یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
چگونه برای جنگ با «کمخونی» آماده شویم؟
اگر برای ساختن گلبول قرمز خون، آهن به میزان کافی در دسترس نباشد، ابتدا بدن از ذخایر آهن خود استفاده میکند، سپس در صورت ادامه کمبود، ذخایر آهن کاهش یافته و اگر کمبود ادامه پیدا کند، ذخایر آهن بدن تخلیه و کم خونی فقر آهن بروز میکند.
کمبود آهن و کم خونی فقر آهن یکی از مهمترین مشکلات تغذیهای و بهداشت عمومی در جهان به شمار میرود. دو میلیارد نفر از مردم جهان به کم خونی فقرآهن دچارند. نوجوانان (بخصوص دختران) از گروههای آسیب پذیر و در معرض خطر کم خونی فقر آهن هستند.
موارد زیر از جمله علل بروز کم خونی هستند:
عدم تعادل بین دریافت و دفع آهن
پایین بودن زیست فراهمی آهن در برنامه غذایی
افزایش نیاز بدن به آهن طی دوران کودکی، نوجوانی و بارداری
اتلاف آهن در جریان عفونتها، بیماریها و خونریزیهای دستگاه گوارش
خونریزی شدید در دوره قاعدگی
آلودگیهای انگلی
• کم خونی چه پیامدهایی دارد؟
افزایش میزان مرگ و میر مادران و نوزادان
عقب ماندگی رشد فیزیکی
عدم تکامل ذهنی و ادراکی و کاهش قدرت یادگیری
کاهش بهره هوشی تا ۹۰ درصد
خستگی ، کم تحرکی و انزواطلبی
سرکوب سیستم ایمنی، کاهش مقاومت بدن نسبت به عفونتها، افزایش خطر ابتلا به بیماریها بویژه اسهال و عفونتهای تنفسی
افزایش ابتلا به بیماری و غیبت از کار و مدرسه
کاهش دستیابی به تحصیلات عالی
کاهش توان و ظرفیت کاری در بزرگسالان و نوجوانان
افزایش تعداد کارگران غیرماهر
کاهش رشد و توسعه اقتصادی
• علائم ابتلا به کم خونی چیست؟
علائم بروز کم خونی به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بستگی دارد. این علائم عبارتند از:
رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم، خستگی زودرس، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها و در مرحله پیشرفته تر کم خونی، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا مشاهده میشود.
• برای مقابله با کم خونی چه رژیم غذایی در پیش بگیریم؟
در مواد غذایی دو نوع آهن هم (heame) و غیر هم (nonheame) وجود دارد:
آهن heame در گوشت قرمز، ماهی، مرغ و جگر وجود دارد. این آهن از قابلیت جذب بالایی (حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد) برخوردار است.
آهن nonheame در منابع گیاهی مانند غلات، حبوبات، سبزیجات سبز تیره مثلا اسفناج، جعفری، انواع مغزها مثل پسته، بادام، گردو، فندق و انواع خشکبار شامل برگه هلو، آلو، زردآلو، خرما و کشمش وجود دارد. جذب این آهن در بهترین شرایط ۳ تا ۸ درصد است.
• به چند توصیه زیر توجه کنید:
به منظور بالا بردن جذب آهن nonheame همراه با منابع غذایی آن، غذاهای حاوی آهن heame را هم مصرف کنید. به عنوان مثال افزودن مقداری گوشت به عدسی میزان جذب آهن را افزایش میدهد.
افزودن جوانه غلات و حبوبات به غذای کودک منجر به افزایش جذب آهن میشود.
وجود مواد غذایی حاوی ویتامین C جذب آهن nonheame را چند برابر افزایش میدهد. بنابراین همراه با غذا سالاد شامل گوجه فرنگی، کاهو، کلم، فلفل سبز دلمهای و یا سبزیجات تازه و بعد از خوردن غذا میوهجات خصوصاً مرکبات استفاده کنید.
از نوشیدن چای یک ساعت قبل از غذا و یک تا دو ساعت بعد از غذا خودداری کنید.
هنگام استفاده از سویا به آن مقداری گوشت اضافه کنید تا آهن آن بهتر جذب شود.
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
امیرعبداللهیان حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه دولت سیستان و بلوچستان جنگ انتخابات مجلس شورای اسلامی حجاب دولت سیزدهم مجلس حسن روحانی
سیل یسنا تهران هواشناسی شهرداری تهران بارندگی سازمان هواشناسی باران فضای مجازی آتش سوزی هلال احمر آموزش و پرورش
هوش مصنوعی خودرو بانک مرکزی قیمت خودرو قیمت دلار مسکن قیمت طلا تورم دلار بازار خودرو حقوق بازنشستگان ایران خودرو
تلویزیون جهان صدا و سیما مهران غفوریان موسیقی صداوسیما سریال سینمای ایران سازمان صدا و سیما
رژیم صهیونیستی فلسطین اسرائیل جنگ غزه روسیه آمریکا ترکیه انگلیس اوکراین نوار غزه ایالات متحده آمریکا یمن
فوتبال پرسپولیس رئال مادرید استقلال سپاهان لیگ برتر باشگاه استقلال بازی باشگاه پرسپولیس علی خطیر جواد نکونام بایرن مونیخ
آیفون اینستاگرام دیابت اپل ناسا عکاسی تبلیغات موبایل گوگل
کبد چرب فشار خون