پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دلایل برتری روس ها در کشتی جهان


دلایل برتری روس ها در کشتی جهان

بارزترین نکته در کشتی روس ها کار کردن روی دست هاست آنها به جای رد شدن از دست های حریفان بیشتر روی تکان دادن و قوس کردن حریفان خود مبادرت می کنند یورش های بی محابا اما با تعمق به مچ پاها و بزکش های حرکتی, سربندپی و زیرگیری های انفجاری از فاکتورهای محکم کشتی گیران روسی است

کشتی آزاد ایران مدتی است نوساناتی دارد. بدترین این نوسان ها به رقابت های جهانی باکو برمی گردد. جایی که حتی از فرنگی کاران که همواره مثل طفل سرراهی به آن می نگریستند عقب افتاد. کشتی از لحاظ مدال آوری ورزش اول ایران است. در این مهم شکی نیست. همین عامل کافی است تا همه از وضع موجود و رفت وآمدهایی که صورت می گیرد نگران شوند. گریز حیدری جوان از سرمربیگری تیم ملی و کناره گیری برزگر از مدیریت فنی این تیم یا استعفای مهدیزاده از ریاست کمیته فنی فدراسیون، بحران ها را آنقدر بالا برده است که مدیر باتجربه ای مثل یزدانی خرم نتواند انتظارها را برآورده سازد. این که ما نتوانیم در شرایط کنونی حریف روسیه یا برخی اقمار باقی مانده اتحاد جماهیر شوروی سابق شویم شاید عاقلانه باشد اما قرار گرفتن پائین تر از کشورهایی که اغلب از رویارویی با نمایندگان ایرانی واهمه داشتند بر شدت نگرانی ها می افزاید و جای تأمل و تعجب دارد.

بی شک در کشتی حال حاضر دنیا روس ها حرف اول را می زنند و به یک ابرقدرت بدل شده اند ولی پرسش اینجاست که چرا نتوانسته ایم وارد حریم آنها شویم یا اگر در مقطعی بر روس ها چیرگی داشتیم این برتری تداوم نداشت محمدرضا نوایی که به عنوان نماینده فدراسیون کشتی مسابقات جهانی باکو را از نزدیک زیر نظر داشت در گزارشی جامع علل حاکمیت کشتی روس ها را بیان کرده است که می تواند مورد توجه کشتی دوستان قرار بگیرد.

روس ها از ژن پرقدرت و غالبی سود می برند که یکی از موارد برتری آنها در ورزش و بخصوص کشتی است. تمرین های پایه و تکنیکی آنها اصولی و منحصر به فرد است و از کار کردن اصولی دست ها تشکیل شده است. آنها از آرامش روحی و ذهنی بالایی برخوردارند. استعدادیابی برای اتخاذ شیوه مبارزاتی مختلف و انتخاب شیوه درست و صحیح مبارزاتی برای هر مسابقه، آنالیز صحیح و مسئولیت پذیری و انجام وظایف محوله به مربیان از عوامل مؤثر موفقیت کشتی گیران روس است.

روس ها از نظر تکنیکی و آموزش پایه در مرتبه بالایی قرار دارند و به بهترین نحو ممکن روی سر و گردن و دست ها کار می کنند. آنها در همه جای کشتی، مخصوصاً اهرم کاری ها کمتر اشتباه می کنند و این چیزی نیست جز آموزش خوب و اصولی. کلاس مرور فن این کشتی گیران فقط به یک زیرگیری ختم نمی شود و در همه جاهای کشتی با فشار مناسب به کار و فعالیت مشغولند. آنها در کل خونسرد و جنگنده هستند و آرامش روحی کشتی گیران روس مثالزدنی است به همین خاطر اعضای این تیم در رقابت های جهانی و المپیک کمتر دچار استرس می شوند برخلاف آمریکایی ها، کوبایی ها و اروپائیان، روس ها کمتر از وزنه و حرکات قدرتی استفاده می کنند و به علت افزایش توانمندی تکنیکی شیوه مبارزه خود را مقابل هر کشتی گیری تغییر می دهند. به عنوان مثال خادارتسف یا سایتی اف روش مبارزاتی خاصی برای هر حریف داشتند.

● جوانگرایی روس ها

بارزترین نکته در کشتی روس ها کار کردن روی دست هاست. آنها به جای رد شدن از دست های حریفان بیشتر روی تکان دادن و قوس کردن حریفان خود مبادرت می کنند. یورش های بی محابا اما با تعمق به مچ پاها و بزکش های حرکتی، سربندپی و زیرگیری های انفجاری از فاکتورهای محکم کشتی گیران روسی است.

آنها برای هر مسابقه با در نظر گرفتن ارزش رقابت ها یک منحنی آماده سازی دارند و هرگز با صددرصد آمادگی وارد یک تورنمنت بین المللی نمی شوند. نقطه اوج آمادگی روس ها، مسابقه های جهانی و المپیک است. مهمتر از همه این که برخلاف ما به جوانان خود بهای زیادی می دهند و به ستاره ها دل نمی بندند.

جوانگرایی روس ها بسیار اصولی است. آنها جوان ها را ابتدا در رقابت های بین المللی و سپس قهرمانی اروپا شرکت می دهند تا با در نظر گرفتن نتایج به تیم ملی دعوت کنند. به عنوان مثال ستاره های اوزان ۷۴ ، ۸۴ و ۱۲۰ کیلوگرم روس ها در رده جوانان هم بسیار موفق بوده اند. روی همین حساب است که ماخاچ مرتضی علی اف پس از پیروزی بر بووایسار سایتی اف جای این ستاره را در تیم ملی می گیرد. آنالیز صحیح حریفان توسط مربیان کار بلد روسیه از عوامل تأثیر گذار در موفقیت آنهاست. هم اکنون ویکتور آلکسی اف قهرمان دهه ۸۰ جهان در وزن ۶۲ کیلوگرم مأمور آنالیز و چگونگی مبارزه کشتی گیران در تیم ملی کشتی آزاد روسیه است.

از همین روست که کیتایف می داند چگونه با یزدانی مبارزه کند تا یزدانی نتواند او را با دستانش خسته کند. در تیم ملی روسیه مسئولیت انجام کار برای مربیان کاملاً مشخص است. یعنی آناتولی و سرگئی بلوگلازوف و ویکتور آلکسی اف بیشتر روی سبک وزن ها، آولاف و ارایف و حاجی مراد ماگمدایف روی میان وزن ها و در نهایت دیوید موسل بز با سنگین وزن ها کار می کنند. در رأس آنها زاموبلات تدیف به عنوان سرمربی فعال است. در تیم روسیه هیچ گاه بحث تعدد قدرت و تداخل شرح وظایف وجود ندارد و همه بدون کوچکترین مشکلی برای موفقیت تیم ملی گام برمی دارند.

● امیدواری به آینده

این ویژگی ها در حالی در کشتی روس ها به چشم می آید که این روزها همه کارشناسان تعدد قدرت و تداخل مسئولیت ها در کشتی ایران را عامل ناکامی تیم ملی دانسته اند. با این همه برخی ها مثل دکتر توکل مسئول کمیته پزشکی فیلا ابراز امیدواری می کند با آمدن صنعتکاران اوضاع بهتر شود. دیروز صنعتکاران اطمینان داد برای سامان بخشیدن به اوضاع تیم ملی، هیچ کس بدون مسابقه انتخابی صاحب دوبنده تیم ملی نمی شود. وی گفته است برای مربیانی که شاگرد تحویل تیم ملی می دهند نیز امتیازاتی در نظر می گیرد. صنعتکاران که عمر خود را در این ورزش پهلوانی گذرانده است باید بداند که پیش از او هم بارها چنین وعده هایی داده اند و عمل نکرده اند و او باید به عهدی که امروز می بندند وفادار بماند.