کشتی گیران شایسته نیز در نظر گرفته می شود و کشتی گیران هم دوره ای مبارزه می کنند، اما اگر مجبوریم لیگ را برگزار کنیم باید در زمان مناسبی باشد و قرارداد تیمها طوری باشد تا کشتی گیر جوان و بزرگسالان در کنار هم قرار بگیرند و وزن کم کردنها نیز به کشتی گیران لطمه نزنند. تیمها نیز باید تثبیت شده باشند و قرارداد چند ساله با کشتی گیران ببندند تا در زمانی که اردوی تیم ملی نداریم، کشتی گیران در باشگاهها تمرین کنند.

همچنین اگر تیمها ثابت باشند می توانند با یک کشتی گیر جوان قرارداد چند ساله ببندند و پس از پرورش آن کشتی گیر، از نقل و انتقال او سود ببرد. برای داشتن یک لیگ خوب خیلی کارها می شود کرد، اما لیگی که عجولانه باشد و بخواهیم در یکی، دو ماه هر طور که شده آن را برگزار کنیم، به سود کشتی نیست.

▪ آیا با تغییر قانون کشتی فرنگی، ایران می تواند نتایج چند سال اخیر را باز هم به دست آورد؟

ـ قانون جدید هنوز آزمایشی است و کشورها باید با برگزاری آن پیشنهادهای خود را به فیلا ارسال کنند. هر قانونی تصویب شود، باید تابع فیلا باشیم. در گذشته به همراه تیم ملی جوانان به تورنمنت ترکیه رفتیم که روز وزن کشی به ما گفتند قانون عوض شده و کلینچ اجرا می شود. با برنامه ریزی به جایی رسیدیم که بهترین «کنده زن ها» و بهترین دفاع کننده ها را داشتیم. با کار شبانه روزی می توان با هر قانونی کنار آمد.

▪ صحبت آخر اینکه آیا با بازگشت مجدد محمد بنا، شرایط کشتی فرنگی عوض خواهد شد؟

ـ محمد بنا را همه می شناسند. به خاطر کشتی دوباره خواهم آمد نه برای منافع شخصی. امیدوارم شرایطی ایجاد شود تا نتیجه کارم را در المپیک لندن ببینم. هر کسی هم که فکر می کند می تواند به کشتی کمک کند باید به فدراسیون بیاید و حرفش را بزند تا اگر هم حرفش را گوش نکردند، حداقل از خودش راضی باشد که دلسوز کشتی بوده و حرفش را زده است. هر چقدر هم افراد بخواهند کناره گیری کنند باز فدراسیون بدون مربی نمی ماند. اتاق فکر فدراسیون با ضریب هوشی دو یا ۱۰۰ به کارش می پردازد، اما بهتر است این ضریب هوشی ۱۰۰ باشد تا کشتی لطمه نبیند.