جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آلمان در یک نگاه



      آلمان در یک نگاه
ترجمه سمیرا قاسمی

جمهوری فدرال آلمان Federal Republic of Germany یکی از کشورهای اصلی صنعتی در اروپای مرکزی ست که شامل 16 ایالت  می باشد. آلمان، تاریخی طولانی و پرپیچ و خم دارد و فرهنگی غنی برخوردار است. البته نباید فراموش کرد که این کشور تا قرن 19 و سال 1871 هنوز به صورت ملتی یکپارچه درنیامده بود. پیش از این تاریخ، آلمان تنها مجموعه ای از ایالات متحد بود confederacy (1867-1815) و پیش از 1806 نیز مجموعه ای از قلمروهای جداگانه و کاملا گوناگون محسوب می شد.
می توان آلمان را یکی از 7 کشور پهناور اروپا دانست. برخی از مهمترین رودهای اروپا از جمله راین Rhine دانوب Danube و الب Elbe از این کشور عبور می کنند و از این رو این کشور به یکی از مراکز حمل و نقل تبدیل شده است. برلین Berlin پایتخت و بزرگترین شهر آلمان محسوب می شود. البته بن Bonn روزگاری پایتخت موقت آلمان غربی بوده است و همچنان هم آشیان برخی از ادارات دولتی محسوب می شود. در آلمان، زبان اصلی زبان آلمانی است و دو سوم مردم آن کاتولیک و یا پروتستان هستند. به جرات می توان ادعا کرد که آلمانی ها نقش قابل توجهی در پیشرفت فرهنگ غرب ایفا کرده اند. گواه این مطلب بسیاری از نویسندگان، هنرمندان، معماران، موسیقیدانان، و فیلسوفان آلمانی ست که از این میان می توان به دو تن از برجسته ترین آنها در زمینه ی موسیقی اشاره کرد؛ یوهان سباستیان باخ Johann Sebastian Bach و لودویگ فون بتهوون  Ludwig van Beethoven. همچنین بزرگترین ادیبان آلمانی را باید یوهان ولفگانگ فون گوته Johann Wolfgang von Goethe، فردریک نیچه Friesrich Nietzsche و توماس مان Tomas Mann دانست. آلمان یکی از عمده ترین کشورهای صنعتی ست و از همین رو می توان آن را سومین اقتصاد بزرگ دنیا پس از ایالات متحده آمریکا و اروپا به شمار آورد. آلمان از تولید کنندگان اصلی در آهن، فولاد، خودرو و ماشین آلات محسوب می شود.
موقعیت جغرافیایی آلمان و قرار گرفتن آن در مرکز اروپا، این کشور را به یکی از مناطق مهم تبادل عقاید، اندیشه ها و یا حوادث سیاسی تبدیل کرده است. باید ریشه ی تاریخ کشور آلمان را در امپراتوری کارولینژین Carolingian empire جستجو کرد. امپراتوری ای، شامل فرانسه و بخشی از دریای شمال تا ایتالیای شمالی، که در سال 843 میلادی میان پسران شارلمان تقسیم شد. در طی قرون متمادی آلمان مجموعه ای از ایالت ها بود، و این ایالت ها یک اجتماع فئودالی را تشکیل می دادند.  از قرن 16 میلادی به بعد، ایالت های آلمانی تبار به طور چشمگیر و فزاینده ای درگیر جنگ های اروپایی و کشمکش های مذهبی شدند. در قرن 19، حمله ی فرانسوی ها به ایالت های آلمان، موجب اتحاد ملی آلمان ها شد، و در سال 1815، با رهبری ایالت پروسیا Prussia، ایالات آلمان یک واحد سیاسی را تشکیل دادند که این یکپارچگی تا سال 1867 ادامه یافت. اما زمانی که آلمان در سال 1871 و تحت رهبری اتو فون بیسمارک Otto von Bismarck متحد شد توانست به سرعت صنعتی شود و قدرت اقتصادی کسب کند. در طول قرن 20، آلمان به نبردی برای تسلط به اروپا دست زد که منجر به جنگ جهانی اول شد. اما شکست آلمان در سال 1918، موجبات آشوب و اغتشاشات اقتصادی و سیاسی را فراهم آورد. پاسخ ملی گرایانه به چنین حس حقارتی در میان آلمانی ها، شکل دادن به یک حزب اجتماعی ملی به نام نازی Nazi بود که در سال 1930 با رهبری آدولف هیتلر Adolf Hitler به قدرت رسید. سرانجام در سال 1939، آلمان های نازی جهان را پرتگاه جنگ جهانی دوم کشاندند. در سال 1945، نیروهای متفق allied powers که شامل ایالات متحد آمریکا، فرانسه و اتحاد شوروی می شدند آلمان را در جنگ جهانی اول شکست دادند. پس از آن کشورهای متفق، آلمان را به چهار ناحیه ی اشغالی تقسیم کردند: منطقه ی انگلیسی،آمریکایی، فرانسوی و شوروی. اما در دهه ی 40، هنگامیکه همبستگی میان نیروهای غربی و اتحاد شوروی که در دوران جنگ شکل گرفته بود از میان رفت، بخشی از آلمان که متعلق به شوروی بود تبدیل به جمهوری دموکرات آلمان کمونیست شد Communist-led German Democratic Republic (GDR) و نام آلمان شرقی را به خود گرفت. سه حوزه ی غربی- انگلیس،فرانسه و آمریکا- جمهوری فدرال آلمان Federal Republic of   Germany(FRG) یا آلمان غربی را تشکیل دادند. اداره ی پایتخت تاریخی آلمان نیز میان دو قدرت غرب و شرق در آلمان تقسیم شد. در سال 1961، اتحاد جماهیر شوروی با کشیدن دیوار طویل برلین، این شهر را دوپاره کرد. این دیوار مانع از آن می شد تا میلیون ها نفر مردم آلمان شرقی بتوانند به آلمان غربی که در مقایسه با آلمان شرقی از امکانات، رفاه و آزادی بالاتری برخوردار بودند فرار کنند.
سرانجام در سال 1989، آلمانی های شرق و غرب دیوار برلین را فرو ریختند، این واقعه نمادی از فروریختن کمونیسم در اروپای شرقی و آغازی برای یکپارچگی و اتحاد میان مردم آلمان به شمار می رفت. در سوم اکتبر سال  1990 جشن های بیشماری به مناسبت اتحاد دو بخش از هم گسسته ی آلمان و نامیدن این کشور تحت یک عنوان  و آن هم " جمهوری فدرال آلمان" Federal Republic of Germany برگزار شد. به هر روی، پس از اندکی آلمان در حالیکه سعی می کرد میلیون ها شهروند جدید را جذب و فرهنگ ها و نهادهای گوناگون را با یکدیگر ترکیب کند با شماری مشکلات  اجتماعی و اقتصادی روبرو شد. نرخ بالای بیکاری و کاهش سطوح رشد اقتصادی از مهمترین کشمکش هایی به شمار می روند که کشور آلمان در آغاز قرن 21 با آن روبروست.
منبع:
اینکارتا 2009
Harrington, Joel F., and Merkl, Peter. "Federal Republic of Germany." Microsoft® Encarta® 2009 [DVD]. Redmond, WA: Microsoft Corporation, 2008.