شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

اصول عملی و علمی پرورش بوقلمون


اصول عملی و علمی پرورش بوقلمون

بوقلمون بزرگترین و سنگینترین پرنده خانگی است برخی مبدا اصلی این پرنده را آمریکای شمالی و مرکزی ذکر می کنند و برخی دیگر ساکنین مکزیکو یعنی سرخپوستان آزتک و مایا را مسئول اهلی شدن آن می دانند

● تاریخچه اهلی شدن :

بوقلمون بزرگترین و سنگینترین پرنده خانگی است . برخی مبدا اصلی این پرنده را آمریکای شمالی و مرکزی ذکر می کنند و برخی دیگر ساکنین مکزیکو یعنی سرخپوستان آزتک و مایا را مسئول اهلی شدن آن می دانند .

اولین شخصی که به طور مکتوب در شال ۱۴۹۹ به بوقلمون اشاره کرده و در مورد آن بحث نموده است پدروالونسونینو می باشد . ضمنا او را اولین فردی می دانند که در سال ۱۵۰۰ میلادی بوقلمون را به اروپا برد .

دلیل اساسی افزایش تولید و مصرف گوشت بوقلمون در ار.پا و آمریکا چنین توجیه می گردد . گوشت بوقلمون از لحاظ چربی و کالری فقیرو ازنقطه نظرکارکردی درتغذیه بسیاربا اهمیت و ارزش غذایی آن شبیه گوشت گوساله های بسیار جوان بدون چربی است .

امکان عرضه گوشت بوقلمون به اشکال متنوع وجود داشته و می توای آنها را به حالت لاشه کامل یا قطعات ران و سینه و یا به صورت کالباس و سوسیس و غیره وارد بازار مصرف نمود .

نگهداری بوقلمونها تنها به چهار دیواری سالنها محدود نشده بلکه این امکان حتی در مزرعه و فضای باز برای آنها بیشتر ممکن است .

● تاریخچه نگهداری در ایران :

این پرنده درزمان شاه عباس صفوی توسط تعدادی از تجار ارمنی که به ایتالیا رفته بودندبه ایران وارد شد و از آن به بعد ارامنه مامور تکثیر و پرورش آن گردیدند .

به نظر می آید که چون جنس نر این پرنده می تواند همانند دیبای رومی رنگ چهره و فرم پرهای خود را هر لحظه به گونه ای درآورد و ضمن ترسو و کودن بودن بسیار لذا بهترین نام برای او می توانسته همین بوقلمون باشد . نگهداری سنتی بوقلمون در نواحی خراسان گیلان و مارندران آذربایجان غربی، شرقی مرکزی ، فارس ، اصفهان و کرمان متداول است .

● طبقه بندی بوقلمون از نظر جانور شناسی :

بوقلمونهادرطبقه بندی جانوری جز راسته گالی فرمیس زیر راسته گالی تیره فازیانیده تحت تیره مله اگریدین و جنس مله اگریس گالوپا می باشد .

در تحت تیره مله اگریدین دو نوع بوقلمون بنامهای اگریو خازیس و اوسلاتاو مله اگریس گالوپا شناسایی شده است .

● تقسیم بندی بر حسب وزن :

به سه دسته سبک وزن و میان وزن و سنگین وزن تقسیم می شوند که از نظر نر و ماده و همچنین مسن یا جوان بودن نیز به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند :

● مختصری از فیزیولوژی بوقلمون :

تعداد کروموزومهای آن ۸۲ عدد می باشد . تعداد ضربان قلب ۲۰۰ تا ۲۵۰ در دقیقه است ، دستگاه گوارش بوقلمون شبیه به ماکیان بوده فقط در انداره متفاوت است ، دستگاه تولید مثل بوقلمون شباهت زیادی با ماکیان داشته و با غاز و اردک در عدم وجود قضیب اختلاف دارد . اسپرم ها ۵تا۷ روز در مجرای تناسلی جنس ماده زنده باقی می ماند ، شروع تخمگذاری دربوقلمونها ۲۳۰ تا۲۴۰ روزگی است ، از طرز گرفتن شاهپرها در بال می توان به نر و ماده بودن بوقلمونها پی برد ، قطع بال در بوقلمون از ۱ تا۱۰ روزگی انجام می گیرد ، نوک چینی جهت جلوگیری از کانیبالیزم در ۲تا ۵ هفتگی انجام می گیرد .

● تیپ ظاهری :

▪ سر :

سر لخت یا بدون پر با رنگی متمایل به آبی حاوی گره های متراکم گوشتی قرمز است .

▪ چشمها :

در بوقلمونها عنبیه قرمز مایل به قهوهای و مردمک سیاه زنگ است چشمها دادای سه پلک داخلی و خارجی هستند .

▪ منقار :

سخت و شاخی بوده و دو منفذ تنفسی پرنده به صورت افقی در انتها و بالای آن قرار دارند .

▪ گردن :

نسبتا طویل و کمی به پشت خمیده است در زیر منقار یک پرده گوشتی شبیه غبغب وجود داردکه تا نیمه گردن ادامه دارد .

▪ سینه :

ابعاد سینه در انواع بوقلمونها متفاوت است در ناحیه سینه جنس نر در سن ۸تا۹ ماهگی موهای زبر سیاه رنگی روییده است .

▪ پشت :

طویل و از امتداد شانه ها به طرف دم کمی محدب می باشد .

▪ دم :

دم طویل کمی افتاده و جمع شده به نظر می آید .

▪ ساق پا :

ساق پا بلند قوی بدون پر است رنگ آن از قرمز تا ارغوانی سیاه کم رنگ خاکستری نقره ای یا سفید کرمی می باشد .

▪ تغذیه :

جوجه ها مانند سایر طیور در ۲۴ ساعت اول نیازی به غذا ندارند . مقدار غذایی که جوجه ها در ۴هفته اول مصرف می نمایند۴۵۰ تا ۵۰۰ گرم است که به مرور بر مقدار آن افزوده می شود . میزان رشد در سنین مختلف یکنواخت نیست به طوریکه رشد تا سن ۷تا۸ هفتگی سریع و در ۱۴تا ۱۵ هفتگی به حداکثر می رسد . جنس نر نسبت به ماده ها ضریب مصرف بالاتری را دارد . چربیها و هیدروکربنها منابع اصلی انرزی در آنها محسوب می شود . غذای بوقلمون تا ۸ هفتگی آردی و بعد به صورت پلت می باشد .

● جیره های غذایی :

۱) پرورشی

جیره های مخصوص اهداف پرورشی به صورت زیر هستند :

برای سنین ۱ تا۶ هفتگی ( با ۲۵ تا۲۸ در صد پروتئین خام ) ، برای سنین ۷ تا۲۹ هفتگی (حداقل ۱۴ در صد پروتئین خام ) ، از بدو تخمگذاری (حداقل ۱۵ درصد پروتئین ) .

۲) پرواری

جیره های پرواری برای جوجه ها (باحداقل ۲۸ درصد پروتئین خام )

۳) جیره غذایی برای بوقلمونهای پرواری در ۳ گروه :

با حداقل ۲۳% ، با حداقل ۱۸% و با حداقل ۱۴% پروتئین .

این نوع تقسیم بندی صرفه جویی در مصرف پروتئین کاهش اختلالات متابولیکی خشک ماندن بستر کمتر شدن ضعف پا هزینه کمتر تا۳% و تناسب غذا با سن پرنده را به دنبال دارد . هدف اصلی در پروار بندی دستیابی به گوشت بیشتر باضریب مصرف کمتر است .

● تولید گوشت :

گوشت بوقلمون سرشار از پروتئین (۳۰%) ولی فقیر از انرزی (۲۰۰۰ کیلو کالری )می باشد . با بالا رفتن سن میزان گوشت سینه افزایش یافته در حالیکه گوشت ران تقریبا ثابت می ماند . نسبت استخوان به گوشت سینه با فزایش وزن و سن کاهش می یابد . کشتار بوقلمون کاملا شبیه به ماکیان صورت می گیرد .

راندمان تخمگذاری سالیانه بر حسب واریته متفاوت بوده وبین ۹۰تا ۱۲۵ عدد می باشد . وزن تخم ها ۷۰ تا ۹۰ گرم است و اندازه آن با بالارفتن سن افزایش می یابد .

● جوجه کشی :

▪ سیکل جوجه کشی در بوقلمون ( ۲۸ روز ) می باشد . به دو طریق طبیعی و مصنو عی وجود دارد :

الف) روش طبیعی :

باید مراحل زیر فراهم باشد :

- مادر به سن بلوغ حقیقی رسیده باشد ( ۳۰ هفتگی ) .

- در صد جوجه درآوری ۶۵ تا۷۵ % است .

- آنها ۳/۲ ظزفیت تخم گذاری سراسر زندگیشان را در سال اول می گذارند .

ب) روش مصنوعی :

در این روش زیر باید موارد زیر را رعایت نمود :

- انتخاب تخم مناسب از نظر اندازه

- نگهداری تخم در شرایط مناسب (رطوبت ۵۰ تا۶۰ % و حرارت ۱۰ تا۱۳ درجه )

- رعایت بهداشت ماشینهای جوجه کشی

● شرایط ماشینهای جوجه کشی :

▪ حرارت : در ۲۴ روز اول ۳۷.۶ در جه سانتیگراد و درهچری (۲۵تا ۲۸ ) روزگی میزان آن به ۳۷.۲ می رسانند .

▪ رطوبت : در ۲۴ روز اول ۵۰ تا۶۰ درصد و از روز ۲۵ به بعد به ۸۰تا ۸۵ می رسد .

▪ تهویه : میزان گاز دی اکسید کربن نباید از ۱.۵ درصد هوای داخل ماشین تجاوز کند .

▪ چرخاندن : در۲۴ روز اول حداقل ۳ بار در روز و در روز ۲۵ چرخاندن را قطع می کنند .

قرار دادن جوجه ها در کارتن های حمل ۱۵ تا ۱۸ عدد تخم می باشد .

● ساختمان :

در صورت نگهداری در آشیانه برای هر قطعه ۰.۴ تا۰.۷ متر مربع برحسب نزاد و در محوطه باز و چراگاه ۱۵ تا۲۰ متر مربع سطح مورد نیاز است . در موارد پرورشی و اصلاح برای هر قطعه ۱.۱ تا۱.۶ متر مربع سطح در نظر می گیرند ، ارتفاع سالن یا آشیانه ۳ متر توصیه می شود . علاوه بر سالن های بسته از سالنهای نیمه باز یا نیمه بسته نیز استفاده میشود که یک سمت طولی ان و جای دیوار از تور سیمی استفاده می شود .

حرارت این سالنها نباید در زمستان از ۵ درجه کمتر شود .

▪ نکته :

زمانیکه بوقلمونها از چراگاه محروم هستند مخلوط دانه های مورد استفاده نباید از ۳ نوع کمتر باشد .

● نکات مهم در مورد مدیریت سالن :

درجه حرارت سالن ۱۵تا ۱۶ درجه سانتیگراد است ، رطوبت ۵۰ تا۶۰ درصد ، تهویه سالن بسته ۰.۰۳ متر مکعب در دقیقه با فشار ۰.۵ سانتی متر به ازا هر کیلو گرم میزان هوای لازم برای هر کیلو گرم وزن در سالن ۴تا ۷ متر مکعب در ساعت است . مدت روشنایی در ۴ هفته اول ۲۴ ساعت و سپس کاهش در طول ۳روز به ۱۲ تا ۱۴ ساعت ، برای هر متر مربع تا ۱۴ر روز روز اول ۳ وات ، ۳ تا۶ هفتگی ۱.۵ وا ت

، ۷تا ۲۴ هفتگی ۰.۵ وات .

● مقدار مصرف آب روزانه :

جوجه بوقلمونها ۴۵ سانتیمتر مربع ، ۴ ماهگی ۶۷۰ سانتیمتر مربع ، ۶ ما هگی ۸۲۰ سانتیمتر مربع و آغاز تخمگذاری یک لیتر می باشد .

● دان خوری :

دو هفته اول ۵ سانتی متر ، ۲ تا۴ هفتگی ۶ تا ۷ سانتی متر ، ۵ تا ۶ هفتگی ۱۰ سانتی متر ، ۷ تا ۱۶ هفتگی ۱۲ سانتی متر و ۱۶ هفتگی به بعد ۱۵ سانتی متر به ازای هر قطعه می باشد .

● آبخوری :

یک روزه تا ۴ هفته یک سانتی متر ، ۵ تا ۱۶ هفتگی ۲.۵ سانتی متر و ۱۷ هفتگی تا سن بلوغ ۳ سانتی متر و برای بوقلمونهای تخمگذار ۳تا ۳.۵ سانتی متر طول در آبخوری مورد نیاز است .

● توصیه هایی در مورد بوقلمون :

- پر خورند و از لحاظ اقتصادی تولید گوشت آنها گرانتر از مرغ است .

ـ تعداد تخم سالیانه آنها قابل توجه نبوده و آنها را جهت تولید گوشت پرورش می دهند .

ـ به علت مسائل مدیریتی بهداشتی تعداد هر گله ۲۰۰۰ تا۳۰۰۰ است .

ـ جزو طیوری هستند که به محوطه گردش و چراگاهی نیاز دارند .

ـ جوانها باید از مسنها جدا نگهداری شوند .

ـ به منظور پیش گیری و تقلیل تلفات بیماریها به کار بردن داروهای مناسب در غذای روزانه بوقلمونها ضرورت دارد .

طلوع حیات

http://www.eadam.blogfa.com