چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اختلالات جنسی در زنان


اختلالات جنسی در زنان

بیماری‌ها و اختلالات جنسی مانند بیماری‌های سایر اعضای بدن وجود دارد، اما به دلیل مشکل بیان آنها و نیز پرده شرم بین بیمار و پزشک، این بیماری‌ها معمولا توسط بیمار مخفی می‌شود …

بیماری‌ها و اختلالات جنسی مانند بیماری‌های سایر اعضای بدن وجود دارد، اما به دلیل مشکل بیان آنها و نیز پرده شرم بین بیمار و پزشک، این بیماری‌ها معمولا توسط بیمار مخفی می‌شود و درمان مناسب را به تاخیر می‌اندازد. این در حالی است که مسائل جنسی قسمتی مهم و روزمره در زندگی است و درمان این گونه بیماری‌ها که درصد بالایی از افراد جامعه به آن مبتلا هستند، در بهبود کیفیت زندگی نقش مهمی دارد.

در برخی تحقیقات، ۳۰ درصد زنان علاقه‌ای به ارتباط جنسی ندارند و حدود ۱۵ درصد نیز از درد همیشگی حین نزدیکی، شکایت دارند. در این مورد آمار دقیقی در ایران موجود نیست، اما با توجه به ساختار فرهنگی و اجتماعی کشورمان، زنان به گونه‌ای تربیت می‌شوند که این نوع مشکلات را بیان نمی‌کنند و ممکن است درصد افرادی که با این مشکلات روبه‌رو هستند، از این هم بالاتر باشد.

عوامل متفاوتی بر کیفیت روابط جنسی تاثیر می‌گذارد، مانند وضعیت روحی فرد، به این معنی که اگر زنان اعتماد به نفس کافی نداشته باشند یا احساس ناامنی کنند یا دچار افسردگی باشند، مطمئنا در مورد مسائل جنسی خود نیز با مشکل مواجه خواهند بود.

از عوامل موثر دیگر در این زمینه، سن است. هر چه سن بالاتر رود، بخصوص در زمان یائسگی و پس از آن چه به دلیل کاهش هورمون‌های جنسی و چه به دلیل احساس افزایش سن و احساس نامناسب در بروز رفتارهای جنسی، افراد دچار کاهش میل جنسی می‌شوند.

به طور قطع، همسر، از عوامل موثر در زمینه مناسب بودن یا بالعکس مشکل بودن عمل نزدیکی است. نازایی نیز از عواملی است که بر روابط جنسی اثری ویژه دارد و منجر به برخی اختلالات در این زمینه می‌شود. همچنین مصرف برخی داروها اثر ویژه‌ای در کاهش میل جنسی زنان دارد.

بیماری‌هایی مثل دیابت، عفونت‌های لگنی، بیماری تنبلی تخمدان (سندرم تخمدان پلی‌کیستیک)، سرطان سینه یا دهانه رحم از عوامل موثر بر روابط جنسی است. جراحی و برداشتن رحم، برخلاف تصور عمومی اثری بر سلامت جنسی ندارد و هیچ مشکلی در این زمینه ایجاد نمی‌کند، مگر همان احساس نقص ناشی از برداشتن رحم در فردی که جراحی داشته است.

حاملگی هم از مسائلی است که ذهن یک زن را بشدت درگیر می‌کند و زنان باردار نمی‌دانند که نزدیکی در کل دوران بارداری بی‌خطر است، مگر این‌که زن باردار خونریزی یا لکه‌بینی داشته باشد. در غیر این صورت فقط در موارد خاصی نزدیکی در بارداری با مشکل روبه‌رو است. این مشکل پس از زایمان هم ادامه دارد و در موارد زیادی همسران نیاز به مشاوره پیدا می‌کنند. درد در هنگام نزدیکی یکی از مسائل عمده زنان است که عوامل متعددی دارد. یکی از این عوامل بیماری «واژینیسموس» یا انقباض‌های غیرارادی واژن حین نزدیکی و ناشی از ترس است که نیاز به کمک روانی و جسمی طولانی‌مدت برای درمان دارد.

از علل دیگر این مشکل عفونت‌های زنان است که باید در اولین فرصت درمان شود.

مثل سایر مشکلات جنسی، عوامل روحی و روانی تاثیر زیادی در ایجاد درد هنگام نزدیکی دارد.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان