دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

لکنت زبان و اختلال گفتاری


لکنت زبان و اختلال گفتاری

با وجود بمباران تصویری که امروزه در زندگی ما وجود دارد, باز هم زبان مهمترین وسیله ارتباطی به شمار می رود بنابراین اگر در این حوزه آسیبی وجود داشته باشد حتما ارتباط فردی دچار اختلال می شود

با وجود بمباران تصویری که امروزه در زندگی ما وجود دارد، باز هم زبان مهمترین وسیله ارتباطی به شمار می رود. بنابراین اگر در این حوزه آسیبی وجود داشته باشد حتما ارتباط فردی دچار اختلال می شود. صحبت کردن با یکدیگر و در میان گذاشتن افکار، جزء نیازهای اساسی انسان است. زبان به کودک این امکان را می دهد که نگرانی ها و احتیاجات خود را بیان کند، شادی هایش را در میان بگذارد و با انسان های دیگر ارتباط برقرار کند. برای کسی که می تواند بدون اشکال صحبت کند، صحبت کردن امری عادی است. به هر حال اگر رشد زبانی حاصل نشود یا بسیار کند پیش رود، جای تامل دارد (انله،۱۳۸۳ ، ص۴۲ و۴۳ ) یکی از پیچیده ترین پدیده های اختلالات گفتاری، عارضه لکنت است که اصولا در دوران کودکی، بویژه در دوران پیش از دبستان، به علل متعدد و ناشناخته ای به وجود می آید.

● لکنت چیست؟

در این زمینه محققان تعاریف و تعابیر گوناگونی ذکر کرده اند، اما در اینجا به تعبیر دکتر (وان رایپر) که متداول ترین و جامع ترین تعریف راجع به لکنت است، اکتفا می کنیم. وی بر این باور است که لکنت زمانی پدید می آید که در جریان طبیعی گفتار، وقفه ای ناگهانی و غیر طبیعی به واسطه تکرار صداها، هجاها، کلمات و حتی عبارات، کشیده گویی صداها و نیز میان پرانی صداها، هجاها، کلمات و گیر یا قفل شدن دهان ایجاد شود که بعضا با رفتارهایی همراه است. بنابراین لکنت یک پدیده فوق العاده پیچیده روانی - حرکتی است که در روند طبیعی گفتار فرد بر اثر تکرار، گیر، کشیده گویی و... بروز می یابد و به شکل های خفیف، متوسط و شدید ظاهر می گردد. در یک جمله می توان گفت: لکنت، اختلال در گفتار است که به صورت لحظه ای و موقتی در جریان گفتار پیش می آید و لحظاتی بعد، گفتار به شکل روان و سلیس ادا می شود. ناگفته نماند که در برخی از کتاب ها دو نوع لکنت به شرح زیر مطرح شده است:

۱) لکنت آغازین (اولیه):

این نوع لکنت به حالتی اطلاق می شود که در آن فرد، تنش و اضطراب ندارد و نسبت به مشکل خود ناآگاه است. در این نوع لکنت، فراوانی و شدت لکنت فرد و نیز رفتارهای وابسته به آن بسیار کم می باشد.

۲) لکنت پیشرفته(ثانویه):

به حالتی اطلاق می شود که فرد از مشکل خود آگاه است و دارای اضطراب و رفتارهای وابسته می باشد هم چنین فراوانی و شدت لکنت وی در سطح بالاست. (فرازی،۱۳۷۶ ، ص۵ ) لکنت زبان شایع ترین نوع اختلال کلامی کودکان است، اما در سنین بالاتر هم ممکن است به وجود بیاید که بیشتر وقت ها این مشکل ناشی از تصویری منفی از یک تجربه شخصی است. بر اساس تحقیقات انجام شده لکنت معمولا قبل از سنین۷-۸ سالگی شروع می شود ۵۸(% موارد) و به ندرت در سنین بالاتر اتفاق می افتد. گاهی وقت ها لکنت زبان کودکان۲-۵ ساله در اثر ترس کودک از صدایی خاص و حیواناتی مثل: سگ، گربه یا تهدید و کتک خوردن و غیره اتفاق می افتد. اما پدید آمدن لکنت در سنین بالاتر در اثر عوامل فیزیکی مانند: صدمات مغزی و آسیب روانی- اجتماعی است. (فرازی،۱۳۷۶ ص۵ )

افرادی که دچار لکنت اند مشخصه ظاهری ندارند و تنها با صحبت کردن نمایان می شود که آنها لکنت دارند. به همین علت این قبیل افراد از صحبت کردن با افراد غریبه خودداری می کنند، چون می ترسند لکنتشان هنگام صحبت کردن با دیگران آشکار شود. فرد مبتلا به لکنت زبان برای رهایی از لکنت، نهایت سعی خود را می کند که در صحبت هایش دچار لکنت نشود، ولی با این حال باز هم دچار لکنت خواهد شد. بنابراین نباید به او تذکر داد که تمام سعی خود را به بکند تا هنگام صحبت، لکنت نداشته باشد.

کودک لکنتی در دوست شدن با دیگران دچار مشکل می شود و این مسئله او را پریشان خاطر می کند، کودکی که دچار لکنت زبان است می خواهد دیگران به جای او صحبت کنند، زیرا در هنگام صحبت کردن احساس شکست می کند. او نمی خواهد به تلفن پاسخ دهد، زیرا می ترسد طرف دیگر او را مسخره کند.

والدین اظهار می دارند که فرزندمان وقتی نزد ماست زیاد صحبت نمی کند، همچنین علاقه زیادی به تنهایی دارد. در حقیقت کودک سعی می کند از موقعیت هایی که مجبور به صحبت کردن می شود اجتناب کند و به تنهایی پناه می برد، زیرا از دچار شدن به لکنت می ترسد. احساس می کند که دیگران درک نمی کنند او چه احساسی دارد، زیرا خودشان در چنان موقعیتی نبوده اند. گاهی مواقع کودک لکنتی مایل به صحبت کردن نیست، با اینکه می داند چه می خواهد بگوید. گاه ممکن است در موقعیت های خاص از صحبت کردن اجتناب کند.

اما در بیشتر مواقع دلیل ترس او از صحبت کردن، عکس العمل های طبیعی افراد است که در مقابل وقایع غیر طبیعی از خود نشان می دهند.

دیگران باید درک کنند که این مسائل جنبه های خاصی از لکنت اند که کودک نباید به خاطر آنها خجالت بکشد یا درصدد پنهان کردن آن باشد. همچنین این موضوع را باید در نظر داشت که لکنتی بودن همراه با مسائل آن بدین معنا نیست که فرد لکنتی، آدمی غیرطبیعی است، زیرا کودک، عکس العمل هایی از خود نشان می دهد که در شرایط خاص طبیعی اند.

● کودک لکنتی در مدرسه:

لکنت کودک در محیط مدرسه در مقابل دوستان، معلمان، مدیر و دیگر افرادی که در مدرسه حضور دارند او را عذاب می دهد و به همین دلیل گاهی او سعی می کند خود را از دید آنها پنهان کند، از این رو باید به او کمک کرد تا با این مشکل کنار بیاید. به کودک بگویید درصدد آن نباشد تا لکنت زبان خود را در مقابل دیگران پنهان کند. باید به او آموزش داد که چگونه با مشکل خود کنار بیاید، آن را بپذیرد و برای رفع آن تمام سعی خود را بکند.

● درس جواب دادن در کلاس:

به طور تقریبی همه کسانی که لکنت دارند به جای اینکه در کلاس به سوالات جواب بدهند، می گویند: (نمی دانم)، در حالی که جواب سوال را می دانند. در آن لحظه کودک از ترس لکنت رها می شود، اما بعد احساس کسالت می کند، زیرا توانایی واقعی خود را ظاهر نساخته است. دانش آموز لکنتی معمولا به هنگام خواندن کتاب، برای پیشگیری از لکنت به خط های بالا و پایین توجه می کند، چون او نگران است که در خواندن دچار لکنت شود. در واقع دانش آموز لکنتی خواندن خود را پیش بینی می کند. علت قفل یا لکنت او هم از یک طرف ترس از لکنت و از طرف دیگر تجربیات تلخ گذشته است که به نحوی او را تهدید می کند.

اگر در هنگام خواندن دچار مشکل شود و دانش آموزان دیگر به او بخندند، این تجربه تلخ در روند خواندن کودک از روی مطلب اثر نامطلوب به جا می گذارد و احساس ترس و تشویش بیشتری در او به وجود می آورد.

دانش آموز لکنتی در هنگام خواندن مطلب در مقابل دانش آموزان دیگر، چون فکر می کند در هنگام مکث کردن و لکنت، شنونده خود را در انتظار گذاشته است، سعی می کند برای رفع این مشکل و فشار زمانی موجود سریع تر صحبت کند یا مطلب را بخواند به همین دلیل بیشتر دچار لکنت و مکث می شود.

کودکانی که لکنت دارند برای رهایی از مشکل خود سعی می کنند کودکان و همکلاسی های خود را به نحوی مورد تمسخر قرار دهند. مثلا همکلاسی چاق خود را مسخره می کنند.

