یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
قیاس ناپذیری پارادایم های علمی
غلامحسین مقدم حیدری
نشرنی
فلسفه علم یكی از حوزه های جدید معرفت بشری است كه به بررسی ماهیت علم می پردازد. علم چه ویژگی هایی دارد؟ و «روش علمی» كه به حسب ادعا به نتایج ممتاز و قابل اتكا منجر می شود، چیست؟ اینها پرسش هایی هستند كه این حوزه سعی دارد پاسخی برای آنها بیابد. داستان فلسفه علم در یك سده گذشته را چنین می توان روایت كرد كه ابتدا پوزیتیویست ها با واقعی پنداشتن مشاهدات تجربی خام، متافیزیك و مابعدالطبیعه را بی معنی و مهمل دانستند. نگتیویست ها با تكیه بر اتكای مشاهدات بر نظریات، پوزیتیویسم را مورد نقد قرار دادند و اجازه دادند تا حضور متافیزیك در نظریه های علمی پی گیری شود. سرانجام تامس كوهن، با واقعی پنداشتن تاریخ علم به روایت خویش كل نظام پوزیتیویستی - نگتیویستی را به چالش كشید. این چالش ها و افت و خیزها حاكی از آن اند كه نقد یك ساختار نظری امكان پذیر نیست، مگر با تكیه بر ساختار نظری دیگر.
ویژگی عمده نظریه تامس كوهن كه تحولی در علم شناسی فلسفی محسوب می شود، این است كه بر خصلت انقلابی تحولات علمی تأكید می گذارد و به این اعتبار، كوهن این تلقی را كه سیر تحول علم سیری صعودی است كه در هر گام نسبت به گام پیشین به كشف واقعیت نزدیك می شود، شدیداً به چالش می گیرد. این نتایج مناقشه برانگیز درباره پیشرفت علم، معقول بودن و نقش منافع یا تعلقات اجتماعی در ارزیابی نظریه های علمی سبب شده است تا «قیاس ناپذیری» پارادایم های علمی در مركز توجه فیلسوفان علم قرار گیرد و بحث های فراوانی را برانگیزد و این امر دلیلی برای شكل گیری پژوهش حاضر شده است.
مؤلف در این اثر سعی كرده است با بیانی شیوا و قلمی بی حاشیه آرای كوهن درباره قیاس ناپذیری را بازخوانی كند و برای درك هرچه بهتر این مفهوم و جنبه های آن از شواهد تاریخ علم بهره گرفته است و البته هرجا كه به نظر می رسیده نقدهای وارد بر كوهن می تواند به درك عمیق تر فلسفه وی كمك كند به طرح آن نقدها نیز پرداخته است.
دكتر مقدم حیدری، این پژوهش خود را در سه فصل ارائه كرده است. در فصل اول، با بیان انواع تاریخ نگاری های علم و نوع نگرش گشتالتی كوهن، سعی كرده است مبانی و چگونگی شكل گیری نگرش كوهن را بررسی كند. در فصل دوم، جنبه های گوناگون قیاس ناپذیری را شرح داده است از جمله قیاس ناپذیری مفاهیم، قیاس ناپذیری روش شناختی و قیاس ناپذیری مشاهدات و در فصل سوم، پیامدهای مناقشه برانگیز قیاس ناپذیری را مورد تحلیل قرار داده است؛ همچون زبان مشاهده، معیار گزینش میان پارادایم های رقیب و پیشرفت علم.
روان و بی حاشیه نویسی مؤلف در این كتاب شاید از امتیازات این اثر بر آثاری مشابه باشد اما این ساده نویسی مؤلف به هیچ وجه از تعمق پژوهش او نكاسته است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست