دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

خشونت، سلامت روان زنان را تهدید می‌کند



      خشونت، سلامت روان زنان را تهدید می‌کند
عالیه شکربیگی-سیمین عثمان زاده بوکانی

مطالعات متعدد نشان می‌دهد که یکی از عوامل عمده و مؤثر بر سلامت روان زنان در تمامی مناطق دنیا، مسئله خشونت در خانواده می‌باشد که رایج‌ترین انواع آن، خشونت علیه زنان توسط همسر یا شریک زندگی است. یک تعریف برای خشونت خانگی عبارت است از اعمال هر گونه زور و اجبار که موجب تهدید زندگی فرد یا جسم و شخصیت روانی وی و یا آزادی فردی او در خانه گردد

 

(Stewart and Robinson,1998: 85) (به نقل از احمدی و همکاران، 1385: 36).

خشونت علیه همسر موضوعی تازه نیست، در تمام نقاط دنیا وجود دارد (Lynch, 2000:20) و زنان همواره قربانیان اصلی آن هستند (Shakel ford, 2000:273). مطالعات انجام یافته نشان می‌دهد که زنان 5 تا 8 مرتبه بیشتر از مردان توسط همسران‌شان آسیب می‌بینند (Krishnan, 2001:1-14). به طوری که از هر سه زن حداقل یک نفر در دوران عمرش کتک می‌خورد، مورد تجاوز واقع می‌شود یا به هر نحو مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرد    Maeve, 2000:473-498)). مواردی که از خشونت‌های خانگی گزارش می‌شود به طور معمول از میزان واقعی کمتراست (Koss, 2000:1332 – 1343)، چون بسیاری از زنان به دلایل متعدد، خشونت علیه خویش را پنهان می‌کنند (به نقل از سیف ربیعی و همکاران، 1381: 25).

زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. اطلاع از وضعیت آنان در ابعاد مختلف و برنامه‌ریزی جهت اصلاح وضعیت آن‌ها در سلامت کل جامعه مؤثر خواهد بود. سلامت زنان بر سلامت خانواده و جامعه تاثیر می‌گذارد و به پیشبرد اهداف رشد و توسعه کشور کمک می‌کند. تحقیقات متعدد در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که جامعه‌ی زنان به دلایل متعدد بیش از مردان در معرض اختلالات روانی و مسائل روانی – اجتماعی قرار دارند. زنان بار مسئولیت‌های مرتبط با نقش‌های همسری، مادری و مراقبت از دیگران را بر عهده‌دارند و بخش عمده‌ی نیروی کار و کسب درآمد در یک چهارم تا یک سوم خانوارها را تشکیل می‌دهند (احمدی و همکاران، 1385: 36).

خشونت، پیامدهای منفی زیادی برای قربانیان به بار می‌آورد که دامنه‌ای از مشکلات جسمانی تا مشکلات روان‌شناختی را در برمی‌گیرد. بررسی‌ها نشان داده است که شکایات جسمانی نظیر سردرد، مشکلات شکمی، درد مزمن، خونریزی واژینال، سندرم روده تحریک پذیر، علایم ژنیکولوژی و بیماری‌های منتقله جنسی در زنان قربانی خشونت از شیوع بالایی برخوردار است. از دیگر پیامدهای منفی خشونت در قربانیان همسرآزاری، اختلالات روان‌پزشکی است و مطالعات در این راستا، به سندرم زنان کتک خورده اشاره کرده است که اختلالات افسردگی، اضطراب، علایم جسمانی، حساسیت در روابط بین فردی، جسمانی کردن و عزت نفس پایین را دربرمی‌گیرد. اختلالات اضطرابی و افسردگی، اختلال استرس پس از آسیب، احساس بی‌ارزشی و اقدام به خودکشی به عنوان پیامدهای شایع بدرفتاری نسبت به همسر مطرح شده‌اند (قهاری و همکاران، 1385 :59).

 

لطفا اصل مقاله را از انتهای مطلب دانلود کرده و مطالعه فرمایید

این مطلب متعلق به ویژه نامه "جامعه شناسی پزشکی" است. این ویژه نامه به زودی در سایت انسان شناسی و فرهنگ منتشر خواهد شد.

پیوستاندازه
27975.doc431.5 KB