● ارتباط لکنت با وراثت:

هیچ کس به طور قطع نمی تواند بگوید که لکنت ارثی است یا نه؟ نقش وراثت کاملا پیچیده است ولی دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که مشکلات گفتار و زبان به نوعی ژنتیکی است. با این حال اگر وراثت عاملی در به وجود آمدن لکنت باشد نقش آن کاملا مبهم است، مانند رنگ چشم و مو که قابل پیش بینی نیست. (فرازی، مرتضی۱۳۷۶ ، ص۱۲ )

احتمال بروز لکنت در کودکان چ‘ دست:

افراد چ‘ دست بیشتر از افراد دیگر ممکن است دچار لکنت شوند. طبق یافته های موجود، حدود ۳۰% افراد لکنتی را چ‘ دستان تشکیل می دهند، زیرا مرکز گفتار در افراد چ‘ دست در نیمکره چ‘ مغز است که الگوی بسیار پیچیده ای دارد و بنابراین، این حالت سبب ناهماهنگی هایی در ساماندهی و برنامه ریزی و اجرای گفتار می شود و گاهی به صورت لکنت قابل مشاهده است.

تظاهرات و حالات گفتار فرد لکنتی:

۱) تکرار: بارزترین و مهمترین ویژگی گفتار فرد لکنتی تکرار است. فرد لکنتی به طور ناگهانی و غیر ارادی صداها، کلمات و عبارات را تکرار می کند.

۲) کشیده گویی: یکی از مواردی که در افراد لکنتی فراوان دیده می شود (کشیده گویی) یا طولانی ادا کردن است. کشیده گویی عبارت است از طولانی ادا کردن کلمات، هجاها، صداها (بویژه واژه ها)

۳) گیر یا قفل: گاهی اوقات فرد لکنتی در اثر انقباض های ناگهانی و غیر ارادی دستگاه متولی گفتار، بویژه حنجره و لب ها، برای لحظاتی کوتاه از گفتن کلمه یا عبارت باز می ماند و وقفه ای در استمرار گفتار پیش می آید (دهان قفل می شود) و پس از رفع انقباض اندام گفتاری، کلمه مورد نظر به تندی و با شتاب بیان می شود. این حالت به درجه و شدت لکنت بستگی دارد.

۴) تغییر صدا: وقتی یکی از علائم لکنت در فرد ظاهر می شود، صدایش هم از نظر بلندی، شدت، ارتفاع (زیر و بمی) و کیفیت، دستخوش اختلال می شود. این تغییرات در افراد لکنتی فقط در زمان وقوع لکنت رخ می دهد.

۵) سرعت ناموزون: سرعت گفتار فرد لکنتی اغلب آهسته است و ریتم منظمی ندارد ( به صورت نامنظم و آهسته) این حالت زمانی است که فرد در جریان گفتار مبتلا به لکنت شود و در بقیه موارد احتمال دارد که معمولی یا اندکی سریع تر از حد معمول باشد.

۶) میان پرانی یا میان اندازی: در افراد لکنتی زیاد دیده می شود که صداها، هجاها، کلمات یا عبارتی را به میان صحبت خود می آورند تا فاصله بین کلمات و جملاتشان را پر کنند و به عبارتی لکنت خود را پنهان سازند.

۷) مکث یا توقف: تنفس افراد لکنتی با افراد غیر لکنتی تفاوت دارد، افراد لکنتی تفاوت های قابل ملاحظه ای در الگوهای دم و بازدم از خود نشان می دهند. البته ظرفیت دم و بازدم افراد لکنتی در حالت غیر گفتاری فرقی با افراد غیر لکنتی ندارد. توقف یا مکث در فرد لکنتی ممکن است جنبه فیزیولوژیک نداشته باشد و بر اثر عادت های غلط ایجاد شده باشد و ممکن است فیزیولوژیک باشد (مکث تنفسی) خود به حالت دم صدادار (صحبتش همراه با صداست) و بازدم بیش از حد (بین جملات هنگام صحبت فاصله کوتاه می افتد) می باشد (فرازی،۱۳۷۶ ص۱۷ )

عواملی که سبب افزایش لکنت می شود عبارتند از:

الف) اعتماد به نفس پایین

ب) احساس عدم امنیت

ج) ترس از لکنت در مقابل دیگران

د) صحبت کردن در مقابل غریبه ها

ه) ضعف و ناامیدی در رسیدن به هدف

و) هیجان زدگی هنگام صحبت کردن

ز) خستگی یا فشار روانی زیاد

ح) تند و سریع صحبت کردن

ط) مشاهده عکس العمل های دیگران در مورد لکنت

● پیشنهادهایی برای درمان لکنت:

هیچ کس علاج قطعی برای لکنت پیدا نکرده است. البته گاهی اتفاق هایی می افتد که استثناء هستند، نه قاعده. پدر و مادری که در درمان فرزندشان بیش از حد نگرانی نشان دهند، کودک را نسبت به مشکل خود آگاه می کنند و در نهایت کودک نسبت به گفتار خویش بیش از پیش حساس شده، ممکن است مقاومت منفی نیز نشان دهد. در حقیقت دیدگاه مثبت یا منفی دیگران در مورد لکنت می تواند در فرد لکنتی هم همان دیدگاه را ایجاد کند. عکس العمل های دیگران نسبت به لکنت کودک است که او را بیزار می کند.

در این زمینه معمولا مشاهده شده است که والدین مرتکب عکس العمل های مختلفی از قبیل: احساس نگرانی، اعتراض، تنبیه، تحقیر، تعجیل و تجویز می شوند که این موارد می تواند تاثیرات جبران ناپذیری بر گفتار کودکان داشته باشد.

به عبارت ساده تر، عکس العمل های والدین به گونه های زیر است:

- چرا بچه من این طور حرف می زند؟ (نگرانی)

- بچه، چرا این طور حرف می زنی؟ (اعتراض)

- حرف نزن بچه. (تنبیه)

- خجالت نمی کشی این طور حرف می زنی؟ (تحقیر)

- زودباش حرف بزن، کار دارم. (تعجیل)

- آرام تر صحبت کن. (تجویز)

برای اکثر افراد لکنتی مسائل و مشکلاتی پیش می آید که بر احساسات و رفتار آنها تاثیر می گذارد.

برخی والدین اظهار می دارند که بیشتر از آنکه از لکنت فرزندانشان ناراحت شوند، عصبانیت، برخورد تند و بی ادبانه کودک به هنگام لکنت آنها را ناراحت می کند.

کودک دچار لکنت هنگام تلفظ کلمات سخت به گلو، سینه و دهان خود فشار وارد می کند.

بهترین کمک به افراد لکنتی این است که به آنها اجازه دهیم جملات ناتمام خود را تمام کنند.

کودک دچار لکنت را نباید از انجام کارهایی که نیاز به صحبت کردن دارد (خرید کردن) منع کرد. اجازه بدهید او در جمع و گروه ها شرکت کند و به او مسئولیت برخی کارها را بسپارید، به طوری که به کودک از نظر روانی لطمه ای وارد نشود.

افراد لکنتی با تحت درمان قرار گرفتن توسط یک گفتار درمانگر و امید به بهبود داشتن، راحت تر و با دید بازتری می توانند با لکنت خود برخورد کنند. وقتی کودک می تواند بر لکنت خود غالب شود که باورهای خود را تغییر دهد.

فرد لکنتی با کار و تلاش خودش و شاید هم کمک گرفتن از دیگران می تواند به مرحله ای برسد که نیاز نباشد از موقعیت هایی که می ترسد در آن دچار لکنت شود، اجتناب کند یا لکنت خود را مخفی سازد، بلکه می تواند نحوه صحبت کردن خود را تغییر دهد.

● نتیجه گیری

زبان در کودکان به تدریج بین سه تا پنج سالگی رشد می یابد. شتاب در حرف زدن، جابه جایی کلمات و حروف الفبا یا لکنت زبان هم می تواند در این مرحله به طور عادی بروز کند. فردی که دچار لکنت زبان است بیشتر از نوعی تعارض نا خودآگاه رنج می برد. او از یک طرف نیاز دارد که حرفی را با کسی در میان بگذارد و از طرف دیگر می ترسد که هنگام حرف زدن، اصول صحیح حرف زدن را رعایت نکند و اشتباهی مرتکب شود. کودکان خیلی زود به اشتباهات خود پی می برند.

برای اینکه آنها را برای اشتباهات کلامی شان خجالت زده نکنیم باید بگذاریم همان طور که می توانند، صحبت کنند. همیشه خودمان به عنوان الگو با آنها درست و واضح صحبت کنیم.

لکنت زبان هم مانند دیگر اختلالات گفتاری باید هر چه زودتر توسط متخصص گفتار درمانی، درمان شود. برای اینکه ترس کودک از حرف زدن از بین برود، تا جای ممکن نباید غلط های گفتاری او را به رخش کشید. در عوض، گوش دادن با صبر و حوصله به حرف های کودک مهم است. بنابراین پدر و مادر و مربیان او نباید کاری کنند که کودک کمتر حرف بزند.

منابع و مآخذ:

- آسیب شناسی ناروانی گفتارها - انله، ایزولده- ترجمه سپیده خلیلی- انتشارات پیدایش

- مجله پیوند “تابستان۱۳۸۴ - شماره های۳۰۹ -۳۱۱-۳۱۰ ”

- مجله رشد آموزش ابتدایی “فروردین۱۳۸۲ - شماره۴۹ ”