چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
عوامل ایجاد چین و چروک پوست
هنگامی که پیر می شویم، پوست ما ممکن است خشک یا چروکیده شود و در بعضی موارد حتی نواحی قهوه ای که به نام خال می نامیم، منتشر و پهن شود.
مردم تمام دنیا، همه ساله، بیلیون ها دلار برای ِکِرم های ضد چروک و لوسیون های پوستی خرج می کنند تا پوستشان نرم و سالم بماند.
چه عواملی پوست ما را چروک می کند و چه چیزی می تواند علایم پیری را به تأخیر اندازد یا کاهش دهد؟
فیبرهای کلاژن ساختمان اصلی پروتئین در پوست هستند و فیبرهای الاستین به خاطر قابلیت ارتجاعی خود (توانایی برای کشیدگی و قابلیت بازگشت به شکل اولیه) به پوست جوانی و طراوت می دهند. پوست خوب، پیامد طبیعی سلول های پوستی جدید است که در محیط مطلوب، مواد ساختمانی اساسی نظیر آمینو اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی ایجاد می شود.
به نظر می رسد که چگونگی محکم ماندن پوست شما مستقیماً با سلامت فیبرهای کلاژن ارتباط دارد. بعضی عقیده دارند که سلول های پوستی نمی توانند بدون حمایت کافی از جانب ویتامین C ، به طور سالم فیبرهای کلاژن را بسازند.
به دلیل اینکه پوست در معرض عوامل محیطی نظیر آفتاب و استرس قرار دارد، افزایش سن سبب می شود پوست چروکیده و ضعیف شود، زیرا که قادر نیست دوباره به طور صحیح ترمیم شود.
همچنین با پیر شدن، غشاء میانی پوست( لایه داخلی پوست که زیر قسمت سطحی خارجی ترین قسمت اپیدرم قرار دارد) شروع به کم چربی شدن می کند.
بعضی مردم گمان می کنند که خرابی پوست بر اثر آفتاب، عامل ۹۰ درصد پیری پوست است. البته قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید، منجر به انهدام فیبرهای الاستین در پوست شده و سبب ضعیف شدن پوست، کشیدگی و از دست دادن قابلیت ارتجاعی آن می شود. همچنین پوست آسان تر گسسته و کوفته می شود و به زمان بیشتری برای التیام نیاز پیدا می کند.
پوست سیگاری ها بیشتر از غیر سیگاری ها، گرایش به چروک شدن دارد. دلیل این تفاوت، شناخته نشده است، اما ممکن است به خاطر این حقیقت باشد که سیگار گردش خون را در پوست کاهش می دهد.
دیگر آلوده کننده های هوا مخصوصاً اُزُن همیشه در این کار دخیل هستند. این باور وجود دارد که رادیکال های آزاد اکسیژن ، به غشاهای سلولی آسیب می رسانند، حتی با مواد ژنتیکی فعل و انفعال داشته و پیری پوست را تسریع می کنند.
کاهش وزن سریع نیز ممکن است سبب چین و چروک شود، همان طور که سلول های چربی زیرین پوست احتیاج به لایه سطحی دارند، کاهش این سلول های چربی سبب می شود که شخص لاغر و ضعیف به نظر بیاید.
پیشگیری :
انستیتو ملی سالخوردگان (آمریکا) معتقد است راه های ذیل برای نگهداری پوست سالم با پرهیز از قرار گرفتن در معرض آفتاب به آسانی در زندگی امکان پذیر است:
- حمام آفتاب نگیرید و سعی کنید که بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر از قرار گرفتن در معرض آفتاب پرهیز کنید.
- اگر در بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر مجبورید که در معرض آفتاب باشید ، همیشه از لباس های محافظ ،نظیر یک کلاه یا پیراهن آستین بلند و عینک آفتابی استفاده کنید.
- قبل از این که در معرض آفتاب قرار بگیرید، از لوسیون های ضد آفتاب برای کمک به پوست خود جهت محافظت از اشعه ماوراء بنفش استفاده کنید.
- به یاد داشته باشید که دوباره هر زمان که لازم بود، لوسیون را به کار ببرید. همیشه از محصولاتی استفاده کنید که دارای SPF (فاکتور محافظت از آفتاب) ۱۵ یا بالاتر باشند.
- پوست خود را از نظر علایم سرطان پوست چک کنید. اگر تغییراتی وجود داشت که باعث نگرانی شما شد، حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
نکات مفید دیگر:
به پشت بخوابید، وقتی که به صورت طاق باز می خوابید، اثرات کشیدگی جاذبه روی پوست شما به حداقل می رسد.
از نوشیدن الکل مخصوصاً هنگام غروب پرهیز کنید.
صورت خود را زیاد نشویید (دو بار در روز کافی است) و از صابون های خشن و زبر پرهیز کنید، زیرا شستن زیاد باعث کم شدن چربی و رطوبت پوست می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست