شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

وقتی تبلت بر طبل رقابت می کوبد


وقتی تبلت بر طبل رقابت می کوبد

امروزه هجوم اطلاعات از هر سو و گرایش سازمان ها, نهادها و ارگان ها برای ارایه سرویس از طریق اینترنت به دلیل صرفه جویی در وقت و امکانات موجب شده تا طی چندین سال گذشته کامپیوتر یکی از ملزومات زندگی برای افراد جامعه شود

امروزه هجوم اطلاعات از هر سو و گرایش سازمان ها، نهادها و ارگان ها برای ارایه سرویس از طریق اینترنت به دلیل صرفه جویی در وقت و امکانات موجب شده تا طی چندین سال گذشته کامپیوتر یکی از ملزومات زندگی برای افراد جامعه شود. البته این موضوع برای تاجران به دلیل آنی بودن بورس یا مسایلی از این قبل و برای دانشمندان و دانشجویان به دلیل دسترسی سریع به منابع عظیم اطلاعاتی، پژوهشی امری حیاتی و مهم تلقی می شود. این در حالی بود که pc ها به دلیل حمل و نقل سریع و در دسترس نبودن تبدیل به موضعی بزرگ شده بود. این موضوع موجب شد تا کمپانی های بزرگ برای رفع این مشکل و قابل حمل کردن کامپیوترها آستین های خود را بالا بزنند.

اولین تلاش آنها که با استقبال بسیار گسترده کاربران دنیا مواجه شد لپ تاپ بود. لپ تاپ ها تا چندین سال به راحتی جوابگوی نیازهای تمامی اقشار بودند اما همچنان این نیاز و سوال برای کاربران مطرح بود که آیا این امکان وجود دارد تا این ابزار کاربردی، کوچک تر و سبک تر طراحی و ساخته شود. خیلی از کاربران نیاز به تمامی امکانات لپ تاپ نداشتند و تنها محصول قابل حملی نیاز داشتند که به وسیله آن دسترسی به اینترنت داشته و بتوانند بر روی فایل های خود تغییرات کوچکی ایجاد کنند. این نیاز موجب شد تا سازندگان دست به طراحی و تولید محصول جدیدی بزنند و در آخر دستگاهی به نام نت بوک را طراحی و تولید کردند.

ورود نت بوک ها به بازارهای دنیا و ایران، با استقبال گسترده ایی از سوی قشرهای مختلف جامعه به دلیل قابلیت های منحصر به فرد آن مانند سبکی، کارایی و قیمت مناسب مواجه شد. با توجه فروش بسیار موفق این محصول در سال ۲۰۰۹ اکثر تولید کنندگان و حتی فعالان بازار فکر آن را هم نمی کردند که طی ماهای آینده محصولی به بازار عرضه شود که با داشتن ویژگی هایی مانند نت بوک رقیبی جدی برای این دستگاه محسوب شود. Tablet pc دستگاه های جدیدی بودند که در ماه های اخیر به نحو چشمگیری در بازارهای IT نظر هر بینند را به خود جلب کرده اند. در ابتدای ورود تبلت به بازارهای جهانی کاربران از آن به عنوان یک کتابخوان الکترونیکی استفاده می کردند اما با نصب سیستم عامل آندروید بر روی تبلت های آی پد اپل در سال ۲۰۱۰ تحول عظیمی در کارایی آن به وجود آمد و توانست کاربران را برای استفاده بیشتر از قابلیت های مختلف خود متقاعد کند. اما مسئله ای که فکر کاربران را به خود مشغول کرده ویژگی ها و کارایی های تبلت ها نسبت به نت بوک ها است و به طور کلی این سئول در بین کاربران وجود دارد که موارد کاربردتبلت چیست و به چه منظور می توان از آن استفاده کرد. در این گزارش دستگاه تبلت و ویژگی های آن مورد بررسی قرار گرفته که می خوانید.

● تبلت (Tablet) چیست و چند نوع تبلت وجود دارد؟

تبلت یک کامپیوتر قابل حمل شبیه نوت بوک یا یک دستگاه لوح مانند کتابخوان الکترونیکی است که دارای یک نمایشگر لمسی یا قلمی بوده که به کاربر خود این امکان را می دهد تا به جای موس و کیبورد توسط انگشت دست یا یک قلم مخصوص به نام Stylus کارهای خود را انجام دهد. Table PC ها توسط اتصالات به یسیم (wireless) به شبکه و اینترنت متصل می شوند. شکل لوح مانند این کامپیوترها این امکان می دهد تا آنها در مکان هایی که استفاده از لپ تاپ ها مشکل یا سنگین است قابل استفاده باشند. در سال ۲۰۰۷ زمانی که بیل گیتس دنیا را با tabletpc آشنا کرد فکر آن را نمی کرد که روزی تبلت ها آی پد اپل پرچم دار این دستگاه ها باشند. در همین راستا استیو جابز نیز توانست مفهومی جدید از یک تبلت را ارائه کند و کاربران را متقاعد سازد که یک تبلت برای آنها بسیار سودمند است. تبلت بنا بر کاربرد دارای انواع مختلفی از لحاظ ساختاری است. Slate یا لوحی یکی از انواع تبلت محسوب می شود که فاقد کیبورد است. هر چند امکان اتصال جداگانه کیبورد USB یا بلوتوث به آنها وجود دارد.

این نوع تبلت معمولاً دارای نمایشگر از نوع LCD با سایز بین ۸.۴ تا ۱۴.۱ اینچ هستند و به عنوان کامپیوتر کار در شغل های ایستاده مانند پزشکی، آموزش و ... بسیار استفاده می شوند. از انواع دیگر تبلت می توان به تبلت های قابل تبدیل (Convertibles) اشاره کرد. این نوع از Tablet PC یک بدنه اصلی دارای کیبورد و یک نمایشگر داشته و شباهت زیادی به لپ تاپ های پیشرفته دارد و اغلب بزرگ تر و سنگین تر از نوع Slate هستند. اغلب نمایشگر این نوع تبلت از طریق یک مفصل به بدنه متصل است. این مفصل به نمایشگر این امکان را می دهد که ۱۸۰ درجه حول محور خود بچرخد و بتواند به صورت برعکس روی بدنه و کیبورد قرار بگیرد و یک صفحه تخت قابل نوشتن ایجاد می کند. این قابلیت یک نقطه ضعف برای این نوع کامپیوتر محسوب می شود. زیرا این نوع از تبلت در محل مفصل خود ضعیف هستند و به راحتی آسیب می بینند. البته انواعی از مدل ها با استحکام بالاتر در دسترس است. تبلت های ترکیبی (Hybrid) از دیگر مدل های این دستگاه است که به بازار عرضه شده است. این نوع از Tablet ها در حال حاضر مشهورترین نوع در میان دیگر انواع هستند زیرا به افرادی که هنوز به استفاده از قلم یا دست برای کار با کامپیوتر عادت ندارند این امکان را می دهد تا بتوانند از کیبورد استفاده کنند. آخرین مدل این دستگاه ها مدل ترکیبی (Hybrid) است. مدل های دو رگه یا ترکیبی خصوصیات Slate ها و Convertible ها را با هم دارند. این انواع دارای یک کیبورد هستند که قابلیت جدا شدن از دستگاه را دارد. نوع دو رگه نباید با انواع Slate که دارای کیبورد قابل جدا شدن هستند اشتباه گرفته شود. کیبوردهای قابل جدا شدن انواع Slate قابلیت چرخش و تبدیل به یک کامپیوتر شبیه Convertible ها را ندارند.

● دلایل وجود تبلت

سهولت حمل و نقل، دسترسی سریع، لذت بازی، تطابق و عمر باتری پنج دلیل عمده برای تولید و خرید تبلت است. تبلت ها به دلیل نوع طراحی در مقایسه با رایانه های معمولی، سبک تر بوده و به راحتی قابل حمل و نقل هستند. البته همچنان بعضی از انواع تبلت سنگین هستند اما اگر نیاز باشد در بین کارهای روزمره به سرعت در اینترنت مطلبی را پیدا کرد به راحتی با تبلت می توان به این کار پرداخت تا اینکه به سراغ کامپیوتر یا لپ تاپ رفت. در مورد استفاده از گوشی های هوشمند نیز با این که دسترسی راحتی به اینترنت وجود دارد اما مطالعه یک صفحه اینترنتی روی تبلت در مقایسه با گوشی همراه که از نسخه دیگری از وب سایت ها استفاده می کنند و بسیار ریز و کوچک است، مناسب تر است. یک تبلت، می تواند برای انجام کارهای ابتدایی مثل چک کردن ایمیل ها و رسیدگی به برنامه ها کاملاً موثر باشد. از این دستگاه می توان در محل کار به عنوان یک نمایشگر دوم استفاده کرد به این ترتیب می توان صفحه ی e-mail را باز نگه داشت تا به محض دریافت e-mail جدید، آن را مطالعه کرد. همچنین در جلسات کاری، می توان برای یادداشت برداری یا دانلود سریع مطالب مربوط به بحث و استناد به آن ها، از تبلت استفاده کرد. حتی اگر در مدارس، این امکان فراهم شود که نسخه دیجیتالی کتاب های درسی به دانش آموزان معرفی شود، آن ها هم می توانند با ذخیره کتاب ها در تبلت و همراه داشتن آن، هم به اقتصاد خانواده و هم به ستون فقرات خودشان کمک کنند! تبلت ها ابزار مناسبی برای بازی و سرگرمی هستند. همچنین تبلت ها به دلیل آنکه از یک صفحه نمایشگر بزرگ تشکیل شده اند، بهترین وسیله برای تماشای فیلم و برنامه های تلویزیونی به شمار می روند.

در ضمن با وجود وسایلی مثل نت فلیکس و هولو پلاس، دیگر احتیاجی به ذخیره فیلم ها روی حافظه تبلت نیست و می توان فیلم ها را به طور مستقیم روی این دستگاه آرشیو کرد. بازی ها تنها گزینه ای نیستند که می توان روی تبلت دانلود کرد. بعضی از انواع تبلت ها مجهز به فروشگاهی هستند که می توان برنامه های جانبی زیادی را از آن خرید و سطح کاربری دستگاه را ارتقا داد. در ضمن، خیلی راحت می توان تمام برنامه های مورد علاقه را در تبلت نصب کرد، بدون اینکه نیاز به وارد کردن رمز ثبت یا رمز خرید محصول باشد. یکی از مهم ترین دلایلی که موجب شده تا یک تبلت به لپ تاپ ارجحیت پیدا کند، عمر بسیار طولانی باتری تبلت است. اکثر لپ تاپ ها تا قبل از اتصال به پریز برق، حدود ۲ ساعت و نیم شارژ نگه می دارد در صورتی که گلکسی تاب سامسونگ یا آی پد را می توان برای یک روز کامل، بدون نیاز به اتصال به پریز برق استفاده کرد. حتی گوشی هوشمند HTC مدل Driod Incredible حداقل دو بار در روز نیاز به شارژ دارد و اگر کاربری اینترنت را هم به آن اضافه شود، بیشتر از این خواهد شد.

● تبلت یا نت بوک مسئله این است!

نت بوک ها و تبلت ها در کل شباهت های زیادی با هم دارند اما چندین تفاوت عمده در آنها باعث می شود افراد بین انتخاب یکی از این دو تردید داشته باشند. تبلت ها برای مصرف کنندگان محتوا ساخته شده است، یک کاربر تبلت می تواند با دستگاه خود کتاب بخواند، ایمیل خود را چک کند و ایمیل بفرستد، در اینترنت به گشت و گذار بپردازد، فیلم تماشا کند، فایل های آفیس را باز کند و گیم بازی کند. اما نت بوک برای تولید کنندگان محتوا و حتی استفاده کنندگان محتوا ساخته شده است. ویندوز استاندارد همراه با نرم افزارهای بسیار گسترده که همانند یک لپ تاپ می توان به تولید و ویرایش محتوا پرداخت. بیشتر نت بوک ها بر اساس ویندوز هستند و حتی سیستم عامل هایی با هسته لینوکس مخصوص نت بوک ها ساخته شده است در صورتی که تبلت ها اکثراً از سیستم عامل Android بهره می برند. البته مایکروسافت به زودی تبلت هایی با سیستم عامل ویندوز تولید خواهد کرد، ولی متخصصان آینده ی روشنی برای تبلت های windows-base پیش بینی نمی کنند. پس می توان نتیجه گرفت اگر نیاز به اجرای ویندوز است نت بوک دستگاهی است که در این زمینه باید خریداری شود و مطمئناً تبلت جوابگوی این نیاز نخواهد بود.

مطلب دیگری که باید در هنگام خرید به آن توجه داشت رابط کاربری است. اغلب تبلت ها رابط لمسی و چندین لمسی دارند. البته در بین نت بوک ها مدل های لمسی هم وجود دارد اما اکثر نت بوک ها رابط کاربری شبیه به لپ تاپ ها دارند. نت بوک ها در مقایسه با تبلت ها از مشخصات سخت افزاری بهتری برخوردارند. Tablet ها معمولاً کیبورد ندارند و این مورد برای خیلی از کاربران جالب نیست. اگرچه نداشتن کیبورد تبلت ها را پرتابل تر، سبک تر می کند اما بعضی از کاربران ترجیح می دهند دستگاهی تهیه کنند که کیبورد داشته باشد. اما در کل حذف کیبورد، نوع باتری، سیستم خنک سازی و نبودن حافظه ی فیزیکی برای ذخیره سازی باعث شده است تبلت ها بسیار راحت تر، پرتابل تر، سبک تر و آسان برای کارهایی از قبیل خواندن کتاب های الکترونیکی و گشت و گذار در اینترنت شوند. در سوی دیگر، انجام دادن کارهایی که با تبلت ها سخت است در نت بوک ها آسان است، اجرای بازی ها به سبک سنتی با کیبورد، کلیدهای فیزیکی که باعث تایپ بهتر و سریع تر می شوند، کار کردن با نرم افزارهای مختلف طراحی شده برای نت بوک ها و بهره گیری از منابع سیستمی قوی تر برتری های یک نت بوک نسبت به تبلت است. قیمت یکی دیگر از تفاوت های این دو دستگاه است، در حال حاضر یک تبلت قیمت بالاتر و یا قیمتی برابر با یک نت بوک دارد.

این اختلاف قیمت این دلیل است که در حال حاضر تبلت ها بازار داغی در دنیای گجت ها دارند و در بسیاری از مشاغل مورد استقبال قرار گرفته است. طبق پیش بینی موسسه گارتنر تا سال ۲۰۱۳ نیروی کار ۸۰ % از مشاغل از تبلت ها استفاده خواهند کرد. در حال حاضر اکثر شرکت های تولید کننده قطعات سخت افزاری در حال تولید تبلت های گوناگون هستند و رقابت داغی در این بازار ایجاد کرده اند. میانگین قیمت نت بوک ها در حال حاضر بین ۲۵۰ تا ۶۰۰ هزار تومان در بازار ایران است در حالی که یک تبلت مثل iPad یا Samsung Galaxy قیمتی نزدیک به یک میلیون تومان دارند.

● نکته حیاتی برای خریداران ایرانی

تا به امروز شرکت های زیادی توانسته اند تبلت هایی با قابلیت های مختلف تولید کنند. از این جمله محصولات می توان به Asus Eee Pad MeMo، iPod touch، Acer Iconia Tab A۵۰۰، Toshiba tablet، Wi-Fi-only Samsung Galaxy Tab، Panasonic Viera Tablet، Motorola Xoom، Netbook Navigator NAV۷، NAV۹ & NAV۱۰i، Dell Streak ۷ اشاره کرد. اما نکته ای باید کاربران ایرانی در موقع خرید تبلت به آن توجه ویژه داشته باشند نرم افزارهایی است که در نظر دارند بر روی دستگاه خود نصب کنند است. با توجه به اینکه نرم افزارهای اصل در کشور به ندرت پیاده می شود و روال استفاده از نرم افزارها در حال حاضر استفاده از نرم افزارهای قفل شکسته یا کپی است باید دستگاهی را خریداری کرد که برای نصب و استفاده از این نوع نرم افزارها مشکلی را برای کاربر ایجاد نکند. البته همان طور که قبلاً اشاره شد می توان از فروشگاه های دیجیتالی به وسیله خود دستگاه و اینترنت نرم افزارهای اصل را دانلود کرد اما این موضوع در مورد نرم افزارهایی صدق می کند که به طور رایگان ارائه شده، در غیر این صورت به دلیل تحریم بود کشور و مشکلاتی از این قبیل به سختی می توان نرم افزارهای اصل را از این طریق خریداری کرد.

نویسنده: حامد گل جان اکبری