شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آینده سیاسی لبنان در سایه ابهام


آینده سیاسی لبنان در سایه ابهام

دولت بوش با شکست در سیاست های خود در آستانه پایان دوران ریاست خود در باتلاق لبنان , عراق, فلسطین , افغانستان و مسئله هسته ای ایران فرو رفته است

کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد دولت بوش با شکست در سیاست های خود در آستانه پایان دوران ریاست خود در باتلاق لبنان ، عراق، فلسطین ، افغانستان و مسئله هسته ای ایران فرو رفته است.

مهتدی ، کارشناس مسائل خاورمیانه طی گفتگویی تصریح کرد : دولت آمریکا اکنون قادر به حل بحران ها در منطقه به ویژه بحران لبنان نیست که نمونه آن نشست پاییزی آناپولیس درباره فلسطین است .

مهتدی با اشاره به اینکه بوش در این حال حتی قادر به ماجراجویی جدید در منطقه هم نیست گفت : بوش در پی آرام کردن کانون های بحران در منطقه تا یکسال آینده و انتقال آن به دولت بعدی آمریکا است زیرا اکنون کشمکش های انتخاباتی در این کشور به راه افتاده است .

وی همچنین گفت : تصور آمریکا از نامزدی میشل سلیمان این بود که با نامزدی وی بحران لبنان حل می شود و دوباره کابینه و موافقان سینیوره به قدرت باز می گردند ،یا حضور ایران و سوریه در لبنان کمرنگ می شود، ولی هنگامی که متوجه شد این موضوع اتفاق نمی افتد دست به دامان فرانسه شد وکوشنر وسپس ولش را به لبنان فرستاد ولی باز هم نتیجه نگرفت.

این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین اظهار داشت : اکنون دولت آمریکا قادر به ابتکار عمل در منطقه نیست فرانسه هم ولش را با یک اسرائیلی به لبنان فرستاد ولی نتوانست نتیجه بگیرد.

مهتدی با تاکید بر ناتوانی آمریکا در حل بحران لبنان گفت :بوش می خواهد شرایط را پیچیده تر کند تا در قبال حل بحران عراق با اهرم لبنان امتیاز بگیرد.

وی درباره علت تعویق نشست لبنان هم گفت : مشکل نخست این است که برای انتخاب رئیس جمهوری کنونی لبنان به علت نامزدی میشل سلیمان و این که وی باید ۲سال قبل از نامزدی از ارتش استعفا می کرد ولی به علت انجام نشدن این اقدام از طرف میشل سلیمان در این مدت ،اکنون باید قانون اساسی این کشورتعدیل شود و دولت ،لایحه انتخاب رئیس جمهوری را به مجلس بفرستد و مجلس وی را انتخاب کند.

مهتدی علت دوم تعویق نشست مجلس لبنان برای انتخاب رئیس جمهوری لبنان را مقبولیت نداشتن دولت سینیوره در نزد مردم و بسیاری از گروه ها دانست و گفت : دولت سینیوره برخلاف قانون و منافع ملت لبنان عمل کرده و حامی بیگانگان است و دستورات آنان را انجام می دهد بنابر این حاضر به تفاهم با گروه های دیگر نمی شود وبه همین علت نشست ها به تعویق می افتد.

وی افزود : جناح مخالف هم سینیوره را قبول ندارد وآن را غیرقانونی می داند، ولی جناح موافق که مورد حمایت آمریکا است می گوید باید سینیوره در انتخاب رئیس جمهوری این کشور نقش داشته باشد.

کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین گفت :جناح مخالف دولت سینیوره می گوید درباره همه مسایل باید تفاهم شود و تصمیمات نیز یک سوم به علاوه یک آرا را داشته باشند ولی جناح موافق نمی خواهند این موضوع حل شود به همین علت نشست ها عقب می افتد.

مهتدی درباره نتیجه مذاکرات درباره انتخاب رئیس جمهوری لبنان با اشاره به این که وضع لبنان از نظر سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی بحرانی است و مردم می خواهند این مشکل بدون درگیری نظامی ودخالت قدرتهای خارجی در آنجا حل شود گفت : پیشتر در باره نامزدی میشل سلیمان برای ریاست جمهوری این کشور و این که دو سوم اعضای پارلمان در این انتخاب حضور داشته باشند و اگر در دور نخست کسی رای نیاورد در دور دوم با اکثریت آرا رئیس جمهوری انتخاب شود میان همه گروه ها توافق بدست آمده بود ،ولی گروه ۱۴ مارس با دخالت و اعمال فشار آمریکا از این توافق دست برداشت و توافقات منتفی شد و اکنون به نقطه صفر رسیده است.

وی تصریح کرد : با دخالت بوش و اظهارات وی که رئیس جمهوری لبنان باید با نصف آرا به علاوه یک انتخاب شود این بحران تشدید شد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: گروه ۱۴ مارس در اکثریت نیستند و در قبل هم با ائتلاف با جنبش امل و حزب الله به اکثریت رسیدند، ولی پس از انتخاب خود به این گروهها پشت کردند ،

مهتدی تصریح کرد : این گروه تحت فشار آمریکا قرار دارد و دارای پایگاه مردمی هم نیستند بنابراین به نفع آنها است که با گروههای دیگر همکاری کنند.

دهقانی ، کارشناس دیگر مسایل خاورمیانه هم در این گفتگو گفت : بحران کنونی در لبنان برای انتخاب رئیس جمهوری دارای جنبه حقوقی از جمله تغییر رئیس جمهور و تغییر قانون اساسی و جنبه سیاسی است ، اما مشکل سیاسی بیشتر است ، یعنی ایجاد هماهنگی بین گروههای موجود در این کشور و دخالت کشورهای خارجی در لبنان از تصمیم گیری ها برای حل این بحران جلوگیری می کند و فشارهایی از بیرون با این مجموعه وارد می شود

دهقانی درباره اینکه دولت سینیوره قانونی است یا خیر گفت: دولت لبنان براساس توافق گروههای تشکیل شده است و طوایف در آن نقش دارند در لبنان احترام به اقلیتها هم وجود دارد و طایفه یا گروه با جمعیت کم هم از احترام برخوردار است ولی اکنون کابینه مخدوش و ناقص است زیرا کابینه ای که ۵ وزیر شیعه در آن باشد فاقد این شرایط است.

وی افزود : در تعداد نمایندگان پارلمان هم این وضع وجوددارد و نمایندگان پارلمان هم دارای نسبت ۵۹ و ۶۹ هستند ونسبت مشارکت همه گروهها هم درآن وجود ندارد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در باره اظهارات اخیر بوش هم گفت :این اظهارات موجب می شود دموکراسی آمریکایی در دولت لبنان تعمیم داده شود.

دهقانی دخالت کشورهایی مانند آمریکا و فرانسه در موضوع لبنان را موجب پیچیده تر شدن بحران این کشور دانست و گفت: آنها می خواهند معادله موضوع و بحران لبنان را به نفع خود تغییر دهند و حتی حاضر نیستند کسی را در این باره شریک کنند چنانکه درباره عراق هم کسی را شریک در غنایم جنگ عراق نکردند ،زیرا این موضوع از ویژگی های استعمارگری است.

وی گفت: فرانسه هم در موضوع لبنان ودخالت در امور این کشور سقف و حدودی تابع سیاسیت آمریکا تعیین کرده است .

دهقانی افزود : فرانسه احساس می کند مسیحی های لبنان به فرانسه به عنوان کشور مادر نگاه می کنند و موضوع ریاست جمهوری لبنان هم که از طوایف مارونی در لبنان است ، پایگاه خود را در فرانسه می بینید.

وی افزود : فرانسه از نگاه مردم لبنان هم از مقبولیت بیشتری در مقابل آمریکا برخوردار است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در باره اظهارات بوش هم گفت :اظهارات بوش از نظر هیچ انسان عاقلی قابل پذیرش نیست و برای بوش هم اصلا مهم نیست که اظهارات وی در نظر افکار عمومی چه واکنشی را ایجاد می کند.

دهقانی افزود : بوش خودش هم می داند که اظهارات وی مبنی برانتخاب رییس جمهوری لبنان با رای نصف به علاوه یک آرای مجلس این کشور به حل موضوع لبنان کمک نمی کند.

وی درباره سیاست فرانسه در لبنان هم گفت: افراد واقع گرا قبول نمی کنند که رئیس جمهوری لبنان با آرای نصف به علاوه یک انتخاب شود، از طرف دیگر فرانسوی ها و اروپایی ها هم این نگرانی را دارند که با تحقق شرایط بوش نیروهای خود را که در قالب یونیفل در جنوب لبنان حضور دارند ،به حال خود رها شوند.

دهقانی همچنین با اشاره به اینکه گروههای مخالف دولت غیرقانونی سینیوره اعلام کردند، اگر طرح بوش اجرا شود، خودشان دولت تشکیل می دهند گفت : این موضوع موجب می شود ،نگرانی اروپایی ها ،ازجمله فرانسوی ها را درباره نیروهای خود در یونیفل در جنوب لبنان رها شده بدانند به همین علت با طرح بوش مخالفت کردند.

دهقانی افزود: از طرف دیگر چون نیروهای آمریکا در یونیفل حضور ندارند، لذا بوش هیچگونه نگرانی از وضع نیروهای این کشور ندارد و به همین علت طرح انتخاب رئیس جمهوری لبنان مبنی بر نصف به علاوه یک را به راحتی ارایه می کند.

منبع: سایت مقاومت



همچنین مشاهده کنید