چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
برفک دهان | دلیل برفک دهان نوزاد و راههای درمان خوراکی و طب سنتی
برفک دهان چیست و چرا در دهان نوزادان و بزرگسالان دیده می شود؟ آیا هر سفیدکی در داخل دهان نشانه برفک دهانی است؟ برای درمان برفک دهان چه بخوریم و چه نخوریم؟ توصیه های طب سنتی برای درمان برفک دهان چیست؟ پاسخ را در این بخش از مجله سلامت نمناک خواهید خواند.
برفک دهان چیست؟برفک دهان به شکل برجستگی های سفید خاکستری در روی مخاط دهان و زبان بروز کرده که با کندن این ضایعات مناطق خونریزی دهنده ایجاد می شود.برفک دهان به دلیل از بین رفتن باکتری های مفید موجود در دهان ایجاد می شود و با این وضع قارچ های کاندیدای موجود در دهان رشد بیش از حد پیدا میکنند و بصورت برفک در دهان دیده میشوند.
که های سفید، کرمی یا زرد رنگ در داخل دهان. این لکه ها تا حدودی برجسته نیز هستند.معمولا این لکه ها دردناک نیستند و اگر خراش داده شوند، زخم های کوچکی که به مقدار کمی خونریزی خواهند کرد به وجود می آیند.
برفک دهان در بزرگسالان می تواند منجر به احساس سوزشی ناخوشایند در دهان و یا گلو شود.
علت بروز و ایجاد برفک دهان در نوزادان و بزرگسالان چیست؟کاندیدا (Candida) تقریبا بیش از نیمی از جمعیت موجودات زنده ریز داخل دهان ما را تشکیل می دهد. هر کس که از دندان های مصنوعی استفاده می کند، کاندیدا نیز دارد اما این حالت لزوما منجر به بروز علائم و عوارض بیماری نمی شود.
وجود کاندیدا در دهان به صورت طبیعی مشکل خاصی را به وجود نمی آورد تا زمانی که یک تغییر شیمیایی شرایط را به نفع کاندیداها تغییر دهد.
علت برفک دهان در نوزادان:در نوزادان اغلب به دنبال عبور از کانال زایمانی و بعلت وجود کاندیدا در آنجا نوزاد دچار این بیماری می شود.
به طور کلی افرادی که مستعد بروز برفک دهان هستند به دلیل شرایط خاص دسته بندی می شوند. کدام افراد دچار برفک دهان می شوند و یا بهتر است بپرسیم علت برفک دهان در بزرگسالان چه چیزهایی است؟
1- کسانی که از دندان های مصنوعی استفاده می کنند.
2-کسانیکه دچار نقص در هضم غذا هستند.
3-کسانی که دیابت دارند.
4- کسانی که در دوره ای از آنتی بیوتیک یا دهانشویه های ضد باکتری استفاده کرده اند.
5- مصرف کنندگان مواد مخدر
6-افراد مبتلا به سوء تغدیه
7-افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی بدن
8- افرادی که داروهای استروئیدی خوراکی یا اسپری های استروئیدی مصرف می کنند
9- افراد تحت درمان با آنتی بیوتیک ها و یا شیمی درمانی
10- استرس :استرس شدید و طولانی در بدن باعث آزاد شدن هورمون کورتیزول میشود. این هورمون با کاهش ایمنی بدن و افزایش قند خون، میتواند موجب ایجاد برفک دهان شود.
11- زنان باردار
راههای درمان برفک دهان در نوزادان و بزرگسالان:برای درمان برفک دهان راهها و روش های دارویی و نسخه های درمان خانگی و طب سنتی را می توان استفاده کرد.
برای درمان برفک دهان نوزادان بایددر نوزادان ممکن است درمان بدون هیچگونه اقدامات پزشکی خاصی و به صورت خود به خود انجام شود. استریل کردن تمام لوازمی که با دهان نوزاد در ارتباط است و رعایت بهداشت عمومی نوزاد تا حد زیادی می تواند از بروز برفک دهان جلوگیری کند.
پیشنهاد می شود که بعد از شیر دادن به نوزاد، به او مقداری آب استریل شده بدهید تا شیری که در داخل دهان و بر روی زبان باقی مانده است شسته شود و از تعداد کاندیدا ها در داخل دهان کاسته شود.
درمان دارویی برفک دهان نوزاد:درمان با قطره نیستاتین یا کلوتریمازول موضعی برای حداقل ده روز است.
برای درمان برفک دهان در بالغین از ترکیبات استروئیدی و فلوکونازول استفاده می شود. داروهایی مانند نیستاتین، میکونازول، آموفوتریسین بی.
مصرف محلول دهانشویه نیستاتین در کم کردن برفک دهانی موثر است. نیستاتین دهانشویه مورد استفاده از دسته پلی ان ها و در حقیقت یک ترکیب آنتی بیوتیک ضد قارچی تتراماکرولیدی می باشد. مصرف بصورت 4 بار در روز است
دهانشویه کلرهگزیدین، یک دهانشویه آنتی سپتیک است که توسط بسیاری از مطالعات بالینی و آزمایشگاهی، به عنوان یک داروی موضعی ضد باکتری و قارچی کاندیدا معرفی شده است.
رعایت بهداشت برای درمان برفک دهان بزرگسالان:به توصیه دندان پزشکان برای درمان برفک دهان حداقل روزی دو بار مسواک و روزی یک بار نخ دندان را توصیه می شود. بهداشت دهانتان را به خوبی رعایت کنید و اگر مشکلات جسمی و حرکتی دارید، از مسواک های برقی کمک بگیرید. استفاده از دهان شویه های ضد باکتری را محدود کنید، چون استفاده ی طولانی مدت از آن تعادل میکروبی دهان شما را به هم می زند.
درمان خانگی وتغذیه مناسب برفک دهان :برای درمان برفک دهان از مصرف غذاهای اسیدی و قنددار خودداری کنید. این غذاها شامل:
پنیر مانده
کلیه مشروبات الکلی
انواع مواد شکر دار
ادویه جاتی که شکر و سرکه دارند و انواع سس ها.
سبزیجاتی مانند خیار و چفندر و کنسروهای گوجه
گوشت های هورمونی
فست فود و غذاهای آمادهٔ فریزری
شکلات
میوه ها (خشک و تازه)
غذاهای تخمیر شده
قارچ
سرکه و ترشی جاتی که سرکه دارند (پیاز ترشی، خیارترشی)
درمان برفک دهان با طب سنتی:نسخه های طب سنتی برای درمان برفک دهان می توانند در درمان سریع این مشکل در کودکان و بزرگسالان موثر باشند.
1- تخم گشنیز دارویی معجزه آسا برای درمان برفک های دهانی است و هم در بزرگسالان و هم در نوزادان موثر است. برای درمان برفک بزرگسالان علاوه بر آنکه می توان از عصاره های صنعتی تهیه شده از تخم گشنیز استفاده کرد، می توان جوشانده تخم گشنیز را پس از سرد شدن چندین بار غرغره کرد و این کار را چند روز متوالی تکرار کنید تا برفک دهان برطرف شود. اما در مورد نوزادان به دلیل حساسیت و توان اندک سیستم ایمنی آنها توصیه می شود حتما از عصاره صنعتی تهیه شده از تخم گشنیز که در داروخانه ها یا فروشگاه های گیاهان دارویی فروخته می شود، استفاده کنید. برای استفاده از این عصاره کافی است یک قطره از آن را روی پنبه گوش پاک کن بریزید و آن را به آرامی روی برفک های دهانی نوزاد یا کودک بزنید.
2- اگر دچار برفک شده اید، دهان تان را به کمک دهان شویه ی آب نمک (نصف قاشق چای خوری نمک در یک لیوان آب گرم) یا دهان شویه ی جوش شیرین (یک قاشق چای خوری جوش شیرین در آب گرم) شست وشو دهید. دهان شویه را نبلعید.
برفک دهان ، دلیل برفک دهان نوزاد و راههای درمان خوراکی و طب سنتیایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست