جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

شاخصه های نگرانی مثبت برای كشور


شاخصه های نگرانی مثبت برای كشور

اگرچه داشتن دغدغه به ویژه برای مسئولان كشور امری پسندیده و حتی ضروری به نظر می رسد لكن انتقال آن به افكار عمومی همراه با سیاه نمایی به گونه ای كه شرایط را غیرعادی, فوق العاده و بحرانی نشان دهد, حركت در راستای خواست دشمنان انقلاب و نظام قلمداد می گردد

این روزها مطالب زیادی تحت عنوان «نگرانی از وضعیت» از تریبون ها و مطبوعه های مختلف مطرح می گردد كه عمدتا تصوری مبهم و بحرانی از آینده كشور ترسیم می نمایند.

عمده ترین محورهای مطرح شده در این زمینه عبارتند از:

۱) حمله احتمالی آمریكا به كشور

۲) تحریم اقتصادی و مالی ایران

۳) تورم وگرانی برخی از كالاهای مورد نیاز مردم

۴) انزوای بین المللی جمهوری اسلامی

۵) ائتلاف غرب و اجماع جهانی علیه ایران

۶) عدم احتیاط و تدبیر لازم در سیاست خارجی

اگرچه داشتن دغدغه به ویژه برای مسئولان كشور امری پسندیده و حتی ضروری به نظر می رسد لكن انتقال آن به افكار عمومی همراه با سیاه نمایی به گونه ای كه شرایط را غیرعادی، فوق العاده و بحرانی نشان دهد، حركت در راستای خواست دشمنان انقلاب و نظام قلمداد می گردد. در شرایط فعلی كه رهبر معظم انقلاب به عنوان عالی ترین مقام كشور سكان انقلاب اسلامی را در دست دارند و از جهات عدیده من جمله اطلاعات وسیع، اشراف امنیتی و تحلیل صحیح نسبت به دیگران استحقاق بیشتری در تشریح وضعیت كشور دارند كه معظم له موكدا تحلیل گران و دست اندركاران را از بحرانی نشان دادن اوضاع و سیاه نمایی از آینده كشور برحذر داشته و این اقدام را در راستای جنگ روانی دشمنان نظام اسلامی ارزیابی فرموده اند.

این همه، بدان معنا و مفهوم نیست كه ایشان هیچ گونه احساس نگرانی و دغدغه ای نداشته و ندارند یا از كاربرد تدبیر و رعایت جوانب احتیاط در برخورد با مسائل داخلی و خارجی توصیه های لازم را ارائه نمی فرمایند، بلكه به نظر می آید میان تهدید سنجی و درك نگرانی های ایشان با دیگران چند تفاوت عمده وجود دارد.

الف) اختلاف در جنس تهدید

ب) تمایز در روش برخورد

ج) افتراق در هدف

در خصوص جنس تهدید از منظر مقام معظم رهبری برخی از موضوعات تهدید فاقد ضرورت و وجاهت لازم است. به عبارت دیگر محمل نگرانی در منظر ایشان با بعضی ها تفاوت دارد چنانچه در گذشته نیز هرگاه عده ای نسبت به تهدیدات بیرونی به ویژه تحریم های اقتصادی یا انزوای سیاسی احساس نگرانی می نمودند معظم له با ضرس قاطع می فرمودند: «در دنیا به كسی نیاز نداریم كه بخواهد به ما كمك كند.»

نكته دیگری كه در این زمینه می توان مورد اشاره قرار داد به نگرانی های كلی از آینده و سرنوشت كشور به ویژه مسیری كه مردم مسلمان ایران انتخاب كرده اند باز می گردد. چنانچه معظم له در این خصوص مكررا عدم نگرانی خویش را ابراز داشته اند و تصریح دارند: من از اوضاع داخلی كشورمان نگرانی ندارم... من می دانم كه این ملت زنده است... بنده با بودن شما جوانان مومن و مردم مومن و خانواده های مومن در سراسر كشور، بحمدالله از اوضاع داخلی نگرانی ندارم.»

و البته مواردی نیز هست كه رهبر معظم انقلاب بر نگرانی خویش تصریح داشته اند و حتی خود را نگران تر از دیگران دانسته اند. چنانچه در خصوص مسائل فرهنگی معظم له فرموده اند: «من از همه شما نگران ترم، از زمان حیات مبارك امام(ره) هم من همیشه نگران مسائل فرهنگی بوده ام، بنابراین لازمست نگرانی باشد».

علاوه بر موارد فوق، مبارزه با فقر و فساد و تبعیض و دنیاطلبی و تجمل گرایی در مسئولان و مصرفی زدگی عمومی از دیگر دغدغه های ایشان می باشد كه بارها مورد تاكید قرار داده اند.

● تمایز در روش برخورد

درخصوص نحوه برخورد با تهدیدات و عوامل نگرانی ها نیز تفاوت هایی میان دغدغه های رهبر معظم انقلاب با نگران، نام یا نگران افكنان وجود دارد و درحالی كه عده ای سعی می كنند با بحران نمایی و اعلام وضعیت فوق العاده، مدیریت ویژه ای را برای اداره كشور طلب نمایند و برخی دیگر به ناامیدی و دلسردی مردم دامن می زنند تا در عرصه رقابت های سیاسی بر گشایش در مسیر خود دست یابند.

سودجویان نیز با انگیزه های اقتصادی و بهره برداری از شرایط سخت به سیاه نمایی مطلق از آینده، شیوه هایی متناسب با منافع خویش پیشنهاد می كنند. و در میان كسانی كه تهدیدات خارجی را پررنگ ساختند و عده ای نیز بر آن دامن زدند نیاتی مبنی بر عقب نشینی نظام از مواضع خویش و نهایتاً تسلیم و تمكین به خواست دشمنان انقلاب اسلامی مشاهده می گردد اما رهبر معظم انقلاب آنجا كه بحث نگرانی ها را مطرح می كنند می فرمایند: «راه علاج مبارزه است»

● افتراق در هدف

اگرچه نمی توان همه كسانی كه نگرانی خود را از اوضاع داخلی و خارجی كشور بیان می كنند تخطئه كرد و بسیارند دلسوزانی كه با نیات خیر به طرح دغدغه های خود می پردازند اما یك سؤال اساسی در برابر مطرح كنندگان قرار می گیرد كه چه اهداف و انگیزه هایی را دنبال می كنند؟

پاسخ به این پرسش توجه به محمل، ابزار، شیوه و الزامات طرح اینگونه مباحث را می طلبد چرا كه تحقق اهداف خیر و سودمند معطوف ساختن نگرانی ها از افكار عمومی به مسئولان مربوطه ومحافل خاص خود و سنجش شرایط حاكم بر اوضاع داخلی و منطقه ای و بین المللی می باشد و بسیارند كسانی كه احتمالا دغدغه هایشان كمتر از دیگران نیست و در رأس آنها شخص مقام معظم رهبری قرار دارند اما بنا به ملاحظات خاص از طرح آن در محافل عمومی خودداری می كنند كه عمده ترین این ملاحظه ها بهره برداری سوء دشمنان انقلاب اسلامی می باشد چنانچه معظم له در فرمایشات خود در جمع مردم غیور آذربایجان فرمودند: «اشتباه می كنند آن كسانی كه حرف هایی می زنند كه دشمن را جری می كند. گاهی می گویند در كشور بحران هست، گاهی یك نقاط ضعفی را كه وجود دارد اما این قدر اهمیت ندارد دو برابر در اظهارات خودشان درشت می كنند؛ در مطبوعات خودشان منعكس می كنند. اینها اشتباه می كنند.»

از این رو، بین نگرانی های رهبر معظم انقلاب و سایر طراحان نگرانی ها تفاوتی در هدف مشهود است كه حتی اگر خالصانه به طرح نگرانی خود بپردازند. اما یا هدفمند نیست یا به دلیل طرح در بستر نامناسب در جهت عكس نتیجه می دهد. لذا رهبر معظم انقلاب كه معتقدند هر نگرانی اولا صحیح نیست و ثانیاً راه مقابله با نگرانی ها هم مبارزه و مقاومت است و در مقابل تهدیدات تنها راه موفقیت مقاومت و ایستادگی است لذا در همین فرمایشات اخیر خود تاكید فرمودند: «در مقابل این دشمن، اظهار ضعف نباید كرد. اگر ضعفی هم بود نباید در مقابل او بیان كرد، چه برسد به اینكه ضعفی نیست».

بنابرهمین وجوه افتراق و اختلاف هست كه رهبر معظم انقلاب بحران نمایی در كشور را در راستای منافع دشمن ارزیابی كرده و می فرمایند: «بحران در كشور نیست، چرا دروغ می گویند؟ چرا طبق میل دشمن رفتار می كنند؟»

وقتی دشمن صراحتاً اعلام می دارد برای عقب راندن جمهوری اسلامی در مباحث هسته ای باید كشور ایران را بحرانی، غیرعادی، بی ثبات و سیاه نشان داد تا مردم برای رهایی از آن دولت را تحت فشار قرار دهند و این درحالیست كه براساس تعاریف و استانداردهای بین المللی، هنگامی یك كشور را بحرانی اعلام می كنند كه با مدیریت مرسوم و روال عادی آن را نتوان اداره كرد كه هرگز چنین حالتی حاكم نشده بلكه مدیریت عالی كشور نیز برای اداره امور با كارشكنی های متعددی مواجه می باشد. با این وجود به تعبیر مقام معظم رهبری «بحمدالله كشور با یك ملت قوی، منسجم، باهوش، بیدار و با مسئولان دلسوز، فعال و كارآمد، مشكلاتشان را یكی پس از دیگری حل می كنند و حركت می كنند.

زندگی ملت ها همین جور است. چه بحرانی؟ چه وضعیت فوق العاده ای در كشور است؟ اصرار دارند ثابت كنند در كشور وضعیت فوق العاده است.» رهبر معظم انقلاب سپس به گونه شناسی كسانی كه دچار این خبط سیاسی شده و اوضاع را نگران كننده می نامند پرداخته و فرمودند:

«یكی با دولت بد است- یكی با اصل مفاهیم انقلاب بد است یكی با اصل انقلاب بد است- یكی دنبال قدرت طلبی است. یكی بر اثر كج فهمی است، نه، واقعیت قضیه این جوری نیست كه این ها تصور می كنند؛ واقعیت قضیه این است كه ما بحمدالله یك ملت منسجم داریم، هم منسجم است ملت ما، هم با هوش و بیدار است ببینید تا احساس تهدید می كند این بیست و دوم بهمن با عظمت را به راه می اندازد.

حسین عبداللهی فر