یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ارزش تغذیه ای عسل های تک گل


ارزش تغذیه ای عسل های تک گل

این روزها وقتی برای خرید عسل به بازار مراجعه می کنیم با انواعی از عسل های تک گل آویشن, اقاقیا, بهارنارنج, گون, کنار, شیرین بیان و مواجه می شویم عسل هایی که از نظر رنگ, طعم و قیمت با یکدیگر متفاوتند و به گفته ی عرضه کنندگان آن خواص دارویی متفاوتی نیز دارند

این روزها وقتی برای خرید عسل به بازار مراجعه می‌کنیم با انواعی از عسل‌های تک‌گل آویشن، اقاقیا، بهارنارنج، گون، کنار، شیرین‌بیان و... مواجه می‌شویم؛ عسل‌هایی که از نظر رنگ، طعم و قیمت با یکدیگر متفاوتند و به گفته‌ی عرضه‌کنندگان آن خواص دارویی متفاوتی نیز دارند.

اما آیا می‌توان کیفیت عسل‌ها را براساس رنگ و مزه‌ی آن‌ها درجه‌بندی کرد؟ چه خواصی ارزش تغذیه‌ای و دارویی عسل‌های تک‌گل را متمایز می‌کند؟

عسل براساس تنوع گیاهی و آب و هوایی دارای درصدهای متفاوت از ویتامین‌های متعدد E,K,C,B و املاح معدنی منیزیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و آهن است و در هر ۱۰۰ گرم آن حدود ۳۳۰ کالری انرژی نهفته است. عسل براساس آن‌که از یک گل یا چندین گل تهیه شده باشد، دارای انوع تک‌گل و چند گل است.

عسل‌های تک‌گل بر حسب این‌که متعلق به کدام منطقه و کدام گل باشد، رنگ متفاوتی دارد و همین عامل روی طعم آن‌ها نیز تاثیر گذاشته است. به طوری که دامنه‌ی طیف رنگ‌های عسل از سفید، کهربایی، عقیقی و حتی قهوه‌ای و سیاه متغیر است.

به طور مثال عسل اقاقیا به سفیدی می‌زند، عسل بهارنارنج زرد طلایی، عسل آویشن قرمز عقیقی، عسل گون زرد کمرنگ، عسل کاکوتی زرد تیره و عسل جنگل‌های شمال زرد مایل به سبز و هر کدام دارای مزه و خواص دارویی بی‌شماری هستند.

عسل‌های روشن طعم ملایم و عسل‌های تیره طعم تندی دارند که انتخاب نوع آن‌ها تنها بستگی به ذائقه‌ی افراد داشته و نمی‌توان کیفیت آن را بر حسب رنگ و مزه درجه‌بندی کرد.

● خواص دارویی انواع عسل‌های تک‌گل

▪ عسل آویشن: انرژی‌زا، مقوی مغز و اعصاب و تقویت‌کننده‌ِ حافظه و ضدتشنج است و می‌تواند اضطراب را کاهش دهد و بینایی را تقویت کند و به میزان زیادی از ضعف و خستگی و بی‌حالی بکاهد.

▪ عسل گون گز انگبین: برای پوکی استخوان، پادرد، کمردرد و دردهای مفصلی مفید است. مقوی مغز و اعصاب و خواب‌آور بوده و معده، روده، کلیه و مثانه را تقویت و گرفتگی صدا را رفع می‌کند.

▪ عسل بهارنارنج: مقوی قلب و اعصاب و آرام‌بخش بوده و بی‌خوابی شبانه را درمان می‌کند.

▪ عسل شیرین‌بیان: تقویت‌کننده‌ی سیستم ایمنی بدن است و به ترمیم زخم‌های اثنی‌عشر، معده و روده کمک می‌کند. برای کاهش کلسترول خون مفید است. خلط آور و نرم‌کننده‌ی ریه و گلو است و به کاهش اسید معده کمک می‌کند.

▪ عسل کنار: تقویت‌کننده حافظه است، از کم‌خونی پیشگیری می‌کند، صفرا و حرارت بدن را فرو می‌نشاند و از عطش و سستی اعضا می‌کاهد.

▪ عسل اکالیپتوس: علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را التیام می‌دهد. ضد مالاریا بوده و برای سیاه‌سرفه و برونشیت نافع است و عفونت‌های معده را درمان می‌کند.

▪ عسل یونجه: چاق‌کننده است و خون را تصفیه و اعصاب و حافظه را تقویت می‌کند. دارای بیشترین ریزمغذی‌ها (ویتامین‌ها و املاح معدنی) است.نشاط‌آور و آرام‌بخش است.

▪ عسل گشنیز: سرفه‌های تحریکی را درمان می‌کند. هضم غذا را آسان و علائم حساسیت و آلرژی را کاهش می‌دهد و مقوی قلب و اشتها‌آور است.

● توصیه‌ها

۱) قیمت بالا و پایین عسل نشان‌دهنده‌ی خوبی یا بدی محصول نیست.

۲) تشخیص عسل تقلبی یا تمایز عسل تک‌گل از چند گل تنها توسط آزمایشگاه‌های معتبر امکان‌پذیر است و افراد عادی قادر به شناسایی این امر نخواهند بود.

۳) هنگام خرید عسل به محل تهیه‌ی عسل، نام عسل، تاریخ مصرف و مجوز بهداشت آن دقت کنید و حتما" این محصول را از اماکن معتبر خریداری کنید.

۴) افراد مبتلا به دیابت حتما" عسل را تحت نظر پزشک مصرف کنند. از آن‌جا که ۷۰ تا ۷۵ درصد قندعسل ساده و از نوع گلوکز و فروکتوز است، اغلب افراد دیابتی با این تصور نادرست که قند عسل برای جذب نیاز به انسولین ندارد در مصرف این محصول زیاده‌روی می‌کنند.

اما باید دانست که عسل علاوه بر قند ساده حاوی درصد قابل ملاحظه‌ای قندهای مرکب است که برای جذب در بدن نیاز به انسولین دارد، بنابراین مصرف آن برای بیماران دیابتی محدودیت دارد.

۵) بیمارانی که دچار ناراحتی گوارشی هستند باید از عسل‌های تک‌گلی که میزان قند ساده آن‌ها بیشتر از قند مرکبشان است استفاده کنند.

قندهای ساده به سرعت جذب بدن می‌شود و نیازی به هضم در دستگاه گوارش ندارد. در مقابل قندهای مرکب نیاز به هضم و صرف انرژی دارد و به دلیل تاخیر در جذب مدت بیشتری در دستگاه گوارش می‌ماند.

۶) اگر می‌خواهید از اثرات درمانی عسل سود ببرید، باید این محصول را در بلندمدت و به صورت مرتب و به اندازه مصرف کنید.

منبع: وب‌گاه Sadiqnews.ir