یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

ایدز و مسافران مرگ


ایدز و مسافران مرگ

محاسبات علمی اولیه نشان می دهد در ایران حدود ۴۴ هزار نفر به ویروس HIV گرفتار هستند كه فقط یك سوم آنها شناخته شده اند

علی رضا هفته گذشته ازدواج کرد.او یکسال پیش با دختری دوست بود. آنها با یکدیگر رابطه جنسی داشتند. یک روز دختر به او گفت ایدز دارد.علی رضا به حال جنون رسید. با هیچ کس نمی توانست سخن بگوید.برای خانواده"متقی" او داشتن رابطه جنسی پیش از ازدواج، راز سر به مهر بود. عاقبت، به این نتیجه رسید که بدون گفتن راز خود به دیگران، آزمایش خون بدهد. شش ماه طول کشید تا نتیجه آزمایش، روشن شد. در طول این مدت، زندگی وی رنگ وبوی دیگری گرفت. از خانه بیرون نمی آمد. با دوستانش کمتر سخن می گفت. چندین بار به فکر خودکشی افتاد و بارها گریست. زندگی عادی را کنار گذاشت واندک اندک دچار پارانویا شد. هنگامی که بالاخره جواب آزمایش آمد، دریافت که مبتلا به ویروس اچ ای وی نشده است. همان موقع تصمیم گرفت ازدواج کند.

مهرنازدختر ۲۳ ساله ای که سال گذشته قصد داشت ازدواج کند، بعد از گرفتن نتیجه تست ایدز متوجه شد جواب مثبت است. ازدواج او به هم خورد وخبر دهان به دهان پخش شد. او دو سال پیش ازآن با پسری به مدت دوماه ارتباط جنسی داشت. تنها دوماه. اما همین کافی بود تا زندگی مهرناز، دانشجوی سال چهارم مهندسی پزشکی را زیر و رو کند. او مجبور شد شهرش را ترک کند و به تهران بیاید. حالا هیچ کس نمی داند مهرناز کجاست و چه می کند.

علی رضا و مهرناز، تنها دو نمونه از قربانیان سیاست های غلط فرهنگی هستند. سیاست هایی که بنیان آنها بر پنهان کاریست. چنین است که این روزها هم خانواده ها نگران آینده فرزندان خود هستند، و هم جامعه نمی تواند با واقعیات و مشکلات خود رو به رو شود و برای آنها چاره بیابد. افزایش آمار ایدز در ایران، محصول مستقیم این پنهان سازی هاست.

تعداد مبتلایان به ایدزدرایران

محاسبات علمی اولیه نشان می دهد در ایران حدود ۴۴ هزار نفر به ویروس HIV گرفتار هستند كه فقط یك سوم آنها شناخته شده اند. رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت می گوید بر اساس آخرین آمار رسمی از غربالگری بیماری ایدز در كشور، تعداد مبتلایان شناخته شده به ویروس ایدز ۱۱ هزار و ۲۲۱ نفر است. اختلاف بین این دوعدد نشان دهنده مشکلات موجود در خصوص دستیابی به مختصاتی دقیق از وضعیت بیماری ایدز در ایران است.

وزارت بهداشت هر سه ماه یك بار بر اساس نتایج غربالگری در سراسر كشور، آمار مبتلایان به ویروس HIV و بیماران شناخته شده آن را اعلام می كند. بر این اساس آمار رسمی سه ماه گذشته، این بیماری در كشور ۱۰ هزار و ۲۶۵ مورد شناخته شده داشته كه اكنون به ۱۱ هزار و ۲۲۱ نفر رسیده است. آخرین غربالگری وزارت بهداشت نشان می دهد ۸/۹۴ درصد مبتلایان شناخته شده ویروس ایدز مرد هستند و ۲/۵ درصد دیگر آنان را زنان تشكیل می دهند. ۴۰ در صد مبتلایان به ایدز در كشور به گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال تعلق دارند.

میزان انتقال ویروس ایدز از طریق اعتیاد تزریقی، از ۵۸ درصد در سه ماه گذشته به ۶۱ درصد رسیده است و ۳/۷ درصد مبتلایان نیز از طریق رابطه جنسی به ویروس این بیماری گرفتار شده اند. در حالی که اگر تعداد کسانی که به دلیل رابطه جنسی به این بیماری ابتلا دارند به صورت دقیق تری نشان داده شود، در این در صد تغییری جدی به وجود خواهد آمد.

مجموعه اطلاعات موجود در وزارت بهداشت ایران نشان می دهد که ۵۲۳ نفر از مبتلایان به ویروس ایدز درکشوردر مرحله بیماری هستند و تحت درمان قرار دارند، اما بقیه مبتلایان شناخته شده ویروس ایدز هنوز به مرحله بیماری نرسیده اند.

