سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
کاربرد پروفیل در ساختمان سازی
در صنعت ساختمانسازی مصالح فلزی فراوانی به کار میروند که هرکدام از آنها مدلها و انواع متنوع و کاربری مناسب خود را دارد. یکی از این مصالح فلزی که در ساختمانسازی کاربردهای متنوعی دارد پروفیل است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
پروفیل به طور کلی در دو نوع ساختمانی و صنعتی وجود دارد، پروفیلهای ساختمانی به آن دسته از پروفیلهایی اطلاق میشود که در صنعت ساختمان سازی کاربرد دارند مانند در و پنجرههای آلومینیومی و... در حالی که پروفیلهای صنعتی به آن دسته از محصولاتی اطلاق میشود که در صنایع مختلف همچون خودروسازی، نظامی و... به عنوان قطعات و متعلقات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. در مقاطع صنعتی توجه به ویژگیهای مکانیکی و الکتریکی از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و در این راستا دانش فنی و تجربه کاری و امکانات تولیدی در جایگاه ویژهای قرار میگیرند به طوری که امکان تولید قطعات خاص با ویژگیهای مشخص برای هر تولیدکننده پروفیل ساختمانی وجود نخواهد داشت.
اما پروفیل ساختمانی هم انواعی دارد؛ نوع اول پروفیل نورد گرم است که از نورد گرم شمش فولادی ساخته میشود و قوطی شکل است. دومین نوع پروفیل نورد سرد است که از شکل دادن ورقهای فولادی از طریق خم کردن و پرس تولید میشود و ناودانی شکل است و سومین نوع پروفیل مرکب است که از اتصال چند پروفیل سرد و گرم به وجود میآید. پروفیلهای نورد سرد تنها مناسب کارهای سبک ساختمانی هستند مانند ناودانی ها، تیرهای تکیه گاهی سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان.
● پروفیل کامپوزیتی
امروزه سهم بسیار بزرگی از بازار در اختیار مواد مرکب یا همان کامپوزیت است و همچنین پروفیلهای کامپوزیتی به میزان وسیعی در ساختمانسازی به ویژه ساختمانسازی در شرایط آب و هوایی که احتمال خوردگی در آن بالا است بسیار رواج پیدا کرده است.
دلیل عمده استفاده از این پروفیلها جلوگیری از پدیده خوردگی و افزایش عمر سازه در برابر ارتعاشات است. همچنین استفاده از پروفیلهای کامپوزیتی باعث سبکی بنا میشود، اما اهمیت این مزیت چندان نیست.
آنچه باعث دوام و عمر بالای پروفیل کامپوزیتی میشود خاصیت غیرکشسانی آن است که باعث عملکرد بهتر در برابر ارتعاشات زلزله میشود و بهترین گزینه برای مقاومسازی در برابر زلزله است.
تخریب ناشی از پدیده خوردگی هم در بتن مسلح شده با پروفیل فلزی این طور است که نخست میلههای فلزی داخل بتن دچار زنگ زدگی و اکسیده شدن میشوند و سپس این اکسیدها به سمت سطح بیرونی بتن منتقل میشوند و با انتشار در داخل بتن باعث از بین رفتن کامل سازه بتنی میشود.
کشور مابه لحاظ شرایط اقلیمی در شمال و جنوب نیاز بسیار گستردهای به استفاده از کامپوزیت در قالب پروفیلهای کامپوزیتی دارد. هم اکنون بسیاری از سازههای بنا شده در محیطهای خورنده مناطق مختلف کشور همچون پلهای دریاچه ارومیه یا ساختمانهای جنوب کشور دچار معضل خوردگی هستند که استفاده از کامپوزیتها میتواند پاسخگوی مشکل این قبیل سازهها باشد.
اما به غیر از پروفیلهای کامپوزیتی پروفیل آلومینیومی جای خود را همواره حفظ کرده و در دو قالب ساختمانی و صنعتی در ساختمان سازی به عنوان در، پنجره و... و در دیگر صنایع به عنوان قطعات مختلف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مهمترین تفاوتهای پروفیل آلومینیومی با آهن در ساخت در و پنجره در این است که پنجرهها و درهای آهنی انرژی بیشتری را هدر میدهند، ولی پنجرههای آلومینیومی اینطور نیستند و این در بهینهسازی مصرف انرژی اهمیت دارد، البته به شرطی که آلومینیوم گالوانیزه باشد. ضمن اینکه آلومینیوم به خاطر رنگ روشن و سفیدش حس زیبایی و تمیزی بیشتری به ساکنان خانه میدهد.
● پروفیل گالوانیزه
پروفیل گالوانیزه هم برای مقاوم سازی بیشتر امروزه کاربرد خوبی در در و پنجرههای یو پی وی سی پیدا کرده است.
از مزایای استفاده از پروفیل گالوانیزه در پنجرههای یو پی وی سی جلوگیری از مشکل هرز شدن پیچها و افتادگی بازشوهای درها و پنجرهها است. همچنین یکی دیگر از مزایای آن بالا بردن استحکام و مقاومت در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بالا است، چرا که در ارتفاعات زیاد برجها نیروی باد به طور قابل ملاحظهای میتواند به پنجرهها فشار وارد کند و در طبقات پایین تر هم در اثر نشست ساختمان پنجرهها ممکن است در معرض فشار قرار گیرند.
به این نکته هم باید توجه کنید که هرچه فشار وارده به پنجره بیشتر باشد و سطح پنجره بزرگتر باشد ضخامت پروفیلهای گالوانیزه نیز باید بیشتر باشد که معمولا از یک میلیمتر شروع شده و برحسب مورد تا دو میلیمتر نیز افزایش مییابد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست