پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
۵۰ پرسش ایدز
ایدز چیست؟ علایمش چیست؟ از چه راههایی منتقل میشود و از چه راههایی منتقل نمیشود؟ برای درمانش باید چهکار کرد؟ و... سوالهایی که درباره ایدز پرسیده میشوند، یکیدوتا نیستند؛ سوالهایی که ممکن است سوال شما هم باشد اما جوابش را ندانید...
۱. تعریف ایدز چیست؟
ایدز، یک بیماری عفونی ویروسی است که به علت ورود ویروس نقص سیستم ایمنی انسان (اچآیوی)به بدن ایجاد و باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن میشود.
۲. آلودگی به ویروس ایدز به چه معناست؟
بیماری ایدز، مرحله نهایی آلودگی به ویروس اچآیوی است و ممکن است ۱۰ سال (یا بیشتر) پس از آلودگی با ویروس ایدز اتفاق افتد. افراد آلوده به ویروس ایدز سالها بدون اینکه علامتی داشته باشند، زندگی و آلودگی را به دیگران منتقل میکنند. بیشتر بیماران معمولا حدود ۳-۵/۲ سال پس از تشخیص بیماری ایدز میمیرند.
۳. علایم بیماری ایدز چیست؟
ابتلا به بیماری ایدز در اغلب موارد با عوارض سادهای مانند اسهال، خارش پوست و افزایش خفیف حرارت بدن شروع میشود. این عوارض پس از چند هفته خودبخود برطرف میشوند و فرد تصور میکند به سرماخوردگی دچار بوده است. از آنجا که ساخته شدن پادتنهای موثر حدود ۱۴ روز طول میکشد، در این زمان جدال بین ویروسها و پادتنها در جریان است. پس از سپری شدن این مرحله، دورانی فرامیرسد که حال بیمار خوب میشود اما میتوان در خون او پادتن ضدایدز را تشخیص داد و ویروس ایدز را از خونش بهدست آورد. عرق کردن در شب، احساس خستگی و التهاب بیضهها از سایر علایم این بیماری است. مرحله بعدی که در آن تصویر نهایی بیماری ایدز به نمایش گذاشته میشود، حاصل درهم شکسته شدن کامل سیستم دفاعی بدن است. در این حالت، انواع بیماریهای باکتریایی، ویروسی و انگلی قادر هستند فرد مبتلا را از پای بیندازند.
۴. فاصله زمانی بین ابتلا و ظهور علایم بالینی ایدز چقدر است؟
از زمانی که ویروس وارد بدن و وارد اولین سلولهای دفاعی میشود، فرد مبتلا شده است. اما معمولا حداقل ۱۵- ۱۰ سال طول میکشد تا شخص وارد مرحله بیماری ایدز شود. در صورت وجود عواملی مانند فقر غذایی، رعایت نکردن بهداشت، ابتلا به عفونتهای مختلف و وجود تعداد بیشتر ویروس، این مدت کوتاهتر میشود اما استفاده از غذاهای مغذی و بهداشتی، مصرف ویتامینهای لازم، انجام ورزش و داشتن روحیه بالا و تشخیص و درمان عفونتها در این مسیر، این مدت زمان را طولانیتر میکند. در منابع پزشکی، این مدت تا ۲۰ سال هم گزارش شده است.
۵. ایدز با اچآیوی چه فرقی دارد؟
اچآیوی نام ویروسی است که عامل بیماری ایدز است و ایدز نام بیماریای است که از طریق این ویروس منتقل میشود.
۶. ویروس ایدز از کجا آمده است؟
ویروس ایدز در همه کشورها وجود دارد و مشخص نیست از کجا آمده است. مهم این است که سعی کنیم آلودگی رخ ندهد.
۷. ویروس ایدز اولینبار در کدام کشور پیدا شد؟
اولینبار در سال ۱۹۸۱ میلادی ویروس ایدز در برخی بیماران آمریکایی دیده شد. شواهدی وجود دارد که قبل از این تاریخ هم بیماری ایدز در چند منطقه جهان وجود داشته است.
۸. آیا شخص مبتلا به ایدز را میتوان از ظاهر او یا به طریق دیگری شناسایی کرد؟
نه، این بیماری علایم مشخصی ندارد بنابراین از ظاهر بیمار نمیتوان به بیماری او پی برد. شخص مبتلا تا وارد مرحله بیماری نشده، علایم ظاهری ندارد. مرحله قبل از ایدز را هم که شخص فقط ناقل ویروس است و علایم بیماری در وی آشکار نشده است، مرحله «اچآیوی مثبت» میگوییم.
