چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خانواده نابسامان انحراف نوجوان
خانواده یك مؤسسه یا نهاد اجتماعی، فرهنگی و حقوقی ناشی از پیوند مشروع مرد و زنی است كه با ولادت فرزندان تكمیل می شود. در این تعریف كه می تواند مورد قبول و تأیید ادیان و مذاهب الهی نیز باشد، عدم مشروعیت در روابط و پیوند موجب حذف حقوق و عدم برخورداری از شئون و مزایای حیات خانوادگی است. همچنین خانواده را مجموعه ای فعال، پویا، جهت دار و برخوردار از نظامی اندیشیده، عامل و متعامل دانسته اند كه در آن برای هر یك از اعضا ، نقشی، پایگاهی، تعهدی و مسئولیتی وجود دارد. روابط اعضای خانواده در عین مبتنی بودن بر اصول روابط نخستین و بر نوعی بده و بستان كه حقوقش می خوانیم استوار است. روانشناسان و جامعه شناسان درباره اهمیت خانواده بر این باورند كه رشد و انحطاط هر قوم و ملتی تا حدود زیادی به خانواده مربوط است و اساساً خشت اول بنای متعهدانه و مسئولانه در هر جامعه، خانواده است و سرآغاز هر حركت و توقف آن را در خانواده باید جستجو كرد. در اسلام توصیه به حفظ خانواده مكرر آمده است. به طوری كه آیه ۶ سوره تحریم «قوا انفسكم و اهلیكم» آمده و نیز سفارش به حفظ كیان خانواده در قول تمامی پیامبران و معصومین نیز آمده است. به لحاظ نقش و اهمیتی كه خانواده در سرنوشت سازی نسل و حیات فردی و اجتماعی یك قوم و جامعه دارد موضوع بحث ادیان و مذاهب و نیز دانش های متعددی چون روانشناسی، علوم تربیتی، جامعه شناسی، حقوق، روانشناسی اجتماعی و حتی از دید علم سیاست، اقتصاد و دیگر شاخه های علوم انسانی است. نهایت این كه انسان ها به این نتیجه رسیده اند كه نسل تربیت یافته در خارج خانه نمی تواند مدافع شرف و استقلال جامعه باشد، امروزه در همه جوامع اعتقاد به وجود خانواده و حفظ حریم و قداست آن برای كسانی كه خواستار وجود نظم و خیر برای انسان ها هستند محرز شده است.
اگر اتخاذ مواضع، منابع، دانسته ها و ریشه های رفتار كودك را جست وجو كنیم به این نتیجه خواهیم رسید كه مهمترین اساس و منبع آن خانواده است. از نظر علمی خانواده مهمترین علل سازندگی یا ویرانی بنای رفتار، تشكیل و سازمان دهی زیستی، ذهنی، روانی، عاطفی و اخلاقی كودك و بزرگترین عامل تكوین شخصیت اوست. نوع تربیت، القائات، نظم بخشی و سازماندهی خانواده در رشد یا عدم رشد و شرافت یا انحطاط كودك مؤثر است. اثربخشی خانواده را باید در جو و محیط زیست آن جست وجو كرد. جوی كه در آن غم و شادی، رنج و لذت، نفرت و رغبت، قهر و مهر در كنار هم و آمیخته با یكدیگرند و از سوی دیگر والدین نیز از دیدی عامل محبتند و از جهتی عامل اجرای عدالت و انضباط و هنگامی كه محبت و انضباط در هم می آمیزد، معجزه تربیت و نفوذ به وقوع خواهد پیوست و سرانجام از جهت سوم، خانواده برای كودك محیطی اجتناب ناپذیر است و زندگی دراز مدت او زمینه ساز، سازشی و عادتی در كودك خواهد بود.به طور كلی وجود كودك در خانه، سبب سازندگی یا انحطاط اوست و اندیشه و رفتارش در آن محیط چنان رنگ و صورت می گیرد كه اثری مادام العمر در او خواهد داشت. بررسی های روانكاوان متعدد چنین نتیجه داده كه سازنده انسان، تجارب دوران كودكی اوست و اعمال نظر خانواده بر كودك رفتار، صفات و حالات دوران بزرگسالی او را تحت تأثیر قرار می دهد.
نابسامانی و اثرات سوء آن در كودكان
محققین و دانش پژوهان درباره عوارض ناشی از نابسامانی خانواده بر رشد و تربیت فرزندان نظرات متعددی دارند كه نقطه اشتراك تمامی آنها تناسب نوع نابسامانی با عوارض خاص رفتاری است. بررسی های علمی نیز نشان داده است كه خانواده نابسامان جرم ساز و مجرم پرور است. تحقیقات ارزنده بسیاری از محققان، خانواده را مهمترین عامل رشد و توسعه جرایم مؤثر در بین كودكان و نوجوانان معرفی می كنند. نابسامانی در خانواده كه ریشه تمامی بزهكاری ها را در خود دارد ناشی از عوامل گوناگون است:
- نابسامانی ناشی از كمبود محبت، افراط در محبت، تبعیض در خانواده، سردی ها و بی تفاوتی ها
- نابسامانی در روابط خانواده، به صورت نزاع، درگیری و بی بند و باری ها در روابط با حضور فرزندان
- نابسامانی ناشی از نبود انضباط در خانواده، اعطای آزادی های بی قید و شرط، به حال خود واگذاردن كودكان، خشونت والدین در مرحله تنبیه و عدم تعادل والدین در رفتار و كردار.
- نابسامانی ناشی از نبود ثبات در خانواده و اعمال انضباط های چندگانه به فرزندان از سوی والدین
- نابسامانی اقتصادی به صورتی كه خانواده بسیار فقیر است و زوجین تحمل این وضعیت را ندارند و در حضور كودك اشك و آه و ناله سر می دهند، یا آنقدر بی نیازند كه سقفی برای مخارج ندارند و یا آنقدر پرمشغله كه وقتی برای تربیت كودكان ندارند.
- نابسامانی محیط و منطقه مثل خانواده هایی كه در محله های ناامن زندگی می كنند و یا به علت فقر همه اعضا ی خانواده در یك اتاق بسر می برند.
- نابسامانی ناشی از فساد والدین مجرم، معتاد و آلوده بودن والدین
- نابسامانی ناشی از جدایی ها و از هم گسستگی ها و یا نبود یكی از والدین
- نابسامانی ناشی از احساس آوارگی مانند زندگی كودك با ناپدری و یا نامادری و یا كودكی كه به علت جدایی والدین هر زمانی مجبور به زندگی با یكی از والدین است.
- نابسامانی های دیگری چون حسادت، دوگانگی، نفاق، مداخله ناروا، اختلال رفتاری، بیكاری، تضاد، تعارض، اعمال، مسامحه، عیاشی، خوشگذرانی و....
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست