چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۵ نکـتـه‌ای که بایـد دربـاره آلـزایـمـر بـدانـیـد


۵ نکـتـه‌ای که بایـد دربـاره آلـزایـمـر بـدانـیـد

نتایج بررسی‌ها نشان داده‌اند داشتن چند عادت در زندگی می‌تواند زمینه بروز آلزایمر را افزایش دهد و در مقابل برخی عادت‌ها باعث می‌شود احتمال ابتلا به این بیماری کاهش یابد. بنابراین …

نتایج بررسی‌ها نشان داده‌اند داشتن چند عادت در زندگی می‌تواند زمینه بروز آلزایمر را افزایش دهد و در مقابل برخی عادت‌ها باعث می‌شود احتمال ابتلا به این بیماری کاهش یابد. بنابراین تاکید بر این ۵ نکته مهم است:...

۱. روش زندگی انسان تاثیر بسزایی در سلامت زیستن او دارد. اگر افراد عادت‌های غلط زندگی (کشیدن سیگار و مصرف مشروبات الکلی) را ترک کنند و به انجام ورزش‌های هوازی و منظم بپردازند، تا حد زیادی به سطوح بالایی از سلامت دست خواهند یافت. مصرف غذاهای سرخ‌شده،‌ چرب، کنسروشده و نوشابه‌های گازدار معمول نیز از عوامل افزایش بروز خطر هستند، بنابراین به جای آنها باید از غذاهای حاوی فیبر، میوه، سبزی‌های تازه، لبنیات کم‌چرب و نان‌های سبوس‌دار استفاده کرد و میزان سلامت جسم خود را افزایش داد. این عادت‌ها می‌توانند ضمن افزایش سلامت جسم و روان تا حد زیادی باعث پیشگیری از بروز ابتلا به آلزایمر شوند.

۲. ضربه‌هایی که باعث از دست دادن هوش و حواس یا ایجاد خونریزی در نواحی‌ای از داخل جمجمه می‌شوند، امکان ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهند، بنابراین بهتر است از ابتدای کودکی و نوجوانی تا حد امکان با استفاده از کلاه‌ ایمنی هنگام دوچرخه‌سواری و کمربندایمنی، خود و فرزندتان را از مواجهه با خطر ضربه‌ها مصون نگه دارید زیرا این‌گونه ضربه‌ها می‌توانند باعث خونریزی در جمجمه شوند یا در اثر از دست دادن هوش و حواس و نرسیدن اکسیژن لازم به سلول‌های مغز، امکان صدمه به قسمت‌هایی از مغز و ریسک ابتلا به آلزایمر را در سنین سالمندی افزایش می‌دهند.

۳. براساس پژوهش‌های انجام‌شده جهانی، ابتلا به آلزایمر در خانم‌ها ۵ تا ۶ درصد بیشتر از آقایان است. این امر می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ مانند بالا بودن امید به زندگی در خانم‌ها، نداشتن فعالیت‌های اجتماعی، حضور بیشتر خانم‌ها در منزل و پایین ‌بودن سطح تحصیلات آنها.

۴. اصولا شیوع بیماری آلزایمر در کشورهای در حال توسعه با توجه به رشد سریع جمعیت سالمند بیشتر از جوامع دیگر است و در ایران هم با رشد سریع تعداد این قشر در جامعه، احتمال ابتلا به دمانس افزایش بیشتری خواهد داشت.

۵. آخرین تخمین‌های مربوط به هزینه‌های درمان بیماران مبتلا به دمانس و آلزایمر در جهان، حدود ۶۰۴ میلیارد دلار (یعنی ۱ درصد درآمد سرانه ملی جهان) است که از این مقدار حدود ۸۰ درصد آن در کشورهای پیشرفته مصرف می‌شود. با توجه به برآورد انجام شده و بنا به گفته مسوولان کشورمان، حدود ۶۰ درصد هزینه بهداشت و درمان کشور ما نیز صرف سالمندان می‌شود، بنابراین، این بیماری هزینه هنگفتی را به سیستم بهداشتی، جامعه و خانواده تحمیل می‌کند. البته مسوولان کشور و به‌خصوص وزارت بهداشت و درمان با قرار دادن طرح ملی دمانس در برنامه‌های خود می‌توانند با تشخیص زودهنگام بیماری، علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی بیماران، زمینه‌ای فراهم کنند تا خانواده‌ها از نظر اقتصادی-اجتماعی و بهداشتی وضعیت بهتری داشته باشند.