چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
مجله ویستا

۱۴ موافق , ۱۱ مخالف و ۱۰ ممتنع


دوشنبه هفته آینده ۲۸ شهریور ماه ۱۳۸۴ شورای حكام آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش اخیر محمد البرادعی مدیر كل آژانس را درباره ایران داوری خواهد كرد ۳۵ عضو شورای حكام كه در گزارش ویژه شرق مواضع آنها روایت شده است داوری این گزارش را بر عهده خواهند داشت

ایران روز گذشته یعنی یك هفته پیش از آغاز اجلاس در نامه ۱۳۰ صفحه ای انتقاد كتبی خود را نسبت به گزارش محمدالبرادعی به آژانس اعلام كرد. اینك با نزدیك شدن به پایان آخرین رایزنی های ایران و مدافعان اش و از سوی دیگر آمریكا و همراهانش چشم ها به سوی نتیجه این داوری خیره شده است.روزنامه شرق در گزارش ویژه خود به بررسی موضع كشورهای عضو شورای حكام پرداخته است.موضعی كه در آینده پرونده هسته ای ایران تاثیرگذار خواهد بود.از ۳۵ عضو شورای حكام ۱۱ كشور اروپایی، كانادا و استرالیا به همراه آمریكا مخالف داشتن چرخه سوخت هسته ای از طرف ایران هستند. ۱۴ كشور عضو جنبش عدم تعهد شورای حكام به طرفداری از ایران از چرخه كامل سوخت هسته ای حمایت می كنند. ۱۰ كشور دیگر كه در حلقه جنبش عدم تعهد قرار ندارند و از موضع آمریكا هم حمایت نمی كنند.

موضع آژانس بین المللی انرژی اتمی

دیپلمات های ایرانی می گویند كه پرونده هسته ای ایران به آژانس مشروعیتی دوباره داده است. آژانس در بررسی پرونده عراق ناكامی های فراوانی داشت كه به نوعی آن را با بحران كارایی مواجه كرد، اینك با برگزاری اجلاس تابستانی سال ۱۳۸۴ پرونده ایران وارد سومین سالی می شود كه به طور اضطراری در شورای حكام بررسی می شود. طی دو سال گذشته ۹بار در شورای حكام بررسی شده كه یك جلسه آن در مرداد ۱۳۸۴ به طور اضطراری تشكیل شد. آژانس می گوید در بررسی پرونده ایران از دو سال گذشته پیشرفت های بسیاری حاصل شده است. در تاسیسات هسته ای ایران و حتی برخی مراكز نظامی در جهت شفاف سازی به روی بازرسان آژانس باز بوده است.آژانس از ایران می خواهد همچنان به همكاری خود ادامه دهد. هم اینك موضوعی كه شورای حكام آن را از روز دوشنبه ۲۸ شهریور بررسی می كند آغاز به كار فعالیت تاسیسات اصفهان و نظردهی درباره گزارش جدید محمد البرادعی مدیركل آژانس درباره فعالیت های هسته ای ایران است. آژانس پایان تعلیق در تاسیسات اصفهان را نقض پیمان های حقوقی و پادمانی آژانس نمی داند.

موضع رسمی ایران

جمهوری اسلامی ایران اعلام كرده است كه فعالیت های تاسیسات هسته ای اصفهان را دوباره به حال تعلیق درنخواهد آورد. ایران در برخورداری از فناوری هسته ای صلح آمیز اصرار دارد و می گوید كه به هیچ وجه از حقوق خود نخواهد گذشت. ایران برای ادامه مذاكرات با سه كشور اروپایی هیچ گونه پیش شرطی ندارد و آماده مذاكره مجدد با سه كشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا است. ایران می گوید در صورت ارجاع پرونده اتمی تهران به شورای امنیت سازمان ملل متحد طرح سه فوریتی مجلس شورای اسلامی را برای تعلیق اجرای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای «ان پی تی» را در دستور كار قرار خواهد داد.ایران از دو سال پیش عضو شورای حكام نیست و حق رای ندارد. اما به علت بررسی پرونده اش به شكل میهمان در شورا حضور دارد.

الجزایر

جمهوری عربی الجزایر كشوری در شمال آفریقا است كه در حال حاضر رهبران آن روابط بسیار نزدیكی با جمهوری اسلامی ایران دارند. عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهور الجزایر تا به حال دو بار در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی به تهران سفر كرده است. رئیس جمهور ایران نیز سال گذشته سفری دوروزه به الجزیره پایتخت این كشور داشت.گرچه روابط سیاسی ایران و الجزایر در سال های اول پیروزی انقلاب رو به تیرگی گذاشت اما با به قدرت رسیدن بوتفلیقه و اعمال سیاست تنش زدایی از سیاست خارجی از سوی تهران روابط دو كشور به بالاترین سطح ارتقا پیدا كرد. به غیر از رئیس جمهور ایران، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در جریان پرونده اتمی، با سفر به الجزایر، این كشور را مورد مشورت و رایزنی مستقیم قرار دادند.الجزایر با در اختیار داشتن چرخه كامل سوخت هسته ای ایران موافق است و بارها از فعالیت صلح آمیز تهران به طور علنی و در شورای حكام حمایت كرده است.

بلژیك

پادشاهی بلژیك كشوری كوچك در غرب قاره اروپا است. بروكسل پایتخت این كشور كه میزبان مقر اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیك شمالی است به نوعی پایتخت سیاسی اروپا محسوب می شود. در حال حاضر سطح روابط دیپلماتیك ایران و بلژیك در بالاترین سطح یعنی «سفیر» است اما روابط سیاسی دو كشور را اگر تیره توصیف نكنیم باید «سرد» بدانیم.اوج سردی روابط تهران و بروكسل در ماجرای سفر تیرماه امسال رئیس مجلس شورای اسلامی به بلژیك بود. پذیرایی نامناسب كه از طرف مقام های تهران توهین آمیز توصیف شد روابط دو كشور را دستخوش سردی كم سابقه ای كرده است. البته روابط جمهوری اسلامی ایران و بلژیك هیچ گاه درخشان و گرم نبوده است با این همه سال ۱۳۸۲ یكی از دانشگاه های معتبر بلژیك با دعوت از محمد خاتمی می خواست به رئیس جمهور وقت ایران دكترای افتخاری اهدا كند. بیانیه شدیداللحن مردادماه سال ۱۳۸۲ اتحادیه اروپا بر ضد فعالیت های اتمی ایران سفر خاتمی را برای همیشه به بلژیك لغو كرد. در جریان پناهنده شدن دو دختربچه دورگه ایرانی _ بلژیكی به سفارت بلژیك برای بازگشت نزد مادرشان در بروكسل كه می توانست به بحرانی میان بروكسل و تهران منجر شود لویی میشل وزیر خارجه سابق بلژیك به تهران سفر كرد و به آرامی مشكل حل شد. مقام های تهران از لویی میشل به عنوان دوست خوب تهران یاد می كردند. كمال خرازی در زمان وزارت اش چند بار به بلژیك سفر كرده بود. لویی میشل در حال حاضر از وزارت خارجه بلژیك به اتحادیه اروپا رفته است. بروكسل گرچه همراه با اتحادیه اروپا مخالف داشتن چرخه كامل سوخت هسته اتمی از سوی ایران است اما این موضع را كمتر بیان می كند.

كانادا

كانادا از جمله معدود كشورهای عضو شورای حكام است كه موضع سرسختی در قبال پرونده هسته ای ایران و چرخه سوخت اتمی دارد. این شمالی ترین كشور آمریكای شمالی كه نظام سیاسی فرمانداری كل بر آن حاكم است قاعدتاً می بایست سیاستی نزدیك به لندن را در دیپلماسی خود به كار گیرد اما این موضوع دست كم در خصوص ایران صدق نمی كند.پیشتر ایران و كانادا روابط دوجانبه گرم تری را شاهد بودند. وزیر خارجه این كشور در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی به ایران سفر و از سیاست تنش زدایی تهران به گرمی استقبال كرده بود. سطح روابط دیپلماتیك ایران و كانادا در حال حاضر در سطح سفیر است. هر چند كه كانادا تا به حال چند بار سفیر خود را از تهران فراخوانده است.كانادا مخالف داشتن چرخه كامل سوخت اتمی از سوی ایران است و تاكنون پیش نویس قطعنامه شدیداللحنی را در اجلاس های پیشین شورای حكام علیه ایران ارائه كرده است.

فرانسه

جمهوری فرانسه مبتكر مذاكره سه كشور اروپا درباره پرونده اتمی با ایران است. این كشور اروپایی از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران دفاع می كند اما مخالف داشتن چرخه كامل سوخت هسته ای است. پاریس در هفته های اخیر از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سخن گفته است. پاریس و تهران در حال حاضر یكی از درخشان ترین دوره های روابط سیاسی خود را پس از انقلاب شاهد هستند. محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران دو بار به این كشور سفر كرد. مقام های فرانسوی از جمله رئیس جمهور اسبق، وزیر خارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی این كشور نیز در طول ۸ سال گذشته به ایران آمده اند. گفته می شود كه ژاك شیراك رئیس جمهور گلیست فرانسه مقام های پایین تر از سطح نخست وزیر را در كاخ الیزه برای مذاكره رسمی به حضور نمی پذیرد اما چندین بار وزیر خارجه سابق ایران و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی به پاریس رفته اند و در كاخ الیزه با شیراك درباره پرونده اتمی به گفت وگو نشسته اند. حسن روحانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران چندی پیش از پاریس گله كرد كه ژاك شیراك به وی گفته فرانسه موافق داشتن چرخه سوخت از سوی ایران است اما اینك پاریس تغییر موضع داده است.

ایتالیا

ایتالیا از جمله كشورهای مهم اروپایی است كه طی هشت سال گذشته روابط نزدیكی با ایران پیدا كرده است. نخستین سفر اروپایی یك رئیس جمهور ایرانی به ایتالیا را محمد خاتمی در اسفند ۱۳۷۷ به آن انجام داد. هنگامی كه سه كشور فرانسه، آلمان و بریتانیا مذاكرات اتمی خود را با ایران آغاز كردند ایتالیا گلایه داشت كه چرا از این مذاكرات جا افتاده است. دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران قرار بود برای رایزنی بیشتر با مقام های ایتالیایی به رم سفر كند كه این ملاقات هرگز میسر نشد اما كمال خرازی بارها با سفر به ایتالیا، رم را در جریان پرونده هسته ای ایران قرار داد.سطح روابط فعلی ایران و ایتالیا در بالاترین سطح یعنی سفیر است. انتقاد وزیر خارجه سابق ایتالیا از انتخابات اخیر ریاست جمهوری ایران موجی از نارضایتی را از مقام های رم در تهران فراهم كرد. ایتالیا از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران حمایت می كند اما موضع روشنی در قبال چرخه سوخت اتمی از خود نشان نداده است.

روسیه

مسكو تنها شریك اقتصادی و فناوری هسته ای ایران است كه موضعی پیچیده و گاه متناقض دارد. در حال حاضر دانشمندان و كارشناسان اتمی روسیه در حال تكمیل اولین نیروگاه اتمی ایران در بوشهر هستند. مناسبات تهران و مسكو نیز گرم است و رفت و آمد مقام های دیپلماتیك ایران و روسیه كم و بیش در جریان است. در لحظات بحرانی و شدید فشار سیاسی به ایران مسكو مخالفت خود را با چرخه سوخت اتمی ایران ابراز می كند اما در عین حال موافق استفاده صلح آمیز ایران از انرژی اتمی است. برخی از كارشناسان می گویند كه ایران امیدوار است در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، روسیه تحریم احتمالی را «وتو» كند. روسیه از سوی آمریكا گاه زیر فشار شدید سیاسی مخالفت اش را با داشتن چرخه سوخت ابراز می كند اما به طور شفاف معلوم نیست كه موضع نهایی این كشور شریك اتمی ایران در قبال چرخه سوخت چیست.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.