چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تجربه ی مدرنیته



      تجربه ی مدرنیته
گروه کتاب و رسانه

تجربه ی مدرنیته ؛ مارشال برمن ، ترجمه ی مراد فرهادپور ، تهران : انتشارات طرح نو ، 1386 ، 443 صفحه
مارکس : " هر آنچه سخت و استوار است دود می شود و به هوا می رود "
مدرن بودن یعنی زیستن ِ یک زندگی ِ سرشار از معما و تناقض . مدرن بودن یعنی اسیر شدن در چنگ سازمان های بوروکراتیک عظیمی که قادر به کنترل و غالبا قادر به تخریب ِ همه ی اجتماعات ، ارزش ها و جان ها هستند ؛ و با این همه دست بسته نبودن در پیگیری عزم راسخ خویش برای مقابله با این نیروها ، جنگیدن به قصد تغییر جهان ِ این نیروها و تصاحب آن برای خودمان . برای مدرن بودن باید هم انقلابی و هم محافظه کار بود : مهیای ِ تحقق امکانات جدید در عرصه ی تجربه و حادثه و ماجرا ، هراسان از آن اعماق نهیلیستی که فرجام بسیاری از ماجراجویی های مدرن است ، و مشتاق و جویای آفرینش و درآویختن به امری واقعی ، آن هم درست در زمانی که همه چیز دود می شود و به هوا می رود . حتی می توانیم بگوییم برای سراپا مدرن بودن ، باید ضد مدرن بود : از عصر مارکس و داستایوفسکی تا روزگار خود ما ، درک توان های بالقوه ی جهان مدرن و تن سپردن بدانها ، بدون خوار شمردن و نبرد علیه برخی از ملموس ترین واقعیات این جهان ، ناممکن بوده است .
 مارشال برمن ، نویسنده ی کتاب تجربه ی مدرنیته ، در قسمت دیباچه ی کتاب خود بعضی از دلایل نگارش کتاب را توضیح می دهد : من در بخش اعظم عمر خود ، یعنی از سی سال پیش که دریافتم عضو خانواده ای مدرن هستم و در ساختمانی مدرن در محله ی برونکس زندگی می کنم ، همواره شیفته ی کشف معانی گوناگون مدرنیته بوده ام . در این کتاب کوشیده ام تا دری به قلمرو یا ساحت برخی از این معانی بگشایم ، و ماجراها و دهشت ها و سویه های مبهم و طنزآمیز زندگی مدرن را بکاوم و نقشه یا طرحی از آن ها بکشم . این کتاب از خلال شماری از انواع و انحای ِ قرائت پیش می رود و بسط می یابد : قرائت متونی چون فاوست گوته ، مانیفست کمونیست ، یادداشت های زیرزمینی و بسیاری دیگر ؛ ولی من در عین حال می کوشم محیط های جغرافیایی و اجتماعی را نیز قرائت کنم ، محیط هایی چون شهرهای کوچک ، محوطه ی ساخت و سازهای بزرگ ، سدها ، قصر بلورین ( کریستال پالاس ) جوزف پاکستون ، بلوارهای پاریسی هوسمان ، تفرجگاه های پترزبورگ ، بزرگراه های رابرت موزز در نیویورک ؛ و بالاخره قرائت زندگی آدمیان خیالی و واقعی ، از دوره ی گوته گرفته تا عصر مارکس و بودلر و در نهایت ، دوره و زمانه ی خودمان .
کتاب تجربه ی مدرنیته می کوشد غنای معنوی فرهنگ مدرنیستی را برای مردان و زنان کوچه و بازار و همه ی انسان های مدرن احیا کند ، و نشان دهد چگونه ، برای همه ی ما ، مدرنیسم همان رئالیسم است .
مترجم کتاب ، مراد فرهادپور در قسمت یادداشت مترجم اشاره کرده است که فصل دوم این کتاب پیشتر توسط یوسف اباذری ترجمه و در فصلنامه ی ارغنون ( شماره ی 3 ، پاییز 1373 ) به چاپ رسیده است .
کتاب تجربه ی مدرنیته دارای 443 صفحه است و شامل بخش های زیر می شود :
یاداشت مترجم
سپاسگذاری
دیباچه
مقدمه : مدرنیته – دیروز ، امروز ، فردا
1.    فاوست گوته : تراژدی ِ توسعه و رشد
2.    هر آنچه سخت و استوار است دود می شود و به هوا می رود : مارکس و مدرنیسم و مدرنیزاسیون
3.    بودلر : مدرنیسم در خیابان
4.    پترزبورگ : مدرنیسم توسعه نیافتگی
5.    در جنگل نمادها : نکاتی پیرامون مدرنیسم در نیویورک
منابع و مآخذ
نمایه
شماره تلفن ناشر : 88500183

تهیه و تنظیم : مهرداد امامی
Me_ir_06@yahoo.com