سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

نخست وزیر جنجالی ۲۴ساعت در تهران


نخست وزیر جنجالی ۲۴ساعت در تهران

شامگاه سه شنبه فرودگاه مهرآباد, هواپیمای حامل رجب طیب اردوغان, نخست وزیر ترکیه و هیاتی متشکل از وزیران اقتصاد, فرهنگ, انرژی و امور خارجه را در یک هوای بارانی پذیرا شد

شامگاه سه‌شنبه فرودگاه مهرآباد، هواپیمای حامل رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه و هیاتی متشکل از وزیران اقتصاد، فرهنگ، انرژی و امور خارجه را در یک هوای بارانی پذیرا شد. او که به همراه همسرش به ایران سفر کرده است روز گذشته با حضور در مجموعه تاریخی- فرهنگی سعدآباد با حسن روحانی رییس‌جمهوری و هیات‌های عالیرتبه ایران دیدار کرد. اردوغان همچنین در ضیافت ناهار رییس‌جمهور ایران شرکت کرد. با این سفر رابطه دو کشور سرفصل تازه‌یی را آغاز کرده است. ترکیه ضمن غنیمت شمردن این فضا که با آمدن حسن روحانی بر مسند ریاست‌جمهوری در ایران رقم خورد، تلاش دارد تا چانه‌زنی‌های اقتصادی به ویژه در تامین انرژی را سر و سامان بخشد. از این روی اردوغان در این سفر، از ۴ وزیر همراهش، سه تن اقتصادی را برگزیده تا تهران بداند این مهمان چرا اینقدر عجله داشت که دعوت همسایه خود را اجابت کند وایران را خانه خود بخواند.

اردوغان روزگذشته در حاشیه امضای اسناد همکاری میان ایران و ترکیه در جمع خبرنگاران گفت: «ایران را خانه خود می‌دانم». برای تهران همین جمله از اردوغان کافی است که بداند نخست‌وزیر ترکیه عزمی راسخ برای تجدید دوستی با همسایه تاریخی خود ایران، برگزیده است. رابطه پر فرازو نشیب طی سال‌های گذشته، یکی از وجوه مناسبات سیاسی دو دولت بوده، این درحالی است که هیچگاه از گرمای روابط اقتصادی دو کشور کاسته نشد. تهران در تنگناهای ترکیه همواره یاری رسان همسایه ترک خود بوده است از تامین انرژی و سوخت گرفته تا حمایت‌های کلان تجاری با این کشور. از سویی در راستای اجرای تحریم‌های ناعادلانه، ترکیه نیز با وجود فشار‌های غرب برای محدود ساختن مبادلات اقتصادی‌اش با ایران البته تا جایی که منافع‌اش با خطر مواجه نشود، کما‌بیش از این حکم سر باز زده است. چراکه خوب می‌داند تن دادن کامل به تحریم‌ها موقعیت اقتصادی این کشور را متزلزل می‌سازد.

توافقنامه فرهنگی ایران-ترکیه امضا نشد

دیروز پس از دیدار رجب طیب اردوغان، نخست‌و‌زیر ترکیه و اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهور چهار سند همکاری بین دو کشور امضا شد.

به گزارش مهر، این اسناد شامل سند تفاهم شورای عالی همکاری دو کشور بین اسحاق جهانگیری و رجب طیب اردوغان، سند پنجمین کمیته مشترک تجاری دو کشور بین نعمت‌زاده وزیر صنعت و وزیر اقتصاد ترکیه، یک توافقنامه نیز در خصوص تعرفه‌های ترجیحی بین مسوولان دو کشور و یک سند همکاری رسانه‌یی است.

البته در این میان به گفته علی جنتی، وزیر ارشاد توافقنامه فرهنگی ایران- ترکیه امضا نشده است. به گزارش تسنیم، جنتی گفت: این توافقنامه‌ها به دلیل اینکه به زبان انگلیسی نگارش شده بود طرف ترک آمادگی امضای این توافقنامه‌ را نداشت.

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با بیان اینکه یکسری توافقنامه‌های اجرایی فرهنگی از گذشته با کشور ترکیه داریم که امضا شده و در سال ۲۰۱۳ به پایان می‌رسید، گفت: این توافقنامه‌ها باید تمدید می‌شد که تاکنون تمدید نشده و ما ملاحظاتی نسبت به آن داریم. به گفته او این توافقنامه مربوط به همکاری‌های سینمایی دو کشور است و یک سند جداگانه بوده که ان‌شاءالله در سفر رییس‌جمهور کشورمان به ترکیه به امضا می‌رسد. در همین حال سخنرانی رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه در مرکز مطالعات وزارت خارجه لغو شد. اردوغان قرار بود به همراه محمدجواد ظریف در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه سخنرانی کند. البته به دلیل برنامه‌های فشرده اردوغان در تهران نشست با دانشجویان، اساتید و اصحاب رسانه هم برگزار نشد. به هر حال در دیدار رییس‌جمهوری اسلامی ایران با نخست‌وزیر ترکیه، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری، محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس‌جمهوری و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه حضور داشتند. به گزارش ایرنا، معاون اول رییس‌جمهور ایران و نخست‌وزیر ترکیه نیز در نشست مذاکرات مشترک هیات‌های عالیرتبه دو کشوردر مجموعه سعدآباد تهران، همچنین بر گسترش همکاری‌های تهران- آنکارا تاکید کردند. جهانگیری با بیان اینکه حجم مبادلات تجاری تهران - آنکارا در سال ۲۰۱۳ با کاهش مواجه بوده، بر لزوم تلاش دو کشور برای تحقق هدف‌گذاری تعیین شده یعنی رسیدن به ۳۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۵ تاکید کرد. وی همچنین با اشاره به توافق‌های انجام شده بین وزرای دو کشور گفت: امیدوارم این توافق‌ها در خصوص تجارت ترجیحی ایران و ترکیه تا پایان این سفر نهایی شود. اردوغان نیز گفت: دو کشور باید برای برطرف شدن موانع و زمینه‌سازی برای تحقق هدف‌گذاری ۳۰ میلیارد دلاری تلاش کنند. نخست‌وزیر ترکیه با اشاره به موضوع تروریسم در منطقه تصریح کرد: ایران و ترکیه از رویکرد یکسانی در مبارزه با تروریسم برخوردار هستند و می‌توانند همکاری‌های سازنده‌یی در این زمینه داشته باشند.



همچنین مشاهده کنید