سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

مشکلات ترافیک و حمل و نقل (موضوع پژوهش نیم ترم اول کلاس فرهنگ و توسعه)


...
موضوع پژوهش نیم ترم اول سال تحصیلی  87-88 کلاس فرهنگ و توسعه 
برنامه پژوهشی کلاس فرهنگ و توسعه در نیم ترم اول سال تحصیلی  1387-88 در صورت به حد نصاب رسیدن و تشکیل این کلاس، موضوع «مشکلات ترافیک و حمل و نقل» خواهد بود. در این ترم همچون ترم گذشته تیم های پژوهشی در قالب گروه های دو نفره  تشکیل خواهند شد زیرا به تجربه این گروه ها بیشترین کارایی را نسبت به گروه های بزرگتر دارند، البته کار به صورت فردی همچون ترم های گذشته ممکن است. 
ورود خوررو و سایر وسایل حمل و نقل عمومی در کشورهای  در حال توسعه تقریبا از اواهر قرن نوزده و اوایل قرن بیستم و هم زمان با ورود استعمار سیاسی به این کشورها و پیش از هر چیز در خدمت به همین استعمار و برای تسهیل رفت و آمدهای ماموران ستعماری و کالاها و تجارت میان کشورای پیرامونی و کشورای مرکزی انجام گرفت. اما پس از دوران استعمار نیز این روند به شدت ادامه یافت و جوامع در حال توسعه را در کمتر از پنجاه سال به شدت موتوریزه کرد به این مفهوم که جا به ایی ها که عمدتا پیش از این زمان به صورت پیاده یا با استفاده از حیوانات انجام می شد به وسایط خمل و نقل عمومی  سپس خصوصی منتقل شود. نتایج این امر در کوتاه و دراز مدت بسیار زیاد بود به صورتی که مه فقط فواصل جغرافیایی و زمانی را میان محل سکونت و محل کار افزایش داد، بلکه اینکشورها را به شدت درون فرایندی از آلودکی فرو برد که تا به امروز وجود دارد. وابستکی به  گروهی از محصولات انرزی ( به ویژه بنزین) نیز از دیگر پی آمدهای این امر بود که بسیباری از کشورهای در حال توسعه را با معضل بزرگی روبرو کرد و در اغلب مواقع از جمله دلایل به زیر بار قرض رفتن آنها شد.
گذار به موتوریزه شدن در این جوامع با چنان سرعتی انجام گرفت که تقریبا هیچ یک از آها نتوانستند فرهنگی  معنایی و معادل  چنین تغییری مادی در خو به وجد بیاورند. بنابرای امروز  واژه «ترافیک» در کشور ما و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به صورت  کلمه ای مترادف با «راه بندان»، «شلوغی» ، «آلودگی صوتی»، «آلودگی هوا و فیره  فخمیده می شود. افزون بر این  خود رو در این کشورا به صورت نوعی شکل بیرونی  به رخ کشیدن ثروت نیز درآمده است و در نتیجه افراد گاه با صرف هزینه های بسیار و به زیر بار قرض رفتن برای خود یا فرزندانشان خودرو تهیه ی کنند  به وجود آمدن مشاغل کاذبی مثل مسافر کشی نیز از دیگر معضلاتی است که گسترش بی رویه موتوریزه شدن جامعه در بر داشته است. برای این کار دانشجویان باید یکی از محور های  زیر و یک میان تخقیق مشخص را انتخاب کنند: -    تاریحچه موتوریزه شدن جامعه در یکی از شهرها یای کوچک یا  یکی از محلات شهرای بزرگ ایران.
-    مشکلات ناشی از آلودگی صوتی
-    مشکلات ناشی از آلودگی هوا
-    اتلاف زمان کاری و تاثیرات منفی راه بندان ها در زندگی روزمره افراد
-    میزان بهره وری در وسایط حمل و نقل عمومی (اتوبوس، مترو، تاکسی) مشکبات، نقاط مثبت و منفی آنها
-    شکل گیری یا تخریب روابط اجتماعی در حمل و نقل های شهری یا بین شهری و اثر آن بر توسعه عمومی کشور
-    رشد نیازهای انرژی و اثرات آن در توسعه
-    تغییر زندگی خانوادگی و روابط دوستی در اثر موتوریزه شدن جامعه
-    تغییر در ساختار های خویشاوندی
-    تعییر در ساختارهای  کاری
-    تغییر در ساختارهای مسکونی
-    استفاده از خودرو و وسایط ارتباط جمعی و حیثیت اجتماعی
-    روابط تنش؛ واگرایی یا همگرایی میان کنشگران خمل و نقل( رانندگان، مسافران، افراد پیاده و...)


گزارش نهایی به صورت یک لوح فشرده الکترونیکی در روز آزمون کتبی ارائه خواهد شد.      

 

 
پیوستاندازه
2069.48.55 KB