به علت پیچید گی های جامعه ایرانی و تابو بودن پرداختن به مسائل جنسی و گناه آمیز دانستن بیماری ایدز و برخی عوامل تکنیکی دیگر، هنوز محاسبات علمی لازم برای تعیین مبتلایان واقعی ویروس ایدز در كشور انجام نشده است، آنچه هست حاصل كار تعدادی از اپیدمیولوژیستهای كشور است که بر اساس استفاده از نرم افزارهای سازمان جهانی بهداشت انجام شده است، حال آنکه محاسبات اولیه نشان می دهد فقط یك سوم مبتلایان به ایدز شناخته شده اند.

به گفته کارشناسان بهداشت، تاسیس مراکز دیده وری وغربالگری ایدز در کشور طی سالهای گذشته به شناسایی بهتر و دقیق تر موارد ابتلا کمک کرده است.

بااین وجود اگر چه وزارت بهداشت تلاش می کند تا با افزایش مراكز مراقبت و دیده‌وری، تعداد بیشتری از افراد مبتلا به ویروس ایدز را شناسایی كند، و سطح پوشش خدمات درمانی به آنان را گسترش دهد، اما واقعیت این است که بسیاری از مبتلایان به دلیل هراس اجتماعی، از آشکار کردن بیماری خود در هراسند، و همین موضوع به یکی از عوامل مهم در گسترش ایدز در کشور بدل شده است.

نکته جالب توجه در آمارهای دولتی، رشد ابتلا به بیماری ایدز، هم از طریق تزریقی وهم از طریق رابطه جنسی است. البته با توجه به پنهان بودن ابتلا از طریق رابطه جنسی، تغییر الگوی ابتلا از اعتیاد تزریقی به رابطه جنسی، روز به روز قوی ترهم می شود.

توریسم جنسی، حلقه مفقوده سیاه

اگر چه هم اکنون با ضعیف شدن تار و پود تابوهای فرهنگی، بالارفتن سطح شناخت عمومی و بخصوص سطح آگاهی جوانان، پرداختن به مسائل مربوط به ابتلا به بیماری ایدز در قالب مسائل جنسی ، نسبت به چند سال پیش افزایش چشمگیری یافته، اما راه های ابتلا نیز عملا تنوع بیشتری پیدا کرده است. گسترش"توریسم جنسی" یکی از این راه هاست که جامعه ایران ترجیح می دهد به آن نپردازد، و امروز یکی ازشایع ترین راه های توزیع و گسترش ابتلا به این بیماری در ایران است.

چنین است که دوبی، ترکیه، آذربایجان و تایلند سرزمین های طلایی مسافرین ایرانی شده، که در ان نقاط برای خوش گذرانی هر کاری می کنند. بسیاری از افرادی که به این سفرها می روند نسبت به خطرات این بیماری اطلاعات چندانی ندارند. بسیاری از جوانان ایرانی که در داخل کشور از حداقل آزادی های اجتماعی برای برقراری ارتباط معقول با جنس مخالف محروم اند، از مشتاقان این سفرهای مرگ هستند. در داخل کشور نیز تابو بودن پرداختن به روابط زنان و مردان در جامعه به صورت عمومی، وضعیتی پدید آورده که اولا آگاهی های لازم نسبت به بیماری ایدز وعواقب آن اندک است ودر ثانی جوانان را به دلیل فشارهای ناشی از سرکوب میل جنسی، به کارهای عجیب وغریب وادار کرده است.

در اواسط سال۸۱ سازمان ملی جوانان در کتابی با اشاره به بحران های حوزه جوانان در کشور، بحران مسائل جنسی را یکی از این موارد برشمرد. پیش ازآن رییس همین سازمان در مصاحبه ای در شهریور ۱۳۸۰ اعلام کرده بود که بیش از ۵۰ درصد دختران و پسران با هم به اشکال مختلف ارتباط دارند. اگر چه وی تصریح کرده بود که این رابطه جنسی نیست، اما کارشناسان مسائل جوانان معتقدند که همین مقدار نیز توده متراکمی از خطر را پیش روی جامعه ایرانی قرارمی دهد.

فحشاء خیابانی از پدیده های دیگری است که این روزها زنگ های خطر را به صدا در می آورد. آمار تعداد افرادی که به این کار به صورت حرفه ای می پردازند، هولناک است. اگرچه نوع فحشاء پنهان و دیگر اشکالی که می تواند به اشاعه این ویروس مهلک کمک کند نیز همواره یا نادیده گرفته می شوند و یا چندان به حساب نمی آیند.

این درحالی است که حدود ۵۰ هزار معتاد پر خطر در كل كشور و ۵ هزار معتاد پرخطر در تهران وجود دارد که مانند بمب ساعتی می توانند موجب اشاعه بیماری ایدز شوند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.