یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مقالات آفتاب
من از این که دو نویسنده هم نسلم - که به گمانم کمترین رفتار نسنجیده در حقشان ایناست که برایشان زندگی افتخارآمیز و موفقی آرزو کنم - هریک با چنین اقبال وسیع و اینهمه شبیه به هم مواجه شده است، از ستایش کردن و لذت بردن خسته نمیشوم. سخن از یک شاعر و یک نویسنده در میان است یعنی مارسل پروست و پل والری کهتقریباً همدیگر را نادیده میگیرند و هر دو از درک متقابل یکدیگر ناتوان هستند. هر دودر یک سن، البته با کمی اختلاف، نخستین اثر خود را به چاپ رساندند، و پس از آن بهمدت پانزده سال خاموشی گزیدند. به همین دلیل هم در آمارگیری که یک سال پیش ازجنگ از نیروهای روشنفکری فرانسه به عمل آمد، اسمی از آنان نیست. اکنون، درروزگار ناشکیبای ما چه سرمشقهای در خور ستایشی به ما میدهند، و نشان میدهندکه تحقیر یک موفقیت میتواند چه افتخار ناگهانی در پی داشته باشد و یک هنرمندمیتواند به چه حد از تسلطی که ممکن است انتظار داشته باشد برسد.
امروز که خوشیها و روزها را از نو میخوانم ویژگیهای این کتاب حساس و دقیق که درسال ۱۸۹۶ منتشر شده است به نظرم چندان خیرهکننده و چشمگیر میرسند که از اینکهدر نوبت اول مطالعه شیفته آن نشدهام به شگفتی درمیآیم. البته امروزه چشممان بیناتر وهشیارتر شده است، و همه آنچه را که در کتابهای اخیر پروست میستاییم همانها هستندکه نتوانسته بودیم پیش از این کشف کنیم و دریابیم. آری، همه آنچه در سوان / Swannیاگرمانت / Guermantesمیستاییم قبلاً در همین کتاب بودهاند، و البته به گونهای ظریف وگویی به شیوهای مکارانه: انتظار کودکانه شب به خیر گفتن مادر، از هم گسیختگی وتناوب خاطرات، ضعیف شدن میزان تأثر و تأسف، قدرت تداعی کننده اسامی جاها،آشفتگیهای ناشی از حسادت، تأثیر چشماندازها - و حتی مجالس شام و شبنشینی درسبزهزارها و باغستانها، همراه با تازه به دوران رسیدگی مهمانها و بیهودگیِ سنگین وملالآور گفت و گوها - یا فلان ملاحظه بس دقیق و موشکافانهای که گذرا به آن اشارهمیکنم ولی برای پروست بس عزیز بوده و غالباً به تفکراتش جان داده است. این نکته درهمین اولین کتاب پروست دو بار مطرح شده است. اولین بار در صحبت از پسربچهای کههمواره این نیاز را احساس میکرد که "با ناامیدی کمال ناقص واقعیت را با کمالِ مطلق"رؤیا یا خاطره خود مقایسه کند، و سرانجام شگفتی زده میشود و میمیرد. پروستمیگوید: "او هر بار میکوشید تا در نقص و کاستی اوضاع و احوال علت اتفاقی نومیدیخود را بازیابد". (۱) و کمی دورتر، در قضیه "نقد امید در پرتو عشق" مینویسد: "ما،همچون کیمیاگری که هر یک از ناکامیهای خود را به یک علت اتفاقی، که هر بارمتفاوت از دفعات قبل است، نسبت میدهد و هرگز فکر وجود یک نقص و کاستیدرمانناپذیر را در جوهر زمان حال به ذهن راه نمیدهد، خباثت و بدخیمیِ اوضاع واحوال خاص را محکوم میکنیم..." (۲)
آری، همه آنچه بعدها به گونهای شکوهمند در داستانهای بلند پروست رخمینماید در حالت شکلگیری در این کتاب جلوه میکند، در واقع همچون شکوفههایتازه جوانه زده گلهای عظیم، یعنی همه آنچه بعدها ستایش خواهیم کرد؛ مگر اینکه آنچهرا که میستاییم دقیقاً همین امر جزئی و همین وفور نباشد، یعنی شکوفایی خارقالعاده،مبالغه و چندگونگی آشکار همه آنچه در اینجا (این کتاب) به صورت وعده و در حالتنطفه مانند دیده میشود... و نه فقط همه بُنمایهها یا تقریباً همه آنها، که این جست و جوبعدها در کتاب در جست و جوی زمان از دست رفته به بار خواهد آورد، که تقریباً اعلان وپیش بینی و پیشگویی این آینده شکوفا هم در آن نهفته است، چندان که وقتی جمله زیررا میخوانیم گویی میشنویم که از آثار آینده خود سخن میگوید: "در همه اینهانشانههای کوچک دقیقی از حساسیت یا عطوفت بر تقریباً هیچ یک از شرایط زندگیشمشاهده نمیشد، و هچون یک نقاشی دیواری بس عظیم مینمود که زندگیش را بهتصویر درمیآورد بی آنکه آن را روایت کند، و البته به رنگی هیجانآلود، به گونهای مبهمو در عین حال کاملاً خاص، و با قدرت تأثیرگذاری بسیار."(۳)
بدیهی است که من تا آنجا پیش نمیروم که بگویم در این نخستین نوشتهها کمالموشکافانه وظریف آثار دوره بلوغ او را بازمییابیم - بگذریم از این که در بیست صفحهاعترافات یک دختر جوان برخی عبارات به عقیده من از بهترین نوشتههای او هستند. اما ازاین نکته دچار شگفتی میروم که در این صفحات به نوعی نظمِ مشغولیتهای ذهنیبرمیخوریم که متأسفانه پروست در آثار بعدی خود به کلی آن را رها میکند، نظمی کهاین جمله از داستان تقلید عیسی مسیح که به آغاز کتاب افزوده شده است به خوبی آن رانشان میدهد: "تمایلات و شهواتِ حواس ما را به اینجا و آنجا میکشانند، اما پس ازآنکه زمان آن گذشت از ندامتهای وجدان و بیبندوباری روان چه چیز عایدمانمیشود؟"
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست