یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ماهی پرورشی بخوریم یا نه؟


ماهی پرورشی بخوریم یا نه؟

ارزش بالای غذایی​​ آبزیان به ​دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا3 و امگا 6، موجب شده تا همواره کارشناسان بر گنجاندن ماهی و دیگر آبزیان در سبد غذایی خانوار تاکید کنند.

ماهی های آزاد و پرورشی به علت طعم خوبی که دارند بسیار خوش خوراک هستند و حاوی مواد مغذی مفیدی برای بدن هستند. اگر این ماهی ها با کیفیت باشند می توان با پختن آن ها یا حتی خام خوردن آن ها از فواید بی شمار آن ها لذت برد. اما همه ماهی های آزاد نمی توانند سالم و مغذی باشند.


ماهی پرورشی بخوریم یا نه؟

 
طعم، میزان چربی و مواد مغذی موجود در ماهی های آزاد پرورشی نشان می دهد که آن ها از کجا آمده اند و تحت چه شرایطی پرورش داده شده اند. علاوه بر این، رنگ این ماهی ها می تواند به خوبی کیفیت آن ها را مشخص کند. اگر ماهی کمرنگ یا به اصطلاح رنگ و رو رفته باشد به این معنا است که ماهی با کیفیت نیست یا مریض است. اگر رنگ آن مایل به قرمز باشد سالم و مغذی است. 
تفاوت رنگ گوشت ماهی بر اثر آستاگزانتین موجود در آن است که نوعی رنگدانه است و در بسیاری از جانوران آبی همچون ماهی ها یافت می شود. اگر مقادیر آستاگزانتین موجود در ماهی به اندازه کافی باشد این بدان معنا است که ماهی سالم و مفید است. آستاگزانتین فواید بسیاری از جمله خاصیت ضد التهاب و تورم، افزایش جریان خون، افزایش قدرت بدنی و افزایش تولید انرژی میتوکندری را دارد. 
ماهیان پرورشی از غذاهایی تغذیه می کنند که در معرض دیوکسین و آلودگی جیوه است. اخیرا پرورش دهنگان ماهی در تلاش هستند که ماهیان را از مصرف این مواد آلوده دور نگه دارند و به آن ها پروتئین سویا و مواد دیگری بدهند اما ماهی ها این مواد مفید را مصرف نمی کنند. به همین دلیل کیفیت گوشت برخی ماهیان پرورشی پایین است و پرورش دهندگان به گوشت ماهی ها آنتی بادی می زنند تا آلودگی های آن کاهش یابد در صورتی که این آنتی بادی ها خود برای سلامتی افراد مضر هستند. به همین دلیل مصرف گوشت برخی از ماهیان پرورشی توصیه نمی شود. 
تفاوت بسیار کوچکی در مقدار امگا3 موجود در ماهی های دریایی و پرورشی وجود دارد.ماهیانی که در دریا رشد می کنند از موجوداتی به نام فیتوپلانگتون ها تغذیه می کنند که این موجودات منبع امگا3 ماهی ها را فراهم می کنند لذا وقتی ماهی ها از این موجودات به عنوان غذا استفاده می کنند، قطعا میزان امگا3 در بدن شان بالا می رود. اما در مورد ماهی های پرورشی باید گفت فیتوپلانگتون ها در دسترس نیستند و نمی توان برای افزایش امگا3 آن را در جیره غذایی ماهی گنجاند.  
ماهی پرورشی بخوریم یا نه؟