دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

نشانه شناسی اجتماعی مکان



      نشانه شناسی اجتماعی مکان
بنیامین انصاری نسب

مسجد گله‌داری واقع در بخش مرکزی شهرستان بندرعباس و یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. این مسجد در سال ۱۲۹۶ هجری قمری در شهر بندرعباس ساخته‌شده و به شماره 1595/3 در سال 1357به‌عنوان اثر تاریخی در فهرست آثار میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. این مسجد دارای صحن، شبستان و مناره و منبر زیباست . شبستان بزرگ مسجد دارای ۳۶ ستون مزین به گچ‌بری و پایه مربع شکل است. در کنار دیوارها نیز نیم ستون‌هایی وجود دارد که توسط طاق‌هایی با قوس شکسته به یکدیگر متصل شده و سطحی را برای سقفی با تیرهای چوبی مسجد فراهم ساخته‌شده است. 

این بنای تاریخی در محله اوزی های بندرعباس واقع گردیده و بر طبق کتیبه سنگی آن ، توسط حاج ابراهیم گله‌داری- به‌جای مسجد کوچک‌تری از قرن سیزدهم – بنا گردیده است و در سال 1338 هجری قمری توسط حاج احمد گله‌داری مرمت و بازسازی گردید. این مسجد بر روی صفه ای به ارتفاع 5/1متر بنا گردیده و مشتمل بر، صحن ، ایوان، شبستان ستون‌دار، مأذنه و شبستان زمستانی است.

 در میانه ضلع غربی بنا، محرابی به عمق حدود 30/1 و ارتفاع 4 متر با تزیینات زیبای گچی قرارگرفته است . در بدنه جنوبی این محراب، محفظه‌ای برای نگهداری کتاب‌ها و اشیای دیگر تعبیه‌شده است . در اضلاع مختلف شبستان جمعاً 19 درگاه با درهای چوبی و در جانب شرقی و جنوبی شبستان، ایوان‌هایی با یک ردیف ستون ساخته‌شده است.

تمام ستون‌ها به‌غیراز ستون‌های اصلی، در رأس اضلاع – که مربع هستند – ساقه‌ای استوانه‌ای دارند . تزیینات بنا منحصر به تزیین گچی قالبی و گچ‌بری‌هایی است که در محراب، سرستون‌ها و سطح زیرین طاق‌ها به‌کاررفته و از زیبایی خاصی برخوردار است. از شبستان و ستون‌ها در دوره اخیر با قطعات سنگ نما پوشش یافته است . در زاویه شمال شرقی مسجد ، گلدسته‌ای به ارتفاع تقریبی 8 متر با طرح استوانه‌ای و مأذنه ای بر بالای آن ساخته‌شده است. در گوشه جنوبی شرقی صحن، منبر و گلدسته‌ای پلکانی به‌جامانده که رو به ویرانی است.

ادامه مطلب را از فایل pdfپیوست در آخر همین صفحه دریافت کنید.

پرونده بنیامین انصاری نسب در انسان شناسی و فرهنگ

http://anthropology.ir/node/27585

پیوستاندازه
29568.pdf679.49 KB