سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

بررسی علل و راه حل‌های افزایش وزن بعد از ترک سیگار


بررسی علل و راه حل‌های افزایش وزن بعد از ترک سیگار

● بررسی علل و راه حل‌های افزایش وزن بعد از ترک سیگار
به شما برای تصمیمی که به ترک سیگار گرفته‌اید تبریک می‌گوییم. ترک سیگار از بهترین کارهایی است که برای افزایش سطح سلامتی خود …

بررسی علل و راه حل‌های افزایش وزن بعد از ترک سیگار

به شما برای تصمیمی که به ترک سیگار گرفته‌اید تبریک می‌گوییم. ترک سیگار از بهترین کارهایی است که برای افزایش سطح سلامتی خود می‌توانید انجام دهید. ممکن است که در مورد افزایش وزن خود نگران باشید اما تلاش کنید که در هنگام ترک سیگار نگران این قضیه نباشید یعنی ابتدا تمرکز خود را بر ترک سیگار قرار دهید و سپس در جهت ارتقای سطح سلامتی خود، برای رسیدن به وزن مطلوب و حفظ آن تلاش کنید. البته این نکته را هم مد نظر قرار دهید که سیگار کشیدن به مراتب خطرناک‌تر از داشتن چند کیلوگرم افزایش وزن است. تغییرات ساده‌ای مثل مصرف غذاهای سالم‌تر و داشتن فعالیت ورزشی، به شما کمک می‌کنند که وقتی سیگار خود را ترک کردید دچار افزایش وزن نشوید.

چه افرادی بعد از ترک سیگار دچار افزایش وزن می‌شوند؟

همه افراد بعد از ترک سیگار دچار افزایش وزن نمی‌شوند. در کسانی که سابقه ۱۰ تا ۲۰ ساله سیگارکشیدن را دارند یا بیش از یک پاکت در روز سیگار مصرف می‌کردند، احتمال افزایش وزن ۳ تا ۵ کیلوگرمی به مراتب بیشتر است ولی در ۱۰ درصد افرادی سیگاری، این مقدار ممکن است بالاتر باشد.

علت افزایش وزن بعد از ترک سیگار چیست؟

وقتی نیکوتین، ماده شیمیایی موجود در سیگار، بدن شما را ترک می‌کند ممکن است بدن شما جریانات زیر را تجربه کند که باعث افزایش وزن شما می‌شوند:

سوختن کالری با سرعت نرمال: هر سیگاری که توسط شخص سیگاری دود می‌شود موجب سریع‌تر سوختن کالری است که البته این اثر برای قلب مضر است. یعنی در واقع نیکوتین موجود در سیگار وزن شما را پایین نگه می‌دارد. هنگامی که سیگار را ترک می‌کنید این اثر موقتی از بین رفته و کالری کمتری توسط بدن در طول روز می‌سوزد پس فرد دچار افزایش وزن می‌شود.

احساس گرسنگی: ترک سیگار باعث احساس گرسنگی بیشتری شده و در نتیجه فرد بیشتر از حد معمول غذا می‌خورد اما معمولا این احساس گرسنگی بعد از چند هفته از بین می‌رود.

خوردن بیشتر میان‌وعده‌ها: برخی از افراد بعد از ترک سیگار تمایل به مصرف میان وعده‌های پرچرب و شیرین پیدا می‌کنند.

احتباس آب: ۵/۱ تا ۵/۲ کیلوگرم افزایش وزن در هفته اول ناشی از احتباس آب در بدن است.

دو اقدام مهم

برای جلوگیری از افزایش وزن در هنگام ترک سیگار، نیاز است که قبل از ترک سیگار از نظر فیزیکی فعال‌تر شده و عادات غذایی خود را بهبود دهید. فعالیت بدنی با افزایش تعداد کالری مصرفی توسط بدن به کنترل وزن‌تان کمک می‌کند. به علاوه داشتن فعالیت بدنی، علایم ترک سیگار در طی دوران ترک و احتمال بازگشت دوباره به سمت سیگار را کاهش می‌دهد.

تغییرات صحیحی هم که در عادات غذا خوردن خود ایجاد می‌کنید با کنترل تعداد کالری خورده شده توسط شما از افزایش وزن‌تان پیشگیری می‌کند.

موارد زیر را هم به خاطر داشته باشید:

۱) اعتماد به نفس داشته باشید. اگر وزن‌تان مقداری بالا رفت احساس ناامیدی نکنید. در عوض از اینکه با ترک سیگار به بالا بردن سطح سلامتی خود کمک کرده‌اید به خود ببالید. ترک سیگار به شما کمک می‌کند که از جهات مختلفی احساس بهتری داشته باشید:

ـ احساس انرژی بیشتر

ـ داشتن دندان‌های سفیدتر

ـ داشتن تنفس پاک‌تر و بوی مطبوع‌تر لباس‌ها و موها

ـ چین و چروک کمتر و پوستی سالم‌تر و شاداب‌تر

ـ صدای رساتر

۲) فعالیت بدنی متوسطی را دنبال کنید. فعالیت بدنی منظم به شما کمک می‌کند وقتی سیگار را ترک کردید وزن‌تان افزایش نیابد. ورزش باعث احساس نشاط و انرژی بیشتر در شما می‌شود. با ترک سیگار می‌توانید در طی ورزش از تنفس راحت‌تری برخوردار شوید.

۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی در بیشتر روزهای هفته، ترجیحا هر روز را، هدف قرار دهید.

۳) میان‌وعده‌های خود را محدود کنید. خوردن میان وعده‌های چرب و شیرین ممکن است به افزایش وزن شما منجر شود. پیشنهادات زیر به شما در انتخاب بهتر میان‌وعده‌ها در هنگام ترک سیگار کمک خواهد کرد:

ـ به مدت طولانی گرسنه نمانید. گرسنه ماندن می‌تواند به انتخاب‌های نامناسب غذایی منجر شود.

ـ در هنگام خوردن وعده‌های اصلی به مقداری غذا بخورید که احساس رضایت کنید اما پرخوری نکنید. آهسته غذا بخورید تا بدن بتواند در مقابل غذا واکنش نشان داده و احساس سیری را اعلام کند.

ـ از میان‌وعد‌ه‌های سالم مثل میوه‌‌های تازه، میوه‌‌های کنسرو شده در آب میوه (نه در شربت)، ذرت بو داده و لبنیات کم چرب در بین وعده‌های غذایی استفاده کنید. دم کرده‌های گیاهی، آب میوه‌های طبیعی، شکلات داغ تهیه شده از شیر کم چرب و آب معدنی استفاده کنید.

۴) توصیه‌های حرفه‌ای در زمینه کنترل وزن را مدنظر قرار دهید. مشاوره با کارشناسان تغذیه و کارشناسان تربیت بدنی در مورد داشتن برنامه غذایی سالم و فعالیت بدنی در جهت رسیدن به برنامه غذایی سالم و داشتن زندگی فعال‌تر بسیار مفید است.

دکتر بهمن محمدی

پزشک عمومی

www.doctormohammadi.ir

نویسنده: کوثر خانبابایی