پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

امیدوار به تیمِ مرموز


امیدوار به تیمِ مرموز

چند نکته در آستانه بازی ایران نیجریه

۱-پیش از شروع بازی، شرایط به نفع ایران است. حاشیه، اردوی نیجریه را فرا گرفته. بازیکنان نیجریه به دنبال سهم خود از پاداش فیفا به فدراسیون فوتبال این کشور هستند و سیاسیون نیجریه سعی دارند با شعارهای ملی بازیکنان تیم را متحد کنند. از سوی دیگر، جایگاه بالاتر نیجریه نسبت به ایران موجب شده که سطح انتظارات از این تیم بالاتر باشد، نیجریه روی کاغذ باید ایران را شکست دهد و این فشار روانی سنگینی است.

سکوت خبری اردوی ایران را فرا گرفته و حاشیه‌ها در سطح پایین‌تر قرار دارد. بازیکنان با ترفندهای روانی کی‌روش، در جمع خصوصی شان از پیروزی اطمینان دارند. شاید بهتر است بگوییم از متوقف کردن نیجریه با ترفندهای تاکتیکی کی‌روش مطمئن هستند. این به این معناست که با سطح مناسبی از اعتماد به نفس و با کمترین سطح از فشارهای بیرونی وارد زمین خواهند شد.

کی‌روش و ایران در بخش ذهنی از تیم نیجریه جلو هستند، حداقل تا به امروز که این گونه به نظر می‌رسد.

۲- اصلی‌ترین شاخصه بازیکنان آفریقایی، سطح بالای جسمانی آنهاست. این برتری در تقابل‌های نفر به نفر مشهود خواهد بود، لحظاتی که بازیکنان ایرانی با نیجریه‌یی‌ها تنه به تنه خواهند شد، شانس با آفریقایی‌هاست. پس نکته اول دوری از درگیری نفر به نفر است. زمانی که توپ داریم باید از بازی ترکیبی استفاده کنیم و با پاس و جابه‌جایی از بازیکنان فیزیکی نیجریه عبور کنیم، زمانی‌که توپ نداریم، باید برتری عددی ایجاد کنیم و فضا را محدود کنیم.

در سطح دوندگی، امیدوار‌تر از چند ماه گذشته هستیم. اجرای سیکل تمرینی مورد نظر کی‌روش و نمایش ایران در دیدار برابر آنگولا و مونتنگرو دلیلی است بر اطمینان از افزایش در کیفیت دوندگی بازیکنان ایران. فراموش نکنیم که نمی‌توانیم میانگین دوندگی (کمیت) را طی چند ماه بیش از ۱۰درصد افزایش دهیم ولی می‌توان کیفیت دوندگی را بیش از کمیت افزایش داد و وقتی کیفیت دوندگی با استراتژی ایجاد محدودیت مکان دفاعی تلفیق کنیم می‌رسیم به ساختار تدافعی فشرده و پر شدت. این همان چیزی است که در برابر نیجریه نیاز داریم.

۳- ساختار تدافعی فشرده و پرشدت. هلند، کاستاریکا و حتی مکزیک با دفاع زنجیره‌یی ۵ نفره و استفاده از دفاع پر شدت در نیمه زمین خودی به پیروزی رسیدند. کی‌روش می‌تواند از بخش دوم این تاکتیک تدافعی برای مقابله با ساختار تهاجمی نیجریه استفاده کند. نیجریه در بهترین حالت، تیمی است با کیفیت جسمانی و مهارت فردی ولی نباید انتظار ساختار تیمی منسجم به خصوص در بخش تهاجمی از این تیم داشته باشیم. به همین دلیل، کی‌روش می‌تواند از دفاع تیمی سازمان یافته در نیمه زمین خودی استفاده کند و برابر ساختار تهاجمی نیجریه مقابله کند.

نکته مهم ایجاد پوشش‌های مناسب تدافعی است و فشار اول روی توپ. همان اتفاقی که هلند را در برابر اسپانیا به برتری رساند. فشار مدافع اول (مهاجمین و هافبک‌ها) روی توپ می‌تواند نتیجه را تعیین کند، فشار نامناسب (شدت پایین، اجرای غط در استقرار، حالت بدن و...) راه را برای یک پاس کلیدی یا یک شوت از راه دور خطرناک باز می‌کند.

نکته دوم استفاده از ضد حملات است، کمیت ضربات در استراتژی دفاع و ضد حمله پایین‌تر از بازی مالکانه است، به همین دلیل کیفیت ضربات باید ارتقا پیدا کند. ضربات دقیق زیر فشار جسمانی حاصل از انتقال توپ از نیمه زمین خودی به زمین حریف در کوتاه‌ترین زمان.

۴- برنامه اصلی کی‌روش ساده است: توپ را جلوی خودتان نگه دارید. دفاع فشرده تیمی بهترین روش است و برای شکستن این ساختار تدافعی، بهترین راه استفاده شوت از راه دور، ضربات ایستگاهی و توپ‌های سوم است. کی‌روش برای مسیر اول، تمرینات مناسب را اجرا کرده است، استفاده از دستگاه شوترنی با سرعت ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت. برای مقابله با مسیر دوم، اول از همه تمرکز تیمی اهمیت دارد و یک اصل ساده: در اطراف باکس جریمه خطا ندهید.

در برابر بازی مستقیم و توپ‌های سوم، مهم ضربات اول مدافعین است و آرایش هافبک‌ها برای دریافت توپ سوم.

۵- سان تزو در کتاب هنر جنگ از اصل «غافلگیری دشمن» به عنوان اصلی مهم برای پیروزی به خصوص در جنگ‌هایی که در موضع ضعف قرار دارید، صحبت می‌کند. شاید این اصل بتواند به کی‌روش و ایران کمک کند: ۱۵ دقیقه تهاجمی در شروع دیدار، با توپ و حتی بدون توپ. استفاده از دفاع فعال و پرس توپ در نیمه زمین حریف. طرح ساده‌یی است برای ضربه روحی به بازیکنان نیجریه، بازیکنانی که ظاهرا با تمرکز کامل وارد زمین نخواهند شد.

سعید الهویی