دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با میوه عناب


آشنایی با میوه عناب

عناب، بومی مناطق گرمسیر است که کشت آن را در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد. عناب را خرمای چینی یا خرمای قرمز نیز می نامند زیرا هم شیرین است و هم یک هسته مانند …

عناب، بومی مناطق گرمسیر است که کشت آن را در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد. عناب را خرمای چینی یا خرمای قرمز نیز می نامند زیرا هم شیرین است و هم یک هسته مانند خرما دارد .

برگ های درخت عناب، کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانه دار و گلهای آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد می باشند .

یک درخت عناب بیش از سیصد سال عمر می کنند و بیش از چهار هزا ر سال است که به منظور استفاده از میوه و خواص دارویی آن کشت می شود. این گیاه در دامنه تغییرات درجه حرارتی وسیع و سطح بارش متفاوت، می تواند رشد کند ا ما در ماه های تابستان، تحت شرایط مناسب و آبیاری کافی بهترین رشد را دارد و به طور شگفت آوری در درجه حرارت های بالای ۱۰تا ۱۵ درجه و متفاوت از انواع مختلف گیاهان می تواند زنده بماند. این ویزگی اجازه می دهد که گیاه در شرایط بیابانی ( جایی که درجه حرارت روز و شب متغییر است ) رشد کند.

ترکیبات شیمیایی :

عناب دارای لعاب فراوان، در حدود ۵% مواد پروتینی ، ۴% مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین ث و املاح می باشد.

این میوه حاوی ویتامین ب۳ (نیاسین )، ویتامین ب۲(ریبو فلاوین )، ویتامین ب۱ (تیامین )و ویتامین ۱، است .

میزان ویتامین ث در عناب ۱۰۰برابر بیشتر از سیب و ۲۰ برابر بیشتر از مر کبات است .این میوه دارای کلسیم ، مس، آهن منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی است.

همچنین، از ۲۳ نوع اسید امینه ،۱۸ نوع آن در عناب موجود است.

خواص دارویی عناب :

خواص دارویی عناب مدتهای طولانی است که شناخته شده است. مردمان کشورهایی مانند چین و کره عناب را به عنوان داروی سنتی که مبنای گیاهی دارد به کار می برند .

پودر میوه برای آرامش اعصاب و اضطراب به کار برده می شود. میوه عناب خون را تصفیه و سموم را از سیستم بدن دفع می کند. همچنین، عناب پوست را روشن می کند.

البته به یاد داشته باشید که این میوه علاوه بر اینکه خون را تصفیه می کند ،موجب ازدیاد ویتامین k می شود یعنی خون را سفت می کند و مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند توصیه نمی شود.

عناب مانع مشکلات مشکلات قلب شده و آرامش بخش است. خواص آنتی اکسیدان آن نیز به جلو گیری از سرطان کمک می کند .

جوشانده برگ عناب اغلب برای تسکین اعصاب و عصاره آن برای درمان گلودرد به کار می رود.

استفاده ازمغز میوه در بریدگی ها و زخمها موجب تسریع دربهبودی آنها می شود .

مخلوط عناب با فلفل و نمک در بیماران مبتلا به سوء هاضمه و حتی بیماریهای صفرا سودمند است .

عناب خشک رسیده به عنوان ملین عمل می کند .

دانه عناب خاصیت داروی مسکن را دارد و اگر همراه کره خورده شود از حالت تهوع و استفراغ جلوگیری می کند. مصرف آن در دوران بارداری به کاهش دردهای شکمی منجر می شود. ضمن اینکه در کا هش دردهای روماتیسمی نیز مفید می با شد .

نحوه استفاده :

عناب به شکل خشک شده و آبنبات هایی با اسانس عناب و به عنوان خوراکی یا همراه با چای عصرانه در بریتانیا صرف می شود .

شکل دود داده عناب طعم آن را افزایش می دهد . شربت شیرین میوه عناب در کشورهای کره ،تایوان و چین به طور عموم در دسترس مردم است .عناب کنسرو شده و همچنین چای با طعم عناب به طرز گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی مناطق نیز میوه عناب برای تهیه سرکه کاربرد دارد .

ضمن اینکه در آفریقا از این میوه در تهیه کیک استفاده می شود اما کاربرد عناب در ایران ،هندوستان و پاکستان بیشتر به صورت میوه خشک شده است .

مضرات :

عناب دراشخاص سرد مزاج تولید گاز نفغ می کند .اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر ومویز بخورند .ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود .