یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

تایلند, مقصدی پرخطر برای گردشگران


تایلند, مقصدی پرخطر برای گردشگران

ایدز, کلاهبرداری, قاچاق انسان, فروش گذرنامه و در دام مواد مخدر افتادن از جمله خطراتی است که مسافران را تهدید می کند

سفر بیش از ۱۶۰ هزار ایرانی به تایلند در سال گذشته و ابراز خرسندی سفیر آن از این که ایران رتبه اول تعداد گردشگران ورودی به کشورش را کسب کرده است ، نشانگر این نکته است که با وجود آن که بازار گردشگری داخلی کشورمان کساد است، اما ایرانی‌ها با سفرهای پی در پی به تایلند بخش بزرگی از درآمد ملی این کشور را تامین می‌کنند. اما چه چیز در تایلند، مسافران را اینچنین مسحور خود می‌کند و پیامد این سفرها، بجز کساد ماندن بازار گردشگری داخلی چیست؟

این روزها سفیر تایلند، چایرات سیریوات، دلواپس است که مبادا سیل یا خبر شیوع بیماری‌های واگیردار در کشورش، ایرانی‌هایی را که در سال گذشته با افزایشی بیش از ۳۰ درصد در آمار ورودشان به این کشور، سهم بزرگی از گردشگران تایلندی را تشکیل دادند، از سفر به کشورش منصرف سازد. همین نگرانی دلیلی شد که او خبرنگاران را در نشستی خبری دور هم جمع کند و به آنها تضمین دهد که به‌رغم سیل هنوز می‌توانند گردشگران را بپذیرند. ابراز نگرانی علنی سفیر تایلند در جمع خبرنگاران، شاید به این علت است که به گواه یورونیوز، دولت تایلند تخمین می‌زند برای جبران خسارت سیلی که از ۲ ماه پیش شهر بانکوک و برخی مناطق اطرافش را بلعیده است، به حدود ۹۰۰ میلیارد یورو نیاز دارد و طبیعتا مسوولان این کشور روی جیب گردشگران ایرانی که در سال گذشته حدود ۱۴‌/‌۲ درصد از کل درآمد خالص ملی‌اش را تامین کرده‌اند، برای جبران بخشی از این خسارت حساب می‌کنند و مایل نیستند سیل مانع ورود گردشگران ایرانی به تایلند شود!

اصرار تایلند برای پذیرش گردشگران ایرانی در شرایطی صورت می‌گیرد که هنوز هم آخرین خبر مربوط به این کشور در سایت وزارت امور خارجه ایران، پیامی است خطاب به گردشگران ایرانی که هشدار می‌دهد فعلا به دلیل سیل و عواقب ناشی از آن برای سفر به تایلند دست نگه دارند.

این خبر هنوز هم با گذشت کمتر از ۲ ماه از انتشارش، در سایت وزارت امور خارجه ایران به عنوان توصیه سفر، وجود دارد و ثابت می‌کند هنوز هم شرایط این کشور برای پذیرش گردشگران مساعد نیست، اما اگر نیازمندی‌های برخی روزنامه‌ها را ورق بزنید آن وقت به این نتیجه می‌رسید که صاحبان آژانس‌های مسافرتی نظر دیگری در این باره دارند و جالب اینجاست که سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری به عنوان اصلی‌ترین متولی سفر در کشورمان، هیچ واکنشی در این زمینه نداشته و ندارد.

● مگر در تایلند چه خبر است؟

نام کشور تایلند بیش از آن که با طبیعت یا معابد کهن عجین شده باشد، با گردشگری جنسی پیوند خورده است و شهرتش در این زمینه به حدی است که معمولا نخستین نکته‌ای که هر گردشگری در دنیا با شنیدن نام تایلند به یاد می‌آورد،تجارت جنسی است.

اقتصاد تایلند وابسته به این تجارت است و بیش از نیمی از درآمد این کشور از طریق آن تامین می‌شود. تجارت جنسی به حدی در تایلند قوی شده است که بنابر اعلام منابع غیر رسمی کودکان و نوجوانان نیز قربانی‌اش می‌شوند.

در میان فهرست مقاصد گردشگری تورهایی که در سراسر دنیا، مسافرانشان را به تایلند می‌برند معمولا نام شهر کوچک ساحلی پاتایا جداگانه ذکر می‌شود تا مسافران درباره این که آیا به این منطقه نیز خواهند رفت یا نه، مطمئن شوند.

دلیل این که به شکلی خاص بر نام پاتایا تاکید می‌شود، این است که این منطقه از گذشته‌های دور به دلیل داشتن مراکز فراوان فساد، شهرتی جهانی داشته است و شمار زیادی از زنان روسپی تایلند و همجنسگرایان در آن جمع شده‌اند، اما چرا ما باید با ارائه اطلاعاتی از وضعیت فحشا در کشور تایلند و بخصوص آن منطقه، ذهن شما را مغشوش کنیم؟! آیا باور می‌کنید در ایران، آژانس‌های مسافرتی با مجوز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، علنا نام «پاتایا» را به عنوان یکی از مقاصد حتمی سفر در تایلند ذکر می‌کنند و به مسافران تضمین می‌دهند که حتما در فهرست مقاصد سفرشان جای دارد؟

البته آژانس‌های محافظه کارتری نیز وجود دارند که به جای مستقیم نام بردن از این منطقه، دائما بر اصطلاح «سواحل زیبا» تاکید می‌کنند و حتی به جای کلمه تایلند از اصطلاح «سواحل جنوب شرقی آسیا» در آگهی‌های خود بهره می‌گیرند، اما زمانی که متقاضیان سفر با این آژانس‌های مسافرتی تماس می‌گیرند آنها توضیح می‌دهند که منظورشان از سواحل جنوب شرقی آسیا، تایلند است!

تورهای گردشگری به مقصد تایلند بسیار ارزان هستند، به طوری که آرزوی سفر خارج رفتن را حتی برای کسانی که پس اندازی تقریبا ۷۰۰ هزار تومانی دارند، برآورده می‌کنند. به این ترتیب بسیاری از کسانی که پس‌اندازی اندک دارند نیز می‌توانند به تورها بپیوندند و به سواحل این کشور سفر کنند و این در حالیست که در سایه نبود حمایت‌های لازم از صنعت گردشگری داخل، چنین پس‌اندازی برای سفرهای داخلی و توسعه گردشگری داخلی هزینه نمی‌شود. ضمن این که برخلاف تصور برخی افراد، هزینه مسافرت داخل کشور به مراتب کمتر و همراه با دغدغه کمتر و سلامت بیشتر است.

● روبان قرمز، روی سینه مسافران خاص

همه کسانی که به تایلند سفر می‌کنند با اهداف نادرست به این کشور نمی‌روند. برخی از آنها صرفا علاقه‌مند به سفر کردن هستند و از آنجا که متوجه می‌شوند هزینه پیوستن به توری خارجی و داخلی تقریبا یکسان است ، میان گشت و گذار در ایران و تایلند، کشور بیگانه را برمی‌گزینند، اما زمانی که به این کشور می‌رسند از دیدن برخی مسائل در آن، شگفت​زده می‌شوند.

ل. م، خانم مسافری که به قصد مشاهده معابد تایلند به این کشور سفر کرده است، می‌گوید: «بیش از آن که از علنی بودن پدیده فحشا در این کشور تعجب کنم، از ناپدید شدن گروهی از همسفران تور، به محض رسیدنمان به تایلند متعجب شدم!»

او توضیح می‌دهد که غیبت‌های طولانی برخی افراد در تور گردشگری و پاره‌ای رفتارهای غیراخلاقی، خانواده‌هایی را که به قصد لذت بردن از طبیعت و مشاهده بناهای تاریخی این کشور به تور پیوسته بودند، وادار به اعتراض کرده بود، اما تنها غیر اخلاقی بودن این رفتارهای مسافران خاص نیست که گردشگران عادی را نگران می‌کند. آن طور که ل. م می‌گوید رفتارهای پرخطر جنسی این افراد، امکان ابتلای آنها به ایدز و در نتیجه انتقالش به کشورمان را نیز افزایش می‌دهد.

گفته این گردشگر، بیراه نیست، چرا که دقیقا در سال گذشته یعنی همان زمانی که شمار گردشگران ایرانی ورودی به تایلند افزایشی بیش از ۳۰ درصد داشت، انجمن صلیب سرخ تایلند درباره افزایش نگران کننده شمار مبتلایان به ایدز در این کشور هشدار داد و اعلام کرد ۱۶ درصد زنان متاهل و ۱۲ درصد زنان مجرد تایلندی به ویروس اچ آی وی آلوده شده‌اند و طبیعی است که اگر بخشی از این زنان در زمینه روسپیگری فعال بوده باشند، هر کدام ممکن است چندین نفر را نیز به ایدز مبتلا کرده باشند.

نگرانی از ابتلای به ایدز گردشگران ایرانی غیر پایبند به مسائل اخلاقی، به حدی بالاست که سفارت ایران در تایلند نیز پیشتر در این باره علنا هشدار داده و از هموطنان خواسته است برای حفظ سلامت خود در این سفر دقت لازم را داشته باشند!

● دست‌کم هشدارها را جدی بگیرید

با وجود سیل‌زدگی و برخی مشکلات دیگر تایلند، هنوز هم گردشگرانی هستند که تمایل دارند معابد این کشور، حیات وحش و طبیعت زیبایش را ببینند و بی‌توجه به کسانی باشند که با هدف رفتارهای غیراخلاقی به آنجا سفر می‌کنند.

اگر شما هم به رغم مشکلات گفته شده، همچنان مشتاق چنین سفری هستید، شاید بهتر باشد پیش از سفر، برخی توصیه‌های سفارت کشورمان را در تایلند به اتباع ایرانی بخوانید.

نخستین هشدار به گردشگران ایرانی، درباره گذرنامه آنهاست. سفارت تاکید می‌کند که به هیچ وجه نباید گذرنامه‌تان را به امانت نزد کسی بگذارید، چرا که امکان دارد گذرنامه تان پس از به امانت گذاشتن، فروخته شود و شما به جای سواحل، روانه زندان‌های تایلند شوید اما زندانی‌های ایرانی در تایلند، فقط بی گذرنامه‌ها نیستند کسانی نیز وجود دارند که فریب باندهای بین‌المللی قاچاق انسان را خورده‌اند و با وعده اعزام شدن به سایر کشورها، دار و ندارشان را باخته‌اند و پس از دستگیری توسط پلیس تایلند، زندانی شده‌اند و دوره محکومیت شان را بر اساس قوانین داخلی این کشور می‌گذرانند. در کنار این دو گروه، زندانی‌های ایرانی نیز هستند که جرمشان قبول بسته از افراد ناشناس ایرانی یا غیرایرانی بوده است و حتما حدس می‌زنید که محتوای بسته‌ها چه بوده است ؟ مواد مخدر !

ما دلمان می‌خواست نظر مسوولان و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را در این زمینه بدانیم، اما مثل روال سابق مسوولان این سازمان سیاست سکوت و عدم پاسخگویی به پرسش‌های خبرنگاران را در پیش گرفتند و حاضر نشدند حتی در مورد نشست مطبوعاتی سفیر تایلند و تلاش وی برای مجاب کردن ایرانیان که تایلند را حتی بعد از سیل و شیوع بیماری‌های واگیردار برای مسافرت برگزینند، هیچ موضعی اتخاذ کنند.

مریم یوشی‌زاده