یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مدیران متفکر, کارمندان باهوش
شتاب تغییرات دنیای امروز، باعث شده است روند حرکتها خطی نبوده و الزاماً آینده در راستای گذشته نباشد. از سویی، تجارب گذشته زمانی میتواند چراغ فراروی آیندگان باشد که رفتارها و اتفاقات، تکراری و قابل پیشبینی باشند. یکی از زمینههای پرچالش امروز جوامع، مدیریت است و چگونگی مدیریت بر نهادها و سازمانها نیز موضوع روز در بسیاری از محافل علمی در میان اندیشمندان است.
از آنجایی که بسترسازی به منظور رفع مشکلات و موانع رشد سازمانها اصولاً با تغییرات بنیادی زمانبر و هزینهساز امکانپذیر نیست، مدیران به تفکر درباره آسانترین و بهترین راهکارها برای رشد و توسعه سازمانهای خود میپردازند. محیطهای سازمانها نیز همانند محیطهای اجتماعی، پیاپی در تلاطم و تغییر میباشند، دریافتهای گوناگونی که برای مدیریت بر سازمانها عرضه میشوند، پیوسته رو به کاستی و نارساییاند.
مدیرانی که متفکرانه میاندیشند و همواره دغدغه سازمان را در سر میپرورانند، همیشه در پی کشف این نکتهاند که چه رویههایی را بهکار ببرند تا کارمندانشان همواره شخصیت واقعی خود را ابراز کنند و رفتاری متناسب با سطح سازمان خود بروز دهند.
مدیران مؤثر علاوه بر رهاسازی خود از محدود اندیشی تلاش میکنند به محیطهای وسیعتر از سازمان خود فکر کنند و علاوه بر دغدغههای مربوط به مسئولیت سازمانی خود، به مسئولیتهای اجتماعی نیز میاندیشند و نسبت به رویدادها و اتفاقات پیرامون خود حساسیتهای خاصی از خود نشان میدهند و از تماس رویدادها تا حد امکان به نفع سازمان و افراد آن بهرهبرداری میکنند. گسترش و توسعه روزافزون مسایل مربوط به سازمانها سبب میشود که مدیران از جزئینگری و محصور شدن در اهداف درون سازمانی رهایی یافته و اهداف جامعه و کشور را در ابعاد وسیع، فراروی خود قرار دهند. احساس مسئولیت برای مدیران، دیگر فقط مربوط به کارکنان تحت پوشش نیست و خدمت به مردم و پاسخگویی و مهرورزی به عنوان یک وظیفه و یک امر خطیر مورد توجه مدیران و مسئولان امروز قرار گرفته است.
مشکلات جامعه اکنون در تمامی سازمانها به عنوان بخشی از مشکلات عمده محسوب میشوند و مدیران با تمام وجود سعی میکنند به حل و فصل گوشههایی از آنها بپردازند و بعضاً بخشی از امکانات مالی و انسانی خود را نیز در همین مسیر به خدمت گیرند. کمک به حل مسائل و مشکلاتی نظیر آلودگی محیط و بعضاً بینالمللی نظیر کمک به آسیبدیدگان جنگی (اعم از کودک و زن و مرد) از جمله وظایف و تعهداتی است که سازمانهای هرچند نامرتبط تلاش میکنند در جهت حل رفع حداقل بخشی از آنها کمکرسانی کنند.
کارکنان دلسوز و هوشمند در واقع شریان اصلی سازمانها محسوب میشوند که در صورت شناسایی و تقویت آنها، قلب تپنده سازمان همواره بانشاط و سرزنده است و در صورت عدم شناسایی و کشف یا احیاناً اجحاف و کوتاهی در حق آنها، سازمان، رمق و توان خود را روز به روز از دست میدهد.
مدیران برجسته به دنبال کارکنان هوشمند میگردند و آنها را مییابند و تلاش میکنند با استفاده از بهترین راهها، آنان را جذب و نگهداری کنند.
اصولاً سازمانها مسئولیتهایی را برعهده دارند. مسئولیتهای سازمانها در نوعی از تقسیمبندیها به چهار دسته طبقهبندی میشود.
- مسئولیتهای ملی
- مسئولیتهای اخلاقی
- مسئولیتهای حقوقی
- مسئولیتهای اقتصادی
مدیران هوشمند و مسئولانی که در رأس سازمانها مدیریت میکنند، میدانند که برای تصمیمگیریهایشان علاوه بر عوامل مؤثر اقتصادی و اجتماعی باید بصیرت کافی نسبت به عوامل بیشمار پیرامون خود داشته باشند و این امر تنها با داشتن کارکنانی آگاه و هوشیار میسر خواهد بود.
کارکنانی که از مهارتهای ارتباطی، سیاسی، تحلیلی، اجتماعی و سایر مهارتها در کنار معرفت، شناخت، تجربه و دانش خود به نفع اهداف سازمان استفاده میکنند بهمراتب موثرتر از کارکنانی هستند که روزها، ساعتها و دقایقشان را در سازمان به بطالت میگذرانند و اصولاً آهسته میروند و آهسته میآیند تا خطری تهدیدشان نکند.
مدیران نیز کارمندانی را که از هوشمندی لازم در گوش دادن به رهنمودها و راهنماییها برخوردار باشند و تمرکز بیشتری بر پیامدهای احساسی و مشارکتها و مشاورهها داشته باشند، ترجیح میدهند.
مدیران موفق اصولاً بر توانمندیها و نقاط قوت افراد تکیه و تمرکز میکنند و با تدبیر نقاط ضعف و کاستیهای کارکنان (خصوصاً کارکنان شایستهتر) را شناسایی کرده و سعی میکنند تک تک افراد را به انسانهای کاملی تبدیل کنند تا هوشمندیهای آنان در ابعاد مختلف بروز نماید.
همچنین تلاش میکنند در هریک از کارکنان انگیزه ایجاد کنند و در عمل به آنان بیاموزند چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند. چگونه خود را باور کنند و نیروهای مثبت درون خود را چگونه آزاد نمایند. کاستیهای خود را چگونه شناسایی کنند و چگونه و با استفاده از چه راهکارهایی به اصلاح آنها بپردازند و چهطور با کوشش و پایداری در بهدست آوردن یک مهارت یا یک آگاهی تلاش کنند. مدیران بزرگ و برجسته همواره به هریک از کارکنان نقشهایی را میسپارند که برای انجام آن ساخته شدهاند. کارکنانی را که سابقه حسابداری دارند به امور مالی و کسانی که مناسب کار اجرایی هستند، به کار اجرایی، افراد پرتکاپو، خودباور و خوشسخن را که تیزبینیهای ویژهای هم دارند، برای برقراری ارتباط با سایر نهادها و حضور در مجامع ملی و بینالمللی آماده میکنند.
مدیران برجسته تکتک کارکنانشان را میشناسند و یا حداقل این اصل را مورد توجه قرار میدهند که هر انسانی، فرد ویژهای است و با هر کسی، باید به روش خاصی رفتار کرد.
کارکنانی که برای پیشبرد اهداف سازمان و کارهای واگذار شده ناچار به سختکوشی هستند پیوسته به مدیر و راهنماییهای او نیاز بیشتری پیدا میکنند. پس بهترین مدیران، وقت زیادی را با کارکنان برجستهشان میگذرانند. از آنان میآموزند و به آنها آموزش میدهند.
مدیران مؤثر و برجسته، راه را برای پیشرفت کارکنان شایسته باز میکنند و اسباب رشد و تقدیر بهموقع آنها را هموار میکنند و برای آنها ترفیع در نظر میگیرند و تمهیدات لازم جهت اعطای پاداشهای درخور کارکنان تلاشگر را فراهم میکنند و در نهایت مدیران برجسته و مدبر میدانند هریک از کارکنان اکسیژن ویژهای تنفس میکنند. آنچه برای یکی از کارکنان جانبخش و روحافزا است ممکن است برای دیگری خفه کننده باشد. باید با تنظیم نشستهای منظم به بررسی ریزهکاریهای سازمان و شناخت دقیق یکایک افراد دست بزنند و با توجه ویژه به چشماندازهای جامعه و سازمان همواره از فرصتها در شناسایی، جذب، نگهداری، رشد، توسعه و پرورش نیروهای سازمان به بهترین نحو استفاده کنند.
تهیه و تنظیم: سیدمحسن حیدری پور
اداره امورشعب استان فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست