چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر پرو بیوتیکها در تنظیم فلورمیکروبی روده شیرخواران


%۵۰-۴۰ کالری شیر مادر ناشی از کربوهیدارتهای موجود در آن است. بعد از لاکتوز و چربی از نظر کمی سومین ماده غذایی، الیگوساکاریدهای شیر مادر می باشند. این مواد دارای تنوع زیادی بوده …

%۵۰-۴۰ کالری شیر مادر ناشی از کربوهیدارتهای موجود در آن است. بعد از لاکتوز و چربی از نظر کمی سومین ماده غذایی، الیگوساکاریدهای شیر مادر می باشند. این مواد دارای تنوع زیادی بوده و در دروان شیردهی تغییرات زیادی پیدا می کنند و اثر نگهدارنده روی مخاط روده دارند. این مواد تحت عنوان پرو بیوتیک ها شناخته می شوند. پرو بیوتیکها مواد غیر قابل جذبی هستند که در روده بزرگ شیرخواران پس از تخمیر باعث تکثیر فلورمیکروبی مفید روده مثل لاکتوباسیلوس بی فیدوس می شوند.

ثابت شده که هم اینولین و هم الگیوسا کاریدها مخصوصا" الیگوفروکتوز، موثرترین پرو بیوتیک ها هستند. آزمایشها و مطالعات متعدد روی بیماران نشان داده که افزودن این مواد به نوشابه ها و ماست (که البته ماست خود حاوی مقدار زیادی لاکتوباسیلوس می باشد) ، بیسکوئیت و مواد غذایی دیگر باعث حفاظت روده بزرگ شیرخواران و جلوگیری از عفونت خواهد شد . به این ترتیب، استفاده از پرو بیوتیک ها با افزایش میکروبهای مفید روده باعث جلوگیری از رشد سالمونلا، شیگلا، لیستریا و E-coli خواهد شد .

در یک مطالعه که بصورت خارج آزمایشگاهی ( In Vivo) انجام شد، به ۸ داوطلب ، ۱۶ گرم الیگوفروکتوز و به ۴ داوطلب روزانه ۱۵ گرم اینولین تجویز شدو تغذیه این دو گروه کاملا" کنترل شد. مدفوع هر دو گروه نیز روی محیطهای مخصوص کشت داده شد . در مدفوع هر دو گروه لاکتوباسیلوی بیفیدوس افزایش قابل ملاحظه ای پیدا کرده بود (۰۱/۰ P<) همچنین مشاهده شد که فوزوباکترویوم ها و کلستریدیوم ها که جرمهای پاتوژن بشمار می روند، به نحو قابل ملاحظه ای در مدفوع هر دو گروه کاهش یافته است (۰۱/۰ P<). حتی ۱۴ روز پس از قطع این مواد، میزان لاکتوباسیلوس همچنان بالا و جرمهای پاتوژن در سطح پائین باقی مانده بود. بیش از %۹۰ فلور شیر مادر را بیفید و باکتریا تشکیل می دهد که این میزان بسیار بییشتر از شیر گاو است و این از دیگر برتری های شیر مادر نسبت به شیر گاو است.

در نتیجه پرو بیوتیکها به دلایل زیر مواد مفیدی هستند:

۱) آنها باعث تبدیل قند به اسید لاکتیک اسید استیک می شوند که این امر خود به کاهش PH کولون منجر می شود.

۲) از رشد میکروبهای مضر در روده جلوگیری می کنند.

۳) آنها باعث ترشح مواد محرک سیستم ایمنی می شوند که نتیجه این امر افزایش مقاومت بدن فرد است.

۴) این مواد باعث سنتز ویتامینهای گروه B در روده می شوند.

۵) باعث تولید متابولیتهای سمی نمی شوند.

۶) در نهایت این مواد باعث بهبود جذب یونهایی مثل کلسیم می شوند.

دکتر احمد هاشم زاده-متخصص کودکان- دانشیار دانشگاه