چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
نخودیها بخوانند!
نخودسبز، گیاهی است که در گروه سبزیجات نشاستهای قرار دارد و ۷۸ درصدش را مواد نشاستهای تشکیل میدهد. بنابراین دارای «کربوهیدرات» بوده و از حیث ویتامین C نیز غنی است اما در اثر پخت این ویتامین کاهش چشمگیری پیدا میکند. این ماده غذایی فیبر قابل ملاحظهای داشته اما میزان سایر ویتامینها و املاحش زیاد نیست. برنج، فیبر کمی نسبت به گندم دارد و فاقد آهن است ولی وقتی با نخودسبز یا لوبیا سبز و یا باقلا مخلوط شود، باعث بالا رفتن کیفیت غذا شده و ارزش تغذیهای غذای حاصله را نیز بالا میبرد. نکتهای که در هنگام پخت باید به آن توجه داشت، آن است که نباید آب نخودفرنگی را در حین پختن دور ریخت. میتوان به اندازهای آب اضافه کرد که در حین پختن کاملا جذب شود تا بتوان املاح و ویتامینهای آن را مصرف کرد...
در مورد انتخاب نخودسبز میگویند بهتر است نخودهای سبز و گرد را بخرید و از تهیه و مصرف نخودهای قهوهای، لکدار و زرد بپرهیزد. به علاوه، در خوب پختن و جویدن آن دقت زیادی به خرج دهید تا پس از خوردن باعث مشکلات گوارشی و دلپیچهتان نشود. با اضافه کردن ماده غذایی مانند نخود سبز، میزان کالری دریافتی ناشی از برنج کم میشود؛ به طور مثال، یک لیوان برنج پخته بدون روغن ۱۵۰ کالری انرژی تولید میکند.
حال اگر یکسوم برنج پخته را نخود یا لوبیا یا باقلا بیفزایید، ۴۰ کالری انرژی کمتر دریافت میکنید و این رقم برای کسانی که اضافه وزن دارند، بسیار مهم است. زمان خوردن این غذا هم اهمیت دارد چون نخودفرنگی کمی نفاخ است. بنابراین چه بهتر که بعد از خوردن غذا مدتی را به پیادهروی یا حرکت و جنبش اختصاص دهید تا غذایتان هضم شده و نفخ نکنید. کودکان نیز از ۷ ماهگی به بعد میتوانند نخودسبز را به صورت پخته مصرف کنند. توصیه میشود نخودفرنگی پخته را زود به مصرف برسانید زیرا قند آن به مرور تبدیل به نشاسته شده و شیرینی و طعم مطبوعش از بین میرود. نخودفرنگی را به چند روش میتوان نگهداری کرد. اول اینکه آن را میتوانید در کیسههای پلاستیکی که چند سوراخ در آن ایجاد کردهاید به مدت ۴ روز در یخچال نگهداری کرده و به مرور مصرف کنید. شما میتوانید نخودفرنگی را در فریزر به روش «آنزیمبری» تا شش ماه نیز ذخیره کنید؛ به این روش که آب را در ظرفی جوش آورده سپس نخودفرنگیها را در آن بریزید تا فقط یک جوش بزند (به مدت یک دقیقه) سپس آنها را آبکش کرده و همین که سرد شدند در کیسه فریزر ریخته و بسته بندی کنید. این روش باعث از بین رفتن آنزیمهای مضر این سبزی و طولانی شدن مدت نگهداری آن میشود، به علاوه، رنگ سبز آن باقی خواهد ماند. روش دیگر نگهداری به صورت کنسروی است که چندان توصیه نمیشود زیرا قانون تغذیه همواره بر این مهم استوار است که همه میوهها و سبزیها را باید تازه مصرف کنیم. اگر تازه نبود، فریزری سپس کنسروی و در انتها خشک کردن را معرفی میکند و به اصطلاح به ترتیب میگویند: تازهخوری، فریزری، کنسروی، خشک.
دکتر مسعود کیمیاگر
متخصص تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست