چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
علت شایع مرگ کودکان زیر ۲ سال
آسپیراسیون جسم خارجی در راههای هوایی از علل شایع مرگ و میر کودکان، به خصوص کودکان زیر ۲ سال، است.
قبل از قرن بیستم، آسپیراسیون جسم خارجی در ۲۴ درصد موارد باعث مرگ میشد. در سالهای اخیر با تکنیکهای پیشرفته برونکوسکوپی میزان مرگومیر بهطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است. ۸۰ درصد موارد آسپیراسیون جسم خارجی در سنین کمتر از ۳ سالگی و اوج آن بین ۱ تا ۲ سالگی رخ میدهد. در این سنین، کودک قادر به ایستادن است و از طرفی به جهت کنجکاوی تمایل به جستجو داشته و تمایل دارد که اجسامی که پیدا میکند داخل دهان بگذارد و در ضمن دندانهای آسیا برای جویدن غذا به اندازه کافی وجود ندارد. علت دیگر در معرض خطر گرفتن کودکان در این سنین در دسترس بودن غذا و وسایل و اسباببازیهای خواهر یا برادر بزرگتر میباشد که خود عامل مستعدکننده دیگری است.
عوامل مستعدکننده آسپیراسیون جسم خارجی در کودکان و بالغان بیماریهای نورولوژیک (عصبی)، کاهش سطح هوشیاری و مصرف داروهای آرامبخش است. هر شیء کوچکی میتواند باعث آسپیراسیون شود ولی شایعترین آنها عبارتاند از: بادام زمینی، انواع مغزها مثل گردو، پسته، بادام، تخمه هندوانه، انواع تخمهها، اجسام کوچک جداشونده از اسباب بازی، تکههای میوه خام مثل سیب و هویج، سکه، کلیپس کاغذ، سوزن، ته مداد، بادکنک و ذرت. نکاتی که در جلوگیری از آسپیراسیون جسم خارجی در شیرخواران و کودکان توصیه میشود، عبارتاند از:
۱) کودک هنگام غذا خوردن حتماً روی زمین کنار سفره یا پشت میز نشسته باشد. حرکت کودک و دویدن هنگام خوردن ریسک آسپیراسیون را بالا میبرد. بهتر است والدین هنگام صرف غذای کودک وی را سرگرم نمایند تا غذای کودک تمام شود.
۲) غذای کودک حتماً به قطعات بسیار کوچک تبدیل شود تا جویدن آن راحت شود.
۳) غذای کودک حتماً خوب پخته شود. در مواردی که سبزیجات و میوه جاتی مثل هویج و سیب مصرف شود حتماً رنده شده یا به قطعات کوچک تبدیل شود.
۴) مصرف مغزها حداقل تا سن ۵ سالگی که کودک جویدن را بهطور کامل یاد میگیرد، به تعویق افتد؛ مگر اینکه به صورت پودر شده باشد.
۵) اجسام کوچک از دسترس کودک دورنگه داشته شود. کنجکاوی کودک باعث میشود که اجسام را به داخل دهان گذاشته و هنگام بازی ناگهان بلع نماید.
۶) هنگام خرید اسباببازی برای کودکان حتماً دقت لازم انجام شود چون اسباببازیهایی که دارای قطعات کوچک قابل جدا شدن باشد، احتمال اسپیراسیون را بالا میبرد.
۷) وسایل و اسباببازیهای کودکان بزرگتر خانواده در جاهای جداگانه باشد و به کودکان بزرگتر یاد بدهیم که وسایل خود را دور از دسترس کودکان نوپا قرار دهند.
دکتر قمرتاج خانبابایی
فوقتخصص بیماریهای ریه کودکان
عضو هیات علمیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست