پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

از چشم دانش‌آموزان


از چشم دانش‌آموزان

حس بینایی یکی از مهم‌ترین حواس انسان است، به طوری که هیچ یک از اعضای حسی دیگر از نظر دریافت حجم عظیم اطلاعات از محیط اطراف دارای چنین گنجایشی نیستند.
پیامدهای عیوب انکساری …

حس بینایی یکی از مهم‌ترین حواس انسان است، به طوری که هیچ یک از اعضای حسی دیگر از نظر دریافت حجم عظیم اطلاعات از محیط اطراف دارای چنین گنجایشی نیستند.

پیامدهای عیوب انکساری از قبیل سردرد، دوبینی، چشم‌درد، قرمزی چشم، اشک‌ریزش، ترس از نور موجب تمایل نداشتن دانش‌آموزان به انجام کارهای چشمی می‌شود. گاهی اوقات به دلیل شناسایی نشدن عیوب انکساری دانش‌آموزان، برچسب‌تنبلی، کندی یا شیطنت به آنان زده می‌شود. این امر در نهایت سبب انزوا، گوشه‌گیری، افت‌ تحصیلی و گریز از مدرسه در کودک می‌شود.

آمارهای موجود نشانگر آن است که درصد قابل توجهی از کودکان دچار اختلال بینایی هستند و از عوارض ناشی از آن رنج می‌برند. از آنجایی که دوران تحصیل یکی از مهم‌ترین دوران‌های زندگی هر فرد محسوب می‌شود.

توجه به نارسایی‌های جسمی، روانی و اجتماعی دانش‌آموزان در این مرحله حساس از اهمیت خاصی برخوردار است بنابراین معاینات بینایی، کشف و درمان به موقع عیوب‌انکساری و تحت کنترل درآوردن این عیوب در دانش‌آموزان بسیار ضروری است.

از سوی دیگر، این مساله موجب پیشگیری از وقوع مشکلات عدیده‌ای که ناشی از یک نقص ساده چشمی است می‌شود. از این‌رو ضروری است:

۱) میزان روشنایی کلاس، فاصله دانش‌آموزان با تخته، رنگ و جنس تخته و محل نصب آن، رنگ دیوارها و تعداد پنجره‌های کلاس مطابق استانداردهای بین‌المللی بوده و سبب به مخاطره انداختن سلامت چشم‌ دانش‌آموز نشود.

۲) ارتقای سطح آگاهی والدین در زمینه عیوب انکساری و علایم آن، برای شناسایی به موقع انواع اختلال بینایی در فرزندشان، لازم است. این اطلاعات باید از طریق مربیان بهداشت به صورت آموزش‌های مستقیم و غیرمستقیم در جلسات آموزش خانواده به والدین منتقل گردد.

۳) آموزش بهداشت چشم و شیوه جلوگیری از بروز اختلالات بینایی برای دانش‌آموزان در طول سال امری ضروری است. این امر باید از سوی مربیان بهداشت در فرصت‌های ممکنه آموزشی صورت پذیرد. به علاوه مطالب آموزشی بهتر است در کتب درسی مدارس گنجانده شود.

۴) استفاده از غذاهای مناسب با ویتامین‌های گوناگون به خصوص ویتامین ‌A، رعایت بهداشت چشم فراموش نشود.

۵) برای غربالگری تعداد کافی از تابلوهای بینایی‌سنجی دور و نزدیک در دسترس مربیان بهداشت قرار گیرد.

۶) از آنجا که دانش‌آموزان بی‌بضاعت توان مالی تهیه عینک ندارند، ضروری است حمایت مالی از طریق تامین تعداد مناسب عینک با قیمت ارزان یا به صورت رایگان انجام گیرد.