یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

خودكفا باشید


خودكفا باشید

یكی از عوامل مرددكننده افراد در تصمیم گیری جهت رنگ آمیزی دیوارهای منازل، پراكنده شدن بوی ناخوشایند حاصل از رنگ در فضاهای خانه و همچنین مشكلات فیزیكی ناشی از آن به خصوص برای …

یكی از عوامل مرددكننده افراد در تصمیم گیری جهت رنگ آمیزی دیوارهای منازل، پراكنده شدن بوی ناخوشایند حاصل از رنگ در فضاهای خانه و همچنین مشكلات فیزیكی ناشی از آن به خصوص برای آن دسته از افرادی است كه از ناراحتی های تنفسی و حساسیت رنج می برند ولی حال كه هنوز امكان بازگذاشتن در و پنجره ها و تبادل هوا وجود دارد و تا شروع فصل توفان های پاییزی حدود یك ماهی باقی مانده است در صورتی كه از ظاهر صدمه دیده و نازیبایی برخی از دیوارهای فضای خانه تان ناخشنود هستید دست به كار شوید. البته یافتن نقاش حرفه ای آن هم در این موقع از سال كار چندان ساده ای نیست ولی اگر تعداد دیوارهای آسیب دیده كم بوده و در ضمن آن دیوارها نیز به فضای خصوصی مانند اتاق های خواب و یا حتی سرویس های بهداشتی اختصاص داشته یا یكی از درها به تعویض پوشش نیاز دارد، خودتان نیز می توانید برای نقاشی آنها اقدام كنید. البته برای این منظور داشتن حداقل آگاهی پیرامون ساخت رنگ و نحوه رنگ آمیزی كه حتی حاصل مشاهدات كنجكاوانه شما از كار نقاشان حرفه ای باشد ضروری است. گرچه نتیجه كار شما با سطح رنگ شده توسط نقاشان حرفه ای قابل مقایسه نیست ولی برای بعضی از فضاها قابل قبول خواهد بود.

در همین راستا گذشته از تجربه های دیداری برای كسب نتیجه ای مطلوب تر به اطلاعاتی تئوریك نیز نیازمندید.

به طور كلی رنگ های ساختمانی به لحاظ فرمول شیمیایی شان به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

۱ - رنگ های پلاستیك كه در آب قابل حل هستند و پس از خشك شدن هم با آب پاك می شوند. البته امروزه رنگ های پلاستیكی نیز به بازار آمده اند كه با توجه به تغییرات در فرمول شیمیایی شان اندكی قابل شست وشو هستند.

۲- رنگ های روغنی كه حلال آنها یكی از مواد تینر، بنزین و نفت است. این رنگ ها دارای روغن بوده و به همین جهت برعكس رنگ های پلاستیك دیر خشك می شوند مگر آنكه با میزان زیادی حلال مخلوط شده باشند ولی مهمترین مزیت آنها كه سبب رایج بودن كاربردشان شده است، قابل شست وشو بودن آنها است. به این معنا كه شما می توانید هرگونه لكه ای بر روی دیوار پوشیده شده با رنگ روغنی را با دستمالی آغشته به محلول آب و ماده شوینده پاك كنید.

رنگ های روغنی خود به دو دسته تقسیم می شوند:

الف - رنگ های روغنی براق

ب - رنگ های روغنی مات

رنگ های روغنی براق دارای روغن بیشتری نسبت به نوع مات بوده و در نتیجه پس از خشك شدن دارای سطح صیقلی تری هستند. ولی برای پوشش سطوح دیوارها، همواره تركیبی از هر دو استفاده می شود. البته نسبت هر یك بستگی به مكان و كاربرد آن فضا دارد. هر چه امكان كثیف شدن دیوار و نیاز به تمیز كردن مكرر آن بیشتر باشد، باید از میزان بیشتری رنگ روغنی براق در تركیب استفاده كرد. به عنوان مثال مواردی مانند دیوار آشپزخانه یا سرویس های بهداشتی و سقف های این محیط ها رنگ آمیزی باید با تركیبی از رنگ روغن مات و براق كه میزان مات یك سوم براق است، صورت گیرد. برای پوشش درها هم میزان رنگ روغنی براق در تركیب با مات از نصف كمی بیشتر است. هر چه سطح صیقلی تر باشد، تمیز كردن آن نیز راحت تر امكان پذیر است ولی برای دیوارهای فضاهای مختلف از تركیب مساوی و یا حتی میزان بیشتری مات به خصوص در مورد دیوارهای رنگی استفاده می كنند. دیوارهای رنگی مات ناصافی های گچ كاری و زیرسازی را كمتر نشان می دهد.

اگر چه رنگ پلاستیك نیز قابل استفاده برای رنگ آمیزی دیوارها است ولی امروزه كمتر برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین كاربرد رنگ های پلاستیك پوشش سقف ها است كه معمولاً به رنگ سفید اندكی پودر لاجورد اضافه می كنند. نقاشان معتقدند با این كار سقف پوشش بهتری گرفته و ناصافی های آن كمتر پدیدار می شود.

نكته: از آنجا كه مرحله پیش از نقاشی ساختمان زیرسازی است و برای هر نوع رنگی زیرسازی خاص آن رنگ نیاز است، پوشش یك نوع رنگ با رنگی از نوع دیگر نیاز به زیرسازی كلی مربوط به آن رنگ بر روی سطح قبلی دارد. به عنوان مثال اگر می خواهید دیوار پوشیده شده با رنگ پلاستیك را با رنگ روغنی بپوشانید، ابتدا باید كل سطح آن را صرف نظر از پستی و بلندی های موجود با بتونه روغن پوشش داده و پس از سمباده زدن آن را با رنگ روغنی نقاشی كنید ولی برعكس این عمل یعنی پوشش رنگ روغنی با رنگ پلاستیك توصیه نمی شود، زیرا در صورتی كه زیرسازی به خوبی انجام نگیرد رنگ پوسته شده و می ریزد. در ضمن پوشاندن رنگی قابل شست وشو با رنگی غیرقابل شست وشو كاری نادرست است.

توضیح: همان گونه كه اشاره شد پیش از هر كاری برای اولین اقدام نقاشی ساختمان پر كردن پستی و بلندی های ایجاد شده بر روی سطح رنگ با بتونه است، البته اگر این صدمات آنقدر شدید بوده كه فرورفتگی های عمیقی در دیوار به وجود آمده باشد، باید از گچ برای این منظور استفاده شود. حال برای تكمیل اطلاعات ارائه شده، یادآوری فرمول تشكیل دهنده بتونه روغنی نیز الزامی است: برای این منظور از تركیب پودر مل، آب، روغن الیف و رنگ روغنی ساختمانی خمیری صاف و یكنواخت درست كرده و با لیسه یا كاردك فرورفتگی ها را پر كنید. لازم به ذكر است برای یكنواخت و آماده شدن سطح دیوار برای رنگ، مرحله سمباده زدن نیز نیاز است.