یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

رژیم غذایی مبتنی بر گروه خونی علمی نیست


رژیم غذایی مبتنی بر گروه خونی علمی نیست

در میان تعداد بی شمار رژیم های لاغری در سراسر دنیا و با وجود میلیون ها نفری که از چاقی مفرط و اضافه وزن رنج می برند, هر روز اخباری در مورد رژیم های مختلف غذایی که به شیوه های متفاوتی به کاهش وزن می انجامند منتشر می شود

در میان تعداد بی شمار رژیم های لاغری در سراسر دنیا و با وجود میلیون ها نفری که از چاقی مفرط و اضافه وزن رنج می برند، هر روز اخباری در مورد رژیم های مختلف غذایی که به شیوه های متفاوتی به کاهش وزن می انجامند منتشر می شود. رژیم هایی که با استفاده از آن می توان به عنوان راهنمایی برای انتخاب غذاهای سالم و مناسب عمل کرد و ضمن کاهش وزن در وزن مطلوب ثابت ماند. بر این اساس یکی از جدیدترین نظریه ها درباره رژیم های غذایی موثر در کاهش وزن، نظریه رژیم غذایی مبتنی بر گروه خونی است که تئوری دکتر پیتر دی آدامو است.

از آن جا که گروه خونی یک نشانه ژنتیکی باارزش است و هر کدام از ما متعلق به یک گروه خونی AB B A و O هستیم می توان با استفاده از این تقسیم بندی رژیم غذایی اعمال کرد که فرد با رعایت آن بتواند وزن خود را کنترل کند. وی در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده است که هر گروه خونی شامل اطلاعات ژنتیکی مرتبط با رژیم غذایی اجداد ماست و نحوه زندگی و تغذیه آنان را آشکار می کند اطلاعاتی که در کمال تعجب بر بسیاری از ویژگی های زندگی امروز ما نیز تاثیرگذار است و می تواند به راحتی سیستم ایمنی بدن را وادار به واکنش کند. سیستم ایمنی بدن انسان به گونه ای طراحی شده که عوامل مهاجم را تشخیص دهد و با استفاده از عوامل شیمیایی موجود در بدن علیه آن ها واکنش نشان دهد.

علاوه بر این سیستم ایمنی هر فرد علیه سایر گروه های خونی ناسازگار باخون خود واکنش نشان داده و آنتی بادی ترشح می کند.برای مثال گروه خونی A علیه نوع B و برعکس وارد عمل می شود و به همین رو فردی با گروه خونی A نمی تواند به فردی با گروه خونی B خون اهدا کند. دکتر آدامو با استفاده از این واقعیت معتقد است که آنتی بادی ها علیه نوع خاصی از غذاها هم تولید می شوند و این ۴ نوع گروه خونی هستند که برای تیم ایمنی برنامه ریزی می کنند که چه غذایی مناسب است و ازچه غذایی باید پرهیز کرد.دکتر حمیدرضا فرشچی متخصص تغذیه درباره استقبال مردم از این رژیم ها می گوید: طبیعی است که افرادی که از رعایت رژیم های مختلف ناامید می شوند به دنبال راه های جدیدی برای درمان چاقی یا اضافه وزن خود می گردند. از بین این روش ها در سال های اخیر روش های متعددی ارائه شده است مثل رژیم پرپروتئین که زمانی برای کاهش وزن پیشنهاد می شد، اما در ۲ دوره اخیر این قبیل رژیم ها گسترش چشمگیری یافت و مردم از رژیم های جدید که ادعا می کردند به شیوه جدیدی قادرند وزن افراد را کنترل کرده و مانع چاقی شوند، استقبال کردند.

رژیم غذایی مبتنی بر گروه خونی یکی از این رژیم هاست که ارائه کننده آن ادعا می کند گروه های خونی به دلیل آنتی ژن هایی که دارند روی مواد غذایی مختلف واکنش های متفاوتی در بدن ایجاد می کنند و بر این اساس پیشنهادهایی را در مورد رژیم غذایی براساس گروه خونی مطرح کرده است، نکته اساسی قبل از ذکر پیشنهادها این است که این رژیم غذایی مثل سایر رشته های طب حاشیه فاقد پشتوانه علمی قوی است، گرچه در طی سال های اخیر گفته می شود تحقیقات نشان داده است این رژیم ها موثرند اما تاکنون تحقیقات جامع و کاملی درباره تاثیر این نوع رژیم ها بر کاهش وزن که در مجلات معتبر علمی چاپ شده، وجود ندارد.

طبق پیشنهاد ارائه شده توسط دکتر آدامو گروه خونی A باید اساسا میوه و سبزیجات مصرف کنند این افراد نسبت به بقیه گروه ها خون غلیظ تر و سیستم ایمنی حساس تری دارند و نباید فرآورده های لبنی، چربی حیوانی و گوشت مصرف کنند این افراد در معرض بیماری های قلبی، دیابت و سرطان قرار دارند.دارندگان گروه خونی B باید یک رژیم متعادل را رعایت کنند. میوه، سبزی، غلات، ماهی، فرآورده های لبنی و گوشت می توانند مصرف کنند اما از مصرف مرغ پرهیز کنند. این افراد بهترین شانس غلبه بر انواع بیماری های روزمره شامل بیماری قلبی و سرطان را دارند. گروه خونی AB باید بیشتر رژیم غذایی گیاهی را رعایت کنند و تنها در موارد نادر مقداری ماهی، گوشت (نه مرغ) و فرآورده های لبنی مصرف کنند.دارندگان گروه خونی O رژیم با پروتئین بالا شامل گوشت، کربوهیدرات پایین و غنی از میوه ها و سبزیجات مصرف می کنند.

این افراد باید جوانه گندم، فرآورده های کامل گندم و ذرت را محدود کنند و از فرآورده های لبنی و بیشتر آجیل ها اجتناب کنند. افراد با گروه خونی O بیشتر به پرکاری تیروئید، اسید بالای معده که منجر به زخم می شود و یا خون رقیق تر با مقاومت بیشتر به لخته شدن مبتلا می شوند.دکتر فرشچی با اشاره به تحقیقات پردامنه درباره معرفی داروها و سپس وارد کردن آن به بازار ادامه می دهد: به عنوان مثال پیش از معرفی داروی جدید دیابت، تحقیقات گسترده روی چندین هزار بیمار انجام می شود و پس از تجزیه و تحلیل در کشورهای مختلف به بازار وارد می شود. در مورد رژیم های غذایی پرپروتئین یا پر کربوهیدرات نیز وضع به همین منوال است و تحقیقات پردامنه ای درباره تاثیر این رژیم ها صورت می گیرد و محققان پس از بررسی مزایا و معایب آن رژیم خاص آن را به افرادی که می توانند کاندید دریافت آن رژیم باشند، توصیه می کنند اما در مورد رژیم غذایی مبتنی بر گروه خونی باید گفت به دلیل نبود تحقیقات علمی کافی در این مورد، این قبیل رژیم ها پشتوانه علمی کافی ندارند و هم اکنون در هیچ کدام از کلینیک های معتبر دنیا این رژیم غذایی توصیه نمی شود.

نکته دیگر این است که اگر این رژیم مفید باشد باید پس از بررسی روی هزاران نفر داوطلب که آن را رعایت کرده اند، به آن استناد کرد. این مطالعات باید پردامنه، متعدد و در کشورهای مختلف باشد تا اطمینان متخصصان حوزه تغذیه را جلب کند.این متخصص تغذیه با اشاره به احتمال اقبال مردم از این رژیم ها می گوید: به نظر می رسد کسانی که از رژیم های غذایی دیگر سود نبرده اند به دنبال رژیم های معجزه گری می گردند تا بدون زحمت و با مصرف انواع مواد غذایی دلخواه کاهش وزن پیدا کنند در صورتی که این رژیم ها فاقد مبنای علمی هستند و در پیش گرفتن آن ها فقط باعث وارد آمدن فشار به بدن و چه بسا مقاوم شدن بدن به انواع مواد غذایی است.هم چنین نباید فراموش کرد که ترکیب جمعیتی گروه های خونی بسیار متفاوت است زیرا گروه خونی O ۴۶ درصد جمعیت انسانی، گروه خونی A ۴۲ درصد جمعیت انسانی، گروه خونی B ۷ درصد جمعیت و گروه خونی AB ۴ درصد جمعیت را تشکیل می دهند و براساس تقسیم بندی آدامو چگونه می توان خیل عظیمی از مردم را که گروه خونی O دارند از خوردن میوه جات، غلات و به ویژه گندم منع کرد؟!این سوال و سوالات بی شمار دیگری در این زمینه وجود دارد که فقط با انجام تحقیقات علمی و جامع امکان پاسخ گویی به آن ها وجود دارد.

نویسنده: عظیمی مروی