یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

استیو جابز مرد سال ۲۰۱۱ دنیای دیجیتال


استیو جابز مرد سال ۲۰۱۱ دنیای دیجیتال

با پایان سال جاری میلادی, تیم فارنت تصمیم گرفت تا چهره برتر دنیای فناوری را در سال ۲۰۱۱ میلادی انتخاب کرده و به خوانندگان خود معرفی کند

با پایان سال‌جاری میلادی، تیم فارنت تصمیم گرفت تا چهره برتر دنیای فناوری را در سال ۲۰۱۱ میلادی انتخاب کرده و به خوانندگان خود معرفی کند. بعد از بررسی‌های فراوان، انتخاب نهایی فارنت همان‌طور که شما هم حدس می‌زنید، استیو جابز مدیرعامل فقید اپل بود که بدون شک دنیای فناوری بدون او باید سال‌های سال در غار می‌ماند. بدون شک بدون ایده‌های جذاب جابز، برنامه‌نویسی در تلفن‌های همراه هیچ‌وقت این قدر پیشرفت نمی‌کرد و هنوز هم باید سال‌های سال با تلفن‌های همراه دکمه‌ای به کار خود ادامه می‌دادیم. استیو جابز تا چندی پیش مدیرعامل شرکت اپل بود و البته در بیزینس کارت او نشانی از این عبارت به چشم نمی‌خورد زیرا او بنیانگذار شرکت اپل است و همان‌طور که تاریخ نشان می‌دهد او تنها نابغه اپل و کسی است که این شرکت را نجات داد و تبدیل به باارزش‌ترین شرکت فناوری در حال حاضر کرد. سهام‌داران اپل هنوز در شوک رفتن او از شرکت اپل بودند و در تردید فروش یا عدم فروش سهام خود به سر می‌بردند ولی جابز به آنها در مورد تیم کوک اطمینان کامل داده بود.

۳۵ سال پس از تاسیس شرکت اپل در یک گاراژ در دره سیلیکون کالیفرنیا و بحران‌های مالی اپل در ۱۹۹۷ و ۱۴ سال پس از بازگشت دوباره جابز سهام اپل از ۵/۶ دلار در هر سهم طی هشت سال به بیش از ۴۰۳ دلار برای هر سهم رسیده است و تمامی این موفقیت‌ها را باید در سایه مدیریت جابز دانست. به‌طور یقین شکل‌گیری شرکت سیب گاز زده یا همان اپل مابین ژانویه و فوریه سال ۱۹۷۶ بود زیرا او با رفیق دوران کودکی خود یعنی وزنیاک در مورد امکان ساخت بوردهای مدار چاپی که دیگران می‌توانستند رایانه شخصی خود را روی آن بسازند به بحث و تبادل‌نظر می‌پرداخت و در ضمن کار در شرکت آتاری به آنها ایده تاسیس یک شرکت و تجاری کردن ایده خود با یک سرمایه‌گذاری کوچک را بخشیده بود. در یک بعدازظهر در حال رانندگی در بزرگراه ۸۵ بین PaloAltoو LosAltos او پیشنهاد تاسیس شرکت اپل کامپیوتر را به وزنیاک ارایه داد و جواب وزنیاک نیز در نوع خودش جالب بود: فکر نکنم زیاد موفق باشد! و با این حال با استیو شروع به انجام مقدمات تاسیس آن کردند.

از همان آغاز تاسیس اپل، استیو برای شرکت یک صندوق‌پستی در PaloAlto اجاره کرد و سیستم پاسخگویی بسیار موفقی را نیز به خدمات شرکت خود افزود و به تدریج از یک گاراژ درب و داغان به یک ساختمان کوچک تغییر مکان دادند و زمانی که اپل در ۱۹۷۸ تولید یک هارد‌دیسک جدید را اعلام کرد، سرمایه این شرکت افزایش یافت و توانست با سیستم تبلیغاتی مناسب رایانه مکینتاش را در سال ۱۹۸۴ معرفی کند. در همین سال بود که جابز از اپل بنا بر مشکلی که با رییس آن‌که جان اسکولی تازه از راه رسیده از شرکت کوکاکولا بود از اپل اخراج شد و متاسفانه هیات‌مدیره همگی طرفدار جان اسکولی بودند. البته استیو نیز بیکار نماند و با فروش مقداری از سهام خود شرکت رایانه Next را تاسیس کرد و توانست تا حد زیادی مشکلات روحی ناشی از اخراج از اپل را با موفقیت پشت‌سر بگذارد. او در آغاز کار دوباره در اپل، یک شعار را در سرلوحه این شرکت قرار داد و آن این بود که این شرکت نباید از سایر شرکت‌ها تقلید کند و باید متفاوت باشد شعاری که اکنون وجه تمایز اپل با سایر شرکت‌های فناوری است.

بسیاری عقیده دارند که استیو جابز دو بار شرکت اپل را تاسیس کرد زمانی که آن را به همراه وزنیاک در یک گاراژ تاسیس کرد و زمانی که دوباره پس از اخراج شدن به این شرکت بازگشت و اپل را از سقوط و خریداری شدن توسط شرکت‌هایی چون آمریکن‌آنلاین نجات داد. در بار دوم او دیگر به تنهایی اپل را به موفقیت رساند و اپل تحت نبوغ او بیش از ۲۰۰‌میلیون آی‌پاد، یک میلیارد آهنگ از آی‌تونز، ۲۶میلیون آی‌فون و بیش از ۶۰میلیون رایانه مک به فروش رسانده است. منتقدان جابز عقیده دارند که او بی‌عاطفه، سرسخت، زودجوش و کله‌شق بوده است اما من معتقدم که برای یک فرد کمال‌گرا، یک سری ویژگی‌های خاص باید وجود داشته باشد.

شرکت کامپیوتری اپل در سال ۱۹۷۶ با یک سرمایه‌گذاری کوچک بین جابز و وزنیاک در گاراژ خانه والدین جابز تشکیل شد و داستان تامین سرمایه نیز در نوع خود جالب است. استیو مینی فولکس‌واگن خود را به فروش رساند و وزنیاک نیز دو ماشین حساب هیولت پاکارد خود را به فروش رساند تا سرمایه اولیه شکل بگیرد. اما در نهایت جابز در آخرین حضور خود در کنفرانس اپل در سال ۲۰۱۱، پنجمین نسخه سیستم عامل iOS را معرفی کرد. حالا آخرین گزارش‌ها حاکی از آن است که شرکت اپل تصمیم گرفته است تا در روز تولد جابز فقید و گرامیداشت او که نزدیک به دو ماه دیگر است جدیدترین نسخه آی‌پد را نیز معرفی کند.

مهدی صحافی