دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
از یادرفتگان دنیای تغذیه
![از یادرفتگان دنیای تغذیه](/web/imgs/16/160/zxdmt1.jpeg)
۱) از دیدگاه علم تغذیه نوین و آنچه به عنوان یافتههای آکادمیک و تحقیقاتی به شکل کتاب و مقاله در این زمینه موجود است، پیروی از یک رژیم غذایی صحیح بر مبنای راهنماییها و دستورات هرم تغذیه، از دوران کودکی تا کهنسالی، میتواند متضمن بالاترین درصد مصونیت فرد از ابتلا به بیماریهای مختلف و مهمترین عامل حفظ سلامتی وی در طول حیاتش باشد. در این راستا وظیفه اصلی متخصصان و مشاوران تغذیه در وهله اول، آگاهیرسانی هرچه بیشتر فردی و جمعی در رابطه با تغذیه صحیح، بهخصوص از طریق آشنایی با روشهای برنامهریزی غذایی خانواده و چگونگی شروع تغذیه از سنین پایین برای پایهریزی و شکلدهی مناسب ذایقه کودکان و بیمه کردن روال آتی تغذیه تکتک اعضای خانواده و در مرحله دوم، پایش فاکتورهای آماری مرتبط با سلامت در سطوح مختلف جامعه و پیگیری مطالبات جامعه علمی کشور از مسوولان، برای کمک به بالا بردن سطح آگاهی مردم، کاهش تبلیغات غلط تجاری و جلوگیری از رواج اعتقادات نادرست و مصرف مواد غذایی پرخطر است، چراکه در این صورت نیاز به مشاورههای درمانی و هزینههای مربوط به آن به حداقل میرسد و با تقویت و تمرکز بیشتر بر فعالیتهای ذکرشده در مرحله پیشگیری، عملکرد نظام سلامت با موفقیت بیشتر و هزینه کمتر همراه خواهد شد.
۲) اما به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی عدم اقبال عمومی به آموزشهای موجود و پایین بودن میزان موفقیت حاصل از تلاشهای صورتگرفته در بالا بردن سطح اعتماد جوامع گوناگون امروزی نسبت به توصیههای تغذیهای، ناکافی بودن شناخت علم تغذیه از تاثیر بالای مشخصات فردی در تنظیم برنامه غذایی از یک سو و بیاهمیت دانستن سایر عوامل دخیل در این رابطه همچون شرایط جغرافیایی، امکان دسترسی به مواد غذایی گوناگون نزد اشخاص مختلف یا عادات غذایی غالب در هر منطقه باشد. به عبارت دیگر برای نیل به هدف اصلی یعنی «انتخاب مفیدترین رژیم غذایی در عین سازگاری کامل با مشخصات هر فرد»، در کنار استفاده از یافتههای مدرن و مورد بحث دانش روز تغذیه، از قبیل میزان مواد مورد نیاز روزانه و مقدار موجود این مواد در غذاهای گوناگون، مسایل دیگری را هم که بیشتر به شرایط خاص جسمانی یا موقعیت ویژه آن فرد بخصوص مربوطند، باید در نظر داشت.
۳) در ۱۵ سال اخیر که بهشخصه پیگیر یافتن ارتباطی منطقی و قابل اتکا بین مشخصههای جسمانی افراد گوناگون با چگونگی انتخاب بهترین غذا برای هریک از آنان بودهام، بهعینه و بهتجربه دریافتهام که لازم است علاوه بر اطلاع از مقادیر فاکتورهای شیمیایی و بیوشیمیایی خون مانند قند، تریگلیسرید، کلسترول و هموگلوبین یا دیگر فاکتورهای شناختهشده و قابل اندازهگیری و آگاهی از سابقه فامیلی شخص مورد نظر از نظر ابتلا به بیماریهای گوناگون، باید برخی فاکتورهای وابسته به ژنتیک را نیز که ممکن است به مرور زمان یا در اثر نوع تغذیه انتخابی، تشدید یا تضعیف شوند، مدنظر قرار داد. برای دستهبندی این مشخصات پایه که در هر فرد نسبت به فرد دیگر، تفاوتهای اساسی و قابل مشاهدهای دارد (جهت تشخیص گروهی که هر فرد با توجه به دارا بودن مشخصات خاص، در آن گروه قرار میگیرد و سپس ارایه راهکار مشابه و دستورات غذایی برای آن گروه خاص)، نیازمند داشتن سیستمی جامع و منطقی هم از نقطهنظر تشخیص با توجه به شباهتهای جسمانی و هم از نظر شناختن غذاهای مطلوب برای هر دسته یا گروه هستیم.
۴) از دیرباز تاکنون این شیوه تفکر باعث پدید آمدن روشهای گوناگونی در کشورها و فرهنگهای مختلف دنیا برای تقسیمبندی افراد و غذای آنها شده است که از آن جمله میتوان به دستهبندی افراد بر اساس گروههای خونی توسط دکتر «پیتر آدامو» و پیشنهاد استفاده از غذاهای خاص برای هر گروه خونی اشاره کرد. این روش با توجه به جدید بودن (دارای سابقه چنددههای) و نداشتن پشتوانه علمی و تجربی کافی، هنوز به طور کامل قابل دفاع نیست و در آینده به برخی نقایص آن اشاراتی خواهیم داشت. اما نزدیکترین سیستم جامعی که میتوان بسیاری از این حالات و مشخصات را در شکلی کلاسهبندیشده و قابل اتکا در آن یافت، همان طب سینوی یا سنتی ایران است که با بهره بردن از مبانی طب یونان قدیم از قرنها قبل و به طور مشابه با روشهای همعصر خود مانند طب آیورودا در هند یا طب سنتی چینی، در ایران برای تشخیص و درمان بیماریها از آن استفاده میشده است. همانطور که قبلا هم اشاره شد با پیشرفت علوم پزشکی و جایگزینی روشهای مدرن طبابت در قرن جدید به جای طب سنتی و حذف کامل اندوختهها و تجربیات آن، به سرعت نوع نگرش درمانی از طب کلنگر به سمت محدود کردن دیدگاه به یک عضو یا اعضای خاص رفته و در آن استفاده از مواد شیمیایی و داروهای گوناگون برای درمان بیماریهای نوظهور جایگزین غذا و روشهای پیشگیرانه قدیمی شدهاند. بنابراین، قصد ما از مروری اجمالی بر ارتباط طب قدیم و عقاید آن با علم تغذیه امروزی در چند قسمت آینده (که در تحصیلات آکادمیک هیچگونه اشارهای حتی کوتاه هم به آنها نمیشود)، امکانسنجی استفاده از تواناییهای بالقوه این دیدگاه در امتزاج با دانش جدید و کمک به شناسایی فاکتورهای دخیل در تشخیص طبع و مزاج هر فرد و انتخاب غذای مناسب و خاص وی از دوران کودکی تا سالمندی است.
حمید خواجه پور
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
ویدیوهای آموزشی هفتم
مسعود پزشکیان ایران دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی دولت رهبر انقلاب مجلس محمدجواد ظریف رئیس جمهور انتخابات مجلس دوازدهم
تهران قوه قضاییه قتل هواشناسی شهرداری تهران سازمان هواشناسی اربعین تب دنگی شورای شهر تهران پشه آئدس پلیس وزارت بهداشت
قیمت خودرو قیمت دلار خودرو دولت سیزدهم ایران خودرو یارانه واردات خودرو بازار خودرو حقوق بازنشستگان برق قیمت طلا مالیات
سعید راد سینمای ایران دفاع مقدس فضای مجازی سینما درگذشت تلویزیون بازیگر کربلا عاشورا محرم تئاتر
دانشگاه فناوری نخبگان دانش بنیان شرکت دانش بنیان حوزه علمیه دانشگاه تهران سازمان امور دانشجویان
جو بایدن رژیم صهیونیستی دونالد ترامپ کامالا هریس اسرائیل آمریکا یمن فلسطین روسیه غزه ترامپ جنگ غزه
پرسپولیس فوتبال استقلال لیگ برتر نقل و انتقالات باشگاه پرسپولیس المپیک 2024 پاریس نقل و انتقالات لیگ برتر سپاهان لیگ برتر ایران باشگاه استقلال المپیک
سامسونگ ایلان ماسک همستر کامبت اینترنت سرعت اینترنت تلگرام ویندوز مایکروسافت گوگل تلفن همراه
فشار خون خواب رژیم غذایی آلزایمر دیابت مغز بارداری ویتامین افسردگی استرس