۹. چگونه میتوان دریافت که به ویروس ایدز آلودهایم یا نه؟
امروزه میتوانیم با آزمایش خون بعد از ?? روز، از وضعیت قرمز که احتمال آلودگی وجود داشته است، به وجود ویروس ایدز در سیستم دفاعی بدنمان پی ببریم. اگر نتیجه آزمایشهای خون در همان زمان مثبت باشد، نشانه این است که به ویروس ایدز آلوده شدهایم. اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، فقط با آزمایش مجدد، ? ماه بعد از آخرین وضعیت قرمز، میتوان مطمئن شد که به ویروس آلوده هستیم یا نه. در این مدت زمان ? ماهه باید از وسایل پیشگیریکننده صددرصد استفاده کرد بنابراین اگر نتیجه آزمایش شما منفی است، زیاد خوشحال نشوید چراکه ویروس میتواند خود را تا ?? روز بدون وجود کوچکترین علایمی پنهان کند. فقط بعد از دومین آزمایش، میتوانید از مبتلا نبودن به ایدز مطمئن شوید. در تمام شرایط، بسیار مهم است که با پزشک سریع مشورت کرد. او به سوالهای شما پاسخ خواهد داد و در صورت نیاز، انجام آزمایش دوم را پیشنهاد میدهد.
۱۰. چگونه بفهیم اطرافیانمان به اچایوی آلوده هستند؟
هرگز نمیتوانید فقط با نگاه به اطرافیانتان به این نکته پی ببرید. هر فرد به ظاهر سالمی که درمحل کار، مدرسه، ورزشگاه، خیابان و... میبینید، ممکن است بدون آنکه حتی خودش آگاه باشد، ناقل این ویروس باشد و در حالی که واقعا سالم به نظر میرسد، ویروس را به فرد دیگری منتقل کند.
۱۱.آیا کودکان هم ایدز میگیرند؟
بله، در کودکان آلوده، علایم بیماری ایدز زودتر از بزرگسالان ایجاد میشود و مرگومیر آنها نیز زیاد است.
۱۲.راههای انتقال ویروس HIV چیست؟
شایعترین راههای انتقال اچآیوی درحال حاضر عبارتند از:
الف برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده
ب - استفاده از سوزن مشترک با فرد آلوده
پ انتقال از مادر آلوده به جنین در داخل رحم، هنگام زایمان یا طی دوران شیردهی
علاوه بر اینها، ویروس میتواند از راه تزریق خون یا فاکتورهای انعقادی آلوده هم منتقل و از راه ورید (مثلا هنگام تزریق وریدی)، مقعد، واژن، آلت، دهان و سایر غشاهای مخاطی (نظیر چشم و مخاط داخل بینی) یا بریدگیها و زخمها وارد بدن شود. پوست سالم نیز یک سد بسیار قوی دربرابر اچآیوی و سایر ویروسها و باکتریها محسوب میشود.
۱۳. کدامیک از مایعات یا ترشحات بدن میتوانند ایدز را منتقل کنند؟
خون، منی، ترشحات واژن (ناحیه تناسلی زن)، شیر مادر و هر مایعی در بدن که حاوی خون باشد.
۱۴. چرا تماس جنسی راه انتقال ایدز محسوب میشود؟
چون احتمال دارد در ترشحات جنسی مرد یا زن آلوده، ویروس وجود داشته باشد. ویروس قادر است به مخاط دستگاه تناسلی بچسبد، داخل بدن راه یابد و خود را به سلولهای میزبان اصلی یعنی «لنفوسیتهای کمککننده» برساند.
۱۵. در صورت یک ارتباط جنسی با شخص اچآیوی مثبت احتمال مبتلا شدن چقدر است؟
درصد انتقال آلودگی از مرد به زن حدود ۱/۱ درصد است، در حالی که احتمال انتقال آلودگی از زن به مرد در حدود ۹/۰ درصد است.
۱۶. چرا احتمال انتقال ایدز در همجنسگراها بیشتر است؟
علت این مساله، نوع تماس جنسی است؛ چون مخاط روده ظریفتر از مخاط دستگاه تناسلی است، مویرگهای زیر مخاط روده بیشتر از مویرگهای زیر مخاط دستگاه تناسلی است، احتمال آسیب و زخم شدن روده بیشتر است و مدت زمان تماس ترشحات آلوده با مخاط روده بیشتر است.
۱۷. آیا تزریق باعث انتقال ویروس ایدز میشود؟
اگر سرنگ و سوزن آلوده باشند، بله. استفاده از سرنگ و سر سوزنهای آلوده مشترک بهوسیله معتادان، یکی از راههای انتقال ویروس است. باید از تزریقات غیرضروری هم خودداری کرد و در صورت لزوم از سرنگی استفاده شود که مطمئن هستیم ضدعفونی شده یا یکبار مصرف است.
۱۸. پس از یک تماس جنسی مشکوک یا استفاده از سوزن مشترک، چه زمانی باید برای انجام آزمایش اچآیوی مراجعه کنیم؟
آزمایشهایی که معمولا برای تشخیص این عفونت انجام میشوند، برای جستجوی آنتیبادیهای ایجاد شده بهوسیله بدن در برابر اچآیوی است. این آنتیبادیها در بیشتر افراد طی ۳ ماه بعد از عفونت قابلشناسایی است (بهطور متوسط ۲۵ روز بعد از تماس)، اما در بعضی موارد ممکن است این زمان به ۶ ماه هم برسد بنابراین میتوان ۳ ماه پس از تماس احتمالی برای انجام آزمایش مراجعه کرد. نکته بسیار مهمی که نباید فراموش شود، این است که طی این ۳ ماه نباید خود و دیگران را در معرض انتقال اچآیوی قرار دهید.
۱۹. آیا آلودگی از طریق خون و فرآوردههای خونی امکانپذیر است؟
بله، ویروس ایدز از راه خون و فرآوردههای خونی آلوده منتقل میشود. البته چون امروزه نمونههای خون اهدایی آزمایش و خونهای آلوده دور ریخته میشوند، درصد ابتلا از این طریق بسیار کاهش یافته است. بهطور کلی، نقش خون و فرآوردههای خونی در انتقال اچآیوی بین ۳ تا ۵ درصد است.
۲۰. آیا خانمیکه به ایدز مبتلا شده است، میتواند بچهدار شود؟
زنان آلوده به ویروس ایدز باید در مورد بچهدار شدن به دقت فکر و با پزشک مشورت کنند چون از هر ? نوزادی که از این زنان متولد میشود، امکان آلودگی یک نوزاد به ویروس ایدز وجود دارد. حدود ?? درصد زنان مبتلا به ایدز، ممکن است نوزاد آلوده به ویروس ایدز به دنیا بیاورند.
۲۱. آیا آلودگی به ویروس ایدز از طریق شیر مادر هم امکان دارد؟
بله. ویروس ایدز در شیر مادر اچآیوی مثبت هم وجود دارد و میتواند کودک را آلوده کند.
۲۲. آیا مصرف مشروبات الکلی هم میتواند عامل ابتلا به اچآیوی باشد؟
مصرف مشروبات الکلی باعث اختلال در قدرت تصمیمگیری میشود و میل جنسی فرد را افزایش میدهد. در این صورت قادر به تصمیمگیری درست برای حفظ سلامت خود نخواهد بود و بیشتر تماسهای جنسی به دنبال مصرف مشروبات الکلی، بدون استفاده از کاندوم انجام میشود.
۲۳. آیا تیغ استفاده شده که خونی روی آن دیده نشود، میتواند بیماری ایدز را منتقل کند؟
بله، ممکن است لختههای خون بسیار کوچک که با چشم غیرمسلح دیده نمیشود، روی تیغ وجود داشته باشد. ویروس اچآیوی میتواند تا یک هفته در چنین لختههایی زنده باقی بماند.
۲۴. آیا خالکوبی و سوراخ کردن گوش هم باعث انتقال آلودگی ویروس ایدز میشود؟
بله، خالکوبی و سوراخ کردن گوش با سوزن و وسایل آلوده هم میتواند باعث انتقال بیماری ایدز شود.
۲۵. آیا ویروس ایدز از راههای تنفسی، گوارشی یا از طریق تماسهای معمولی خانوادگی یا در محیطکار، مدرسه و اردوگاههای جمعی کاری یا تفریحی منتقل میشود؟
نه. این ویروس طی فعالیتهای روزمرهای مانند تماسهای اجتماعی مثل دست دادن، روبوسی و درآغوش گرفتن دوستان، ورزش و کار، خوابیدن در یک اتاق یا نفس کشیدن در هوای مشترک (محیطکار، اتومبیل و...)، استفاده از ظروف غذا یا نوشیدنی مشترک، دستگیره در، استفاده از آب مشترک برای شستشو و شنا در استخر مشترک، آب دهان انداختن، عطسه و سرفه، عرق بدن و اشک، گزش پشه یا سایر حشرات منتقل نمیشود.
۲۶. آیا حشراتی مانند پشه هم میتوانند این بیماری را منتقل کنند؟
نه، حشرات دارای سیستم دفاعیای هستند که ویروس را از بین میبرد. ضمن اینکه خوشبختانه پشه هرگز خون را به بدن فرد وارد نمیکند و فقط خون را میمکد بنابراین حشرات قادر نخواهند بود ویروس را منتقل کنند.
۲۷. چرا نیش حشرات بیماری ایدز را منتقل نمیکند؟
خون آلوده مکیده شده بهوسیله حشرات، به سرعت با آنزیمهای بدن حشره پاره شده و ویروس خارج شده از سلول میزبان، قادر به ادامه حیات در بدن حشره نیست بنابراین اگر حشره فرد دیگری را بگزد، نمیتواند ویروس فعال را به بدن او منتقل کند.
۲۸. آیا بوسیدن با دهان باز، ویروس را منتقل میکند؟
روبوسی و بوسیدن عادی باعث انتقال ویروس نمیشود ولی بوسیدن با دهان باز کمی خطر دارد چون بزاق دهان به میزان کمی حاوی ویروس اچآیوی است. البته در مواردی که بوسه با دهان باز طولانی باشد، ممکن است باعث خراش در دهان و لب شود و ویروس را منتقل کند. علاوه بر آن، برخی افراد گاهگاهی خونریزی خفیف از لثه یا زخمهای کوچک در دهان دارند که میتواند عامل انتقال ویروس باشد.
۲۹. آیا ابتلا به بیماریهای آمیزشی مانند سوزاک و سیفیلیس، آلودگی با ویروس ایدز را تسهیل میکند؟
بله، تمام بیماریهای آمیزشی باعث افزایش خطر آلودگی به ویروس ایدز میشوند.
۳۰. آیا ویروس ایدز از طریق اقدامهای پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی منتقل میشود؟
اگر پزشک یا دندانپزشک یا سایر کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی آلوده باشند و نکتههای لازم را رعایت نکنند یا اگر وسایل آنها آلوده باشد و ضدعفونی نشده باشد، آلودگی منتقل خواهد شد.
۳۱. آیا مسافران بهطور اتفاقی در یک کشور خارجی به ویروس ایدز آلوده میشوند؟
نه، آلودگی از راه تماس جنسی با فرد آلوده اتفاق میافتد. دست دادن، سرفه، عطسه، سوار شدن به اتوبوس، مترو و استفاده از تلفن عمومی باعث آلودگی نمیشود.
۳۲. در صورت چکاپ یا آزمایشهای صحت مزاج، آزمایش اچآیوی نیز انجام میگیرد؟
آزمایش ایدز به جز در موارد خاص، جزو آزمایشهای متداول پزشکی نیست و حتما باید در برگه آزمایش درخواست شود تا آزمایشگاه آن را انجام دهد.
۳۳. کجا میتوان برای انجام یک آزمایش ایدز مراجعه کرد؟
در ایران معمولا به کلینیکها و مراکز انتقال خون مراجعه میشود.
۳۴. چرا در آزمایشهای قبل از ازدواج، آزمایش تشخیص ایدز اجباری نمیشود؟
چون پاسخ منفی آزمایش، دلیلی بر آلوده نبودن فرد نیست و ممکن است شخص در چند ماه اخیر آلوده شده باشد ولی هنوز جواب آزمایش مثبت نشده باشد. از طرفی فردی که رفتارهای پرخطر دارد مانند اعتیاد تزریقی و داشتن شرکای جنسی متعدد، میتواند در هر زمان آلوده شود و سالم بودن قبل از ازدواج ضامن پایداری و سلامت خانواده نخواهد بود.
۳۵. در صورت اهدای خون در سازمان انتقال خون ایران، آزمایش اچآیوی روی آن انجام میگیرد. آیا نتیجه آن قابلاستفاده و معتبر است؟
بله، در سازمان انتقال خون این آزمایش انجام میشود. البته باید به خاطر داشت که آزمایش الایزا حساسیت صددرصد ندارد و درصد حساسیت آن حدود ۵/۹۷ درصد است. دقت آزمایش وسترن بلات هم حدود ۵/۹۸ درصد است. یعنی اگر شخصی مثبت گزارش شود ۵/۱ درصد احتمال دارد مبتلا نباشد. در هر صورت شخصی که نتیجه آزمایش الایزایش مثبت باشد، لازم است آزمایش وسترنبلات نیز انجام دهد که روش دقیقتری است. آزمایشگاهها قبل از اعلام نتیجه این کار را انجام نمیدهند بنابراین جواب مثبت آزمایش قابلاطمینان است چون چندبار کنترل میشود.
۳۶. آیا افراد آلوده به ایدز اجازه کار دارند؟
آلودگی به ویروس ایدز مانعی برای کارکردن نیست و تا زمانی که این افراد قدرت کار دارند و علایمی از بیماری نشان ندادهاند، میتوانند مانند دیگران کار کنند. اگر هم علامتی نشان دادند، باید تحتنظر پزشک قرار گیرند و در کنار دیگران مشغول کار باشند.
۳۷. آیا کار کردن با کسی که آلوده به ویروس ایدز است، اشکال دارد؟
نه. همکاران اچآیوی مثبت خطری برای دیگران در محیطکار ندارند. استفاده از تلفن مشترک و کارکردن در کنار هم و حتی استفاده از لیوان و فنجان مشترک هم باعث انتقال آلودگی نمیشود.
۳۸. چرا بیماری از همکاران اچآیوی مثبت به ما منتقل نمیشود؟
زیرا انتقال آلودگی از طریق خون و ترشحات بدن اتفاق میافتد و در محیطکار تماسی با خون و ترشحات جنسی وجود ندارد. البته در بیمارستانها و مراکز بهداشتی-درمانی خطر تماس با خون و ترشحات خونی آلوده وجود دارد.
۳۹. آیا بیماری ایدز درمان دارد؟
متاسفانه این بیماری درمان موثری ندارد. داروهای موجود فقط طول عمر افراد را افزایش میدهند و مرگ را به تعویق میاندازند. این داروها معمولا گران قیمت هستند و عارضه دارند. در حال حاضر داروها در معالجه عفونت ایدز موثر نیستند و برای مقابله با عفونتها یا پیشگیری از آنها ممکن است آنتیبیوتیک تجویز شود. داروهای ضدویروسی و داروهای مهارکننده پروتئاز هم در درمان عفونت با ویروس ایدز استفاده میشوند و ممکن است پیشرفت بیماری را به تاخیر بیندازند. تجویز آنها نیز باید بهوسیله پزشکان انجام شود. با این داروها میتوان انتقال عفونت به جنین مادر باردار را کاهش داد. البته تحقیقات زیادی در زمینه داروهای جدیدتر و تولید واکسن از طریق مهندسی ژنتیک در حال انجام است.
۴?. آیا تاکنون واکسنی علیه بیماری ایدز ساخته شده است؟
متاسفانه نه، ولی تحقیقات برای ساختن واکسن ادامه دارد.
۴۱. چگونه میشود از آلودگی به ویروس ایدز از طریق تماس جنسی پیشگیری کرد؟
به تاخیر انداختن تماس جنسی تا زمان ازدواج، داشتن فقط یک همسر و وفاداری کامل به او و استفاده از کاندوم.
۴۲. آیا در صورت استفاده از کاندوم هنگام برقراری روابط جنسی با شخص اچآیوی مثبت، خطر انتقال این بیماری و دیگر بیماریهای مقاربتی وجود دارد؟
در صورتی که کاندوم سالم باشد و ترشحات جنسی از آن خارج نشود، احتمال انتقال بسیار کم است. البته همیشه در رابطه جنسی با شخص آلوده، خطر انتقال وجود دارد.
۴۳. کاندوم تا چه اندازه میتواند از ایدز جلوگیری کند؟
اگر کاندوم از جنس لاتکس باشد و در هر بار رابطه استفاده شود، در جلوگیری از ابتلا به ایدز بسیار موثر است و خطر ابتلا به دیگر بیماریهای مقاربتی را نیز کاهش میدهد.
۴۴. کاندومهای لاتکس چقدر در پیشگیری از انتقال ایدز موثرند؟
طبق نتایج پژوهشهای انجام شده، ۹۸درصد افراد سالمی که با افراد ناقل این ویروس تماس جنسی داشته و بهطور منظم و به روش صحیح از کاندوم لاتکس استفاده میکردهاند، به ویروس آلوده نشده بودند بنابراین کاندوم لاتکس درصورت استفاده منظم میتواند تا حد زیادی ازخطر انتقال بکاهد.
۴۵. برای استفاده صحیح از کاندوم به چه نکتههایی باید توجه شود؟
در هر بار رابطه زناشویی، یک کاندوم جدید استفاده شود، کاندوم به محض ایجاد نعوظ و قبل از هرگونه تماس جنسی استفاده شود چون ماده لغزنده، کاندوم لاتکس را ضعیف میکند و احتمال پاره شدن آن را بالا میبرد. علاوه بر این، باید به استفاده صحیح و مداوم از کاندوم توجه کرد. گاهی حین استفاده، ممکن است کاندوم پاره شود. همچنین اگر کاندوم در معرض حرارت یا نور خورشید قرارگیرد یا فرسوده یا پاره شود، ضعیف میشود. از سوی دیگر، همیشه قبل از استفاده کاندوم، باید تاریخ انقضای آن را کنترل کرد.
۴۶. آیا در صورت استفاده نکردن از کاندوم هنگام اولین ارتباط جنسی با شخص اچآیوی مثبت هم احتمال آلوده شدن وجود دارد؟
بله، حتی در اولین ارتباط، شانس انتقال از زن به مرد حدود ۹/۰درصد و از مرد به زن در حدود ۱/۱درصد است.
۴۷. من با شخصی رابطه جنسی داشتهام و از کاندوم هم استفاده کردهام. برای اطمینان از سلامت خود ?? روز بعد از آن آزمایش دادم که مشکلی نداشتم. آیا لازم است دوباره آزمایش بدهم؟
اگر از کاندوم درست استفاده کرده باشید، احتمال ابتلایتان به ایدز نزدیک به صفر است. درست استفاده کردن به این معناست که از ابتدا تا پایان رابطه، کاندوم روی آلت باقی بماند. در صورتی که بخواهید آزمایشی با بیشترین میزان دقت انجام دهید، با توجه به اینکه آنتیبادیهای اچآیوی معمولا ۲ تا ۱۲ هفته بعد از شروع عفونت در خون ظاهر میشوند، باید پس از ۱۲ هفته و حتی کمی بیشتر، برای این کار اقدام کنید.
۴۸. مبارزه با ایدز به چه دلایلی جهانی شده است؟
- تخمین زده شده که در پایان سال ۲۰۰۲ حدود ۶۸ میلیون نفر به ویروس ایدز آلوده شدهاند.
- ۹۰ درصد مبتلایان به بیماری ایدز در کشورهای در حال توسعه (قاره آسیا و آفریقا) هستند.
- در سال ۲۰۰۲ حدود ۲۶ میلیون نفر به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
- روزانه ۱۶-۱۰ هزار نفر در جهان به ویروس ایدز مبتلا میشوند.
- روزانه حدود ۷ هزار جوان در سنین ۲۴-۱۰ سال به ویروس ایدز مبتلا میشوند.
- در هر دقیقه ۵ جوان به ویروس ایدز آلوده میشوند.
۴۹. نکتههایی که باید دانشآموزان درباره ایدز بدانند تا از خطر ابتلا به آن در امان بمانند چیست؟
دانشآموزان نباید این نکتهها را فراموش کنند:
- به تعارفها و وسوسههای خانمانسوز در خصوص مصرف سیگار، موادمخدر، شرکت در مجالس ناسالم و انجام کارهای ناسالم «نه» بگویید.
- با ورزش، مطالعه و انجام کارهای هنری و علمی زندگی خود را پربارتر، سودمند و سالم نگهدارید.
- به اصول و موازین اخلاقی و انسانی دین مبین اسلام و ادیان الهی پایبند باشید و بدانید که یکی از مهمترین دلایل شیوع این بیماری در دنیا، رفتارهای پرخطر و غیراخلاقی است.
- استفاده از هر نوع ماده مخدر و الکل باعث کاهش هوشیاری و از دست رفتن خویشتنداری میشود. پس میتواند انسان را در معرض رفتارهای پرخطر و به دنبال آن بیماریها و مشکلات دیگر قرار دهد بنابراین از مصرف این مواد خودداری کنید.
۵۰. آیا خطر آلودگی و ابتلا به ایدز در زن و مرد مساوی است؟
نه، زنان در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
پرنیان پناهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست