چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
تجربه ی مدرنیته
تجربه ی مدرنیته ؛ مارشال برمن ، ترجمه ی مراد فرهادپور ، تهران : انتشارات طرح نو ، 1386 ، 443 صفحه
مارکس : " هر آنچه سخت و استوار است دود می شود و به هوا می رود "
مدرن بودن یعنی زیستن ِ یک زندگی ِ سرشار از معما و تناقض . مدرن بودن یعنی اسیر شدن در چنگ سازمان های بوروکراتیک عظیمی که قادر به کنترل و غالبا قادر به تخریب ِ همه ی اجتماعات ، ارزش ها و جان ها هستند ؛ و با این همه دست بسته نبودن در پیگیری عزم راسخ خویش برای مقابله با این نیروها ، جنگیدن به قصد تغییر جهان ِ این نیروها و تصاحب آن برای خودمان . برای مدرن بودن باید هم انقلابی و هم محافظه کار بود : مهیای ِ تحقق امکانات جدید در عرصه ی تجربه و حادثه و ماجرا ، هراسان از آن اعماق نهیلیستی که فرجام بسیاری از ماجراجویی های مدرن است ، و مشتاق و جویای آفرینش و درآویختن به امری واقعی ، آن هم درست در زمانی که همه چیز دود می شود و به هوا می رود . حتی می توانیم بگوییم برای سراپا مدرن بودن ، باید ضد مدرن بود : از عصر مارکس و داستایوفسکی تا روزگار خود ما ، درک توان های بالقوه ی جهان مدرن و تن سپردن بدانها ، بدون خوار شمردن و نبرد علیه برخی از ملموس ترین واقعیات این جهان ، ناممکن بوده است .
مارشال برمن ، نویسنده ی کتاب تجربه ی مدرنیته ، در قسمت دیباچه ی کتاب خود بعضی از دلایل نگارش کتاب را توضیح می دهد : من در بخش اعظم عمر خود ، یعنی از سی سال پیش که دریافتم عضو خانواده ای مدرن هستم و در ساختمانی مدرن در محله ی برونکس زندگی می کنم ، همواره شیفته ی کشف معانی گوناگون مدرنیته بوده ام . در این کتاب کوشیده ام تا دری به قلمرو یا ساحت برخی از این معانی بگشایم ، و ماجراها و دهشت ها و سویه های مبهم و طنزآمیز زندگی مدرن را بکاوم و نقشه یا طرحی از آن ها بکشم . این کتاب از خلال شماری از انواع و انحای ِ قرائت پیش می رود و بسط می یابد : قرائت متونی چون فاوست گوته ، مانیفست کمونیست ، یادداشت های زیرزمینی و بسیاری دیگر ؛ ولی من در عین حال می کوشم محیط های جغرافیایی و اجتماعی را نیز قرائت کنم ، محیط هایی چون شهرهای کوچک ، محوطه ی ساخت و سازهای بزرگ ، سدها ، قصر بلورین ( کریستال پالاس ) جوزف پاکستون ، بلوارهای پاریسی هوسمان ، تفرجگاه های پترزبورگ ، بزرگراه های رابرت موزز در نیویورک ؛ و بالاخره قرائت زندگی آدمیان خیالی و واقعی ، از دوره ی گوته گرفته تا عصر مارکس و بودلر و در نهایت ، دوره و زمانه ی خودمان .
کتاب تجربه ی مدرنیته می کوشد غنای معنوی فرهنگ مدرنیستی را برای مردان و زنان کوچه و بازار و همه ی انسان های مدرن احیا کند ، و نشان دهد چگونه ، برای همه ی ما ، مدرنیسم همان رئالیسم است .
مترجم کتاب ، مراد فرهادپور در قسمت یادداشت مترجم اشاره کرده است که فصل دوم این کتاب پیشتر توسط یوسف اباذری ترجمه و در فصلنامه ی ارغنون ( شماره ی 3 ، پاییز 1373 ) به چاپ رسیده است .
کتاب تجربه ی مدرنیته دارای 443 صفحه است و شامل بخش های زیر می شود :
یاداشت مترجم
سپاسگذاری
دیباچه
مقدمه : مدرنیته – دیروز ، امروز ، فردا
1. فاوست گوته : تراژدی ِ توسعه و رشد
2. هر آنچه سخت و استوار است دود می شود و به هوا می رود : مارکس و مدرنیسم و مدرنیزاسیون
3. بودلر : مدرنیسم در خیابان
4. پترزبورگ : مدرنیسم توسعه نیافتگی
5. در جنگل نمادها : نکاتی پیرامون مدرنیسم در نیویورک
منابع و مآخذ
نمایه
شماره تلفن ناشر : 88500183
تهیه و تنظیم : مهرداد امامی
Me_ir_06@yahoo.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست