چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
اهمیت فیبر غذایی در تامین سلامت
در مورد فواید بیشمار فیبر مطالب بسیاری گفته شده است. شما هم حتماً تاکنون بارها در مورد این ماده غذایی شنیدهاید. اما آیا میدانید که به چه علتی فیبر به حفظ سلامت کمک میکند؟شاید بدانید فیبر غذایی که در انواع میوهها، سبزیجات و حبوبات یافت میشود، میتواند در پیشگیری و درمان یبوست مفید واقع شود. اما این تنها فایده فیبر نبوده و این ماده مفید نقش مهمی در کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی هم دارد.
فیبر غذایی چیست؟
فیبر غذایی شامل همه قسمتهای مختلف مواد غذایی گیاهی میشود که توسط بدن جذب یا هضم نمیشوند. تفاوت فیبر با سایر مواد غذایی مانند چربیها، مواد پروتئینی و کربوهیدراتها در همین مورد است. بنابراین فیبر به حالت نسبتاً دست نخورده از داخل معده، روده کوچک و روده بزرگ عبور کرده و از بدن خارج میشود. شاید این طور به نظر برسد که با این خصوصیت، فیبر کار خاصی در بدن انجام نمیدهد، اما در حقیقت نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارد.
انواع فیبر
فیبر به دو دسته کلی تقسیم میشود:
۱) گروهی که در آب حل نمیشوند. (فیبر نامحلول)
۲) گروهی که در آب حل میشوند. (فیبر محلول)
فیبر نامحلول:
این گروه از فیبرها حرکت مواد را در دستگاه گوارش بهبود بخشیده و با افزایش حجم مدفوع در جلوگیری از یبوست موثر هستند. آرد گندم، سبوس گندم، آجیل و بسیاری از سبزیجات، منبع خوبی از این نوع فیبر هستند.
فیبر محلول:
این نوع فیبر با حل شدن در آب مادهای ژل مانند را به وجود میآورد و قادر خواهد بود کلسترول و گلوکز خون را کاهش دهد. جو، نخود و لوبیا، سیب، مرکبات و هویج از منابع خوب اینگونه فیبر هستند.
فواید رژیم سرشار از فیبر
ـ فیبر به جلوگیری و درمان یبوست و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماری هموروئید کمک میکند.
ـ فیبرهای محلول با کاهش میزان کلسترول مضر خون در حفظ سلامت به شما کمک خواهند کرد.
ـ فیبر و به طور خاص فیبر محلول، سرعت جذب قند را کاهش میدهد و از این رو در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو کمک میکند.
از آنجا که غذاهای سرشار از فیبر، کالری کمی دارند و به جویدن بیشتری نسبت به سایر مواد احتیاج دارند، باعث کاهش وزن میشوند، چرا که در همین زمان لازم برای جویدن، اغلب متوجه احساس سیری میشویم.
انتخاب مناسب
خوشبختانه میتوان غذاهایی خوش طعم و حاوی فیبر در نظر گرفت و مصرف کرد.
غلات و حبوبات، میوهها، سبزیجات، نخود، لوبیا و انواع آجیل انتخابی مناسب برای مصرف فیبر هستند. البته برای بهره بردن بیشتر از خواص فیبر، بهتر است مصرف میوهها را بیشتر کرده و همچنین آنها را با پوست مصرف کنید. مصرف سالاد و سبزیجات نیز میتواند مقدار فیبر مصرفی را افزایش دهد. البته این نکته را هم فراموش نکنید که افزودن یکباره مقدار زیادی فیبر به رژیم غذایی باعث نفخ شکم، تولید گاز روده و دل درد میشود. پس بهتر است که فیبر را به تدریج و طی چند هفته در رژیم خود افزایش دهید. همچنین بهتر است مقدار زیادی نیز آب مصرف کنید زیرا فیبر زمانی که آب جذب میکند بهتر عمل خواهد کرد.
منبع: www.mayoclinic.com
نیلوفر اسعدی بیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست