جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پاییز مبارک و بهار قذافی


پاییز مبارک و بهار قذافی

رسانه های آمریکایی در اقدامی هماهنگ با دولت این کشور به انتقاد از سیاست های حسنی مبارک رییس جمهور مصر و استقبال از روابط جدید میان واشنگتن و لیبی پرداختند و معمر قذافی را بازیکن جدید آمریکا برای تحولات آتی خاورمیانه نام بردند

رسانه های آمریکایی در اقدامی هماهنگ با دولت این کشور به انتقاد از سیاست های حسنی مبارک رییس جمهور مصر و استقبال از روابط جدید میان واشنگتن و لیبی پرداختند و معمر قذافی را بازیکن جدید آمریکا برای تحولات آتی خاورمیانه نام بردند.

این رسانه ها با تمجید از اقدام کاندولیزا رایس وزیرخارجه آمریکا در دیدار با قذافی در طرابلس برپایان دادن به روابط گرم با مصر اصرار کردند و به این دلیل که دولت حسنی مبارک دیگر قادر به برآوردن نیازهای واشنگتن نیست خواستار یافتن هم پیمان جدید و اثر گذار در منطقه عربی افریقایی شدند.

این رسانه ها به جزییات بیشتری از دیدار اخیر میان رایس و قذافی اشاره کرده اند و ان را نشانه اراده دو طرف برای آب کردن یخ های روابط طرفین برشمردند.

▪ برپایه این گزارش، ویژگیهای این دیدار عبارتند از :

ـ این دیدار جمعه گذشته در طرابلس "پایتخت" لیبی برگزار شد

ـ این دیدار به مثابه یک دیدار تاریخی می باشد از این حیث که دولت آمریکا بالاترین مقام وزارت خارجه خود را به لیبی اعزام کرد. خصوصا اینکه لیبی طی سالهای گذشته از سرسخت ترین دشمنان محور واشنگتن - تل اویو محسوب می شد.

ـ دیدار رایس و قذافی در مجموعه کاخ های موسوم به العزیزیه صورت گرفت که در سال ۱۹۸۶ توسط بمب افکن های آمریکایی بمباران شد و دختر قذافی در این حملات به قتل رسید.

ـ هیات همراه رایس در این دیدار تنها ۱۰ دقیقه حضور داشتند و بلافاصله رایس و قذافی از جمع جدا شده و گفتگوهای خود رادر پشت درهای بسته ادامه دادند.

ـ رایس در این سفر با عبدالرحمن شلقم همتای لیبی خود دیدار کرد و در مورد پرونده های ایران، تروریسم، نفت، عراق، فلسطین، روابط آمریکا و سوریه، اوضاع لبنان و وضعیت سودان بحث و تبادل نظر کردند.

وزیرخارجه آمریکا پس از دیدار با مقامات لیبی اعلام کرد که این دیدار موضوع مهمی برای آمریکاست و به عنوان گام اول و به مثابه گشایش در روابط طرفین در آینده می باشد.

▪ رسانه های آمریکایی دلایل توجه ویژه دولت واشنگتن در شرایط حاضر به لیبی را در موارد زیر می دانند:

ـ عقب نشینی لیبی از برنامه هسته ای خود تا جاییکه آمریکایی ها و اسراییلی ها دوست دارند ایران و کره شمالی را وادار نمایند از رفتار لیبی الگوگیری نمایند.

ـ طرابلس می تواند به آمریکا در سه محور کمک نماید:

۱) حمایت از توجهات آمریکا در قبال کشورهای آفریقایی به سبب روابط قذافی با سران آفریقایی ...آمریکا می تواند از این روابط به سهولت به نفع خود استفاده نماید.

۲) حمایت از توجهات آمریکا در قبال کشورهای عربی

۳) حمایت از توجهات آمریکا در قبال دیپلماسی کشورهای خاورمیانه که تحت سیطره فرانسوی هاست و واشنگتن تلاش می کند بدون تحریک اروپایی ها و تیره کردن روابط دو سوی آتلانتیک برآنها سیطره یابد.

- سیطره بر منابع نفتی لیبی و محروم کردن فرانسه و آلمان از دستیابی به نفت این کشور

- مسدود کردن مسیر صعودی روابط بین لیبی و روسیه

علاوه براین برخی تحلیلگران معتقدند واشنگتن می تواند با برخی امتیازات به طرابلس همانند ریاض از سرمایه های لیبی همانند سرمایه های عربستان سعودی در حمایت از منافع آمریکادر منطقه استفاده نماید.

▪ برخی تحلیلگران نیز معتقدند که همکاری میان واشنگتن و طرابلس به مراتب سودمند تر از همکاری میان واشنگتن و قاهره است به چند دلیل :

ـ لیبی می تواند با سرمایه ها و نفت خود از تلاش های آمریکا حمایت کند اما مصر برای این کار از آمریکا طلب کمک های مالی بسیاری می کرد

ـ نظام قذافی از دید آمریکایی ها از ثبات بیشتری به نسبت نظام مبارک برخوردار است

مضافا براینکه ناظران سیاسی معتقدند گشودن روابط واشنگتن و طرابلس به واشنگتن بیش از پیش این امکان را می دهد که تا به مانور بر روابط واشنگتن و قاهره پرداخته و این کشور را وادار به سازش بیشتری با سیاست های آمریکا نماید.به گونه ای که دولت مبارک را وادار خواهد کرد که با بیشترین همکاری کمترین توقع مالی را از واشنگتن داشته باشد وگرنه واشنگتن جایگزینی خوبی برای قاهره در اختیار دارد.