چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آیا پول میتواند شادکامی به ارمغان آورد؟
آیا ثروتمندان شادتر از کسانی هستند که پول ندارند؟ براساس یک مطالعه پژوهشی که اخیراً درباره پول و روانشناسی صورت گرفته، پاسخ این سوال مثبت است. البته روانشناسانی که این مطالعه را انجام دادهاند همچنین گفتهاند که ثروت روانشناختی اهمیت بیشتری از ثروت مادّی دارد. دکتر اد دینر از دانشگاه ایلی نویز و پسرش دکتر رابرت بیسواس- دینر از مرکز روانشناسی کاربردی در میلواکی دو تن از خبرهترین روانشناسان جهان در موضوع شادکامی هستند. آنها تاثیرات ثروت مادّی بر روی شادکامی را مورد مطالعه قرار داده و یافتههای خود را در صد و هفدهمین کنگره سالانه انجمن روانشناسی آمریکا ارائه کردند.
دکتر دینر میگوید: «مردم باید از دام تأکید بیش از حدس بر روی منابع مادّی بپرهیزند و مجموعه کاملی از منابع را در نظر بگیرند. این به آنها کمک میکند که با شرایط سخت و دشوار بهتر کنار آیند.» به گفته دکتر دینر «مجموعهٔ کامل منابع» شامل ثروت مادّی و ثروت روانشناختی است.
این روانشناسان به مطالعهای استناد کردند که نشان میداد افرادی که گفتهاند میزان رضایتشان از زندگی در سطح بالایی قرار دارد، دارای درآمد بیشتری بودهاند امّا این مطالعه، همچنین نشان میدهد که حقوق و درآمد بیشتر به معنی این نیست که آنها احساس شادکامی بیشتری در زندگی روزمره دارند. به عبارت دیگر، درآمد بیشتر به نسبت سایر عوامل، ارتباط مستقیم بیشتری با احساس قویتر شادکامی داشته است.
به گفته دینر این ممکن است کسانی را که برای مدتهای طولانی شنیدهاند که پول خوشبختی نمیآورد، متعجب سازد. او میگوید «پول چیزی است که برای اغلب مردم مطلوبیت زیادی دارد و آنها در بیشتر ساعتهای بیداری خود به دنبال آن هستند. بنابراین، تعجبآور است اگر هنگامی که از مردم خواسته میشود زندگیشان را ارزیابی کنند، پول در آوردن بیشتر هیچ اثری نداشته باشد.»
با وجود این، در بعضی موارد، پول میتواند باعث ناخشنودی و اضطراب گردد.
میزان رضایت زندگی تحت تأثیر حقوق و درآمد است امّا تنها تا حدّ مشخصی. به گفتهٔ دکتر دینر «ما اساساً دو نوع خوشبختی و رونق داریم: اقتصادی و روانشناختی. من نمیدانم کدامیک بهتر از دیگری است. امّا آنچه یافتهایم این است که با وجودی که پول ممکن است قادر باشد زندگی راحتتری را برای افراد به ارمغان آورد امّا لزوماً در لحظات لذتبخش زندگی که از انجام فعالیت و معاشرت با مردم به دست میآید نه از کالاهای مادّی و تجملات، دخالتی ندارد.»
مردم برای افزایش احساس شادکامی خود نیاز دارند که با افراد مورد علاقهشان وقت بگذرانند و به دنبال تجربیات زندگی که احساس خوشایندی در آنها به وجود میآورند باشند. رضایت زندگی به خرید کالاهای مادّی یا سرمایهگذاری مادّی برای تولید ثروت بیشتر ارتباط ندارد... بلکه به صرف وقت با مردم و انجام فعالیتهای جالب، تفریحی و چالش برانگیز مربوط است.
با وجودی که ثروت مادّی میتواند مردم را خوشحال کند امّا چیزی که در لحظات دشوار زندگی به طور واقعی به درد میخورد، پشتیبانی دیگران، شوخطبعی، دعا و یادگیری مهارتهای انطباقی جدید است. پول کمک میکند امّا نمیتواند تمام مشکلات و مصائب زندگی را تسکین بخشد. به گفته دکتر بیسواس دینر «وفقپذیری با رویدادهای خوب و بد، بخشی از ثروت روانشناختی ماست زیرا به ما کمک میکند که در زندگی پیش رویم.»
پول میتواند شادکامی به ارمغان آورد ... امّا نمیتواند رضایت زندگی را در طولانی مدّت و به صورت پایدار حفظ کند. و گاهی ثروت مادّی به اضطراب و افسردگی میانجامد، به ویژه هنگامی که مسأله خیانت در زناشویی مطرح باشد.
ترجمه: کلینیک الکترونیکی روانیار
منبع
* "Can Money Buy Happiness", Laurie Pawlik-Kienlen, Jan ۲۰. ۲۰۱۰, http://psychology.suite۱۰۱.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست