چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آشنایی با الماس
مشهورترین خصوصیت الماس سختی آن میباشد که برابر ۱۰ جدول موس است. سختی الماس با جهت بلور آن متفاوت است. اگر چه کانی در مقابل سایش بسیار مقاوم است اما بلورهای آن ترد و شکننده میباشد. این کانی ضریب انکسار بسیار زیادی دارد و این سبب تلالوء زیبای آن در انواع زمینی این کانی میگردد.
فرمول شیمیایی :
C
سیستم تبلور :
کوبیک
الماس
ضریب انکسار :
۲/۴۲
رنگ :
زردکمرنگ یا بیرنگ دارای تارنگهای سرخ، نارنجی، سبز، آبی و قهوهای
در اصل همان عنصر کربن است و در سیستم مکعبی متبلور میشود. دوقلویی در آن بسیار دیده میشود. انواع جواهری آن روشن بیرنگ و کمی آبی رنگ است و گاهی قهوهای یا زرد تا سیاه رنگ نیز دیده میشود. یکی از انواع الماس که به نام بورت است دارای شکل کروی و سطحی ناهموار میباشد و علت آن آگرگات شعاعی آن و مخفی بلور بودن آن میباشد. و این واژه به الماسهای فاقد ارزش جواهری و بدرنگ یا لکدار (ناقص) به کار برده میشود. مشهورترین خصوصیت الماس سختی آن میباشد که برابر ۱۰ جدول موس است. سختی الماس با جهت بلور آن متفاوت است. اگر چه کانی در مقابل سایش بسیار مقاوم است اما بلورهای آن ترد و شکننده میباشد. این کانی ضریب انکسار بسیار زیادی دارد و این سبب تلالوء زیبای آن در انواع زمینی این کانی میگردد. وزن مخصوص انواع زینتی آن ۳/۵ تا ۳/۵۲ و انواع صنعتی ۲/۹ تا ۳/۳ میباشد. کمی حالت چرب مانند دارد. (در سطح بریده) دارای نقطه ذوب بسیار بالا است. و در اسیدهای غیرقابل حل است. در هوا و در حرارت ۸۷۰ درجه سانتیگراد اکسید میگردد و میسوزد.
از گذشتههای دور تا امروز جزء گرانبهاترین سنگهای تزئینی بوده است و از اهمیت جواهر سازی زیادی برخوردار است و به علت مصارف زیاد امروزه به صورت مصنوعی ساخته میشود.
تهیه الماس مصنوعی :
الماس با شبکه اتمی فشرده و چگالی بالا پلی مورف فشار پائین نسبت به گرافیت ناپایدار است و ممکن است در فشارهای پائین به گرافیت تبدیل شود. و علت اینکه الماس و گرافیت هر دو در دما و فشار محیطی در کنار هم پایدار هستند، به دلیل این است که واکنش تبدیل پلیموف کربن به یکدیگر بسیار کند صورت میگیرد.
الماس
خواص تشخیص :
الماس را توسط سختی زیاد "جلای الماسی" رخ مشخص و همچنین عدم انحلال در اسید و باز میشناسند. تشخیص الماس مصنوعی از طبیعی آسان نیست.
پیدایش :
الماس در نقاط متعددی یافت میشود این کانی به علت سختی زیاد و چگالی نسبتاً بالای آن معمولاً در نهشتههای آواری یافت میشود. در بین سنگهای پریدوتیتی که کیمبرلیت گفته میشود یافت میشود.
کاربرد:
در صنعت قطعات الماس برای بریدن شیشه بکار میرود. پودر دانه ریز الماس برای تراش و صیقلی الماسهای بزرگ و جواهرسازی بکار میرود. برای بریدن سنگها و قطعات سخت از تیغههایی که از الماس است استفاده میشود. در روی مته حفاری از آن استفاده میشود.
الماس به صورت جواهرات و سنگهای قیمتی از اهمیت ویژهای برخوردار است. الماس مهمترین سنگ قیمتی است و ارزش آن به سختی و به تراش آن (برلیان) که به ضریب شکست آن وبه انعکاس نور از سطوح آن بستگی دارد. بطور کلی با ارزشترین نمونهها آنهایی است که فاقد ترک یا شکستگی است و بیرنگ و یا سفید متمایل به آبی هستند. رنگ زردی که الماس از خود نشان میدهد از ارزش آن میکاهد. الماسهایی که دارای سایههای پررنگی از سبز و آبی و زرد و قرمز به عنوان الماسهایی زیبا و پرارزش شناخته میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست