سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
کمبود آهن | علائم و نشانه های کمبود آهن در بدن
کم خونی فقر آهن شایعترین بیماری تغذیه ای است که به خصوص در کشور ما به وفور مشاهده می شود و گروه های مختلف سنی را درگیر می کند. بدن انسان بالغ دو منبع عمده آهن دارد:1- آهن عملکردی در هموگلوبین، میوگلوبین و آنزیم ها. 2- آهن ذخیره در فریتین، هموسیدرین و ترانسفرین (پروتئین حامل در خون.)
در جهان 2 میلیارد نفر یعنی در حدود 30 درصد از کل جمعیت آن، به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلا هستند . آهن نقش بسیار حیاتی در بیشتر عملکردهای بدن مانند حمل اکسیژن به تمامی سلول های بدن دارد. به علاوه آهن به حفظ سلامت پوست، مو و ناخن ها نیز کمک می کند. آهن بخش مهمی از پروتئین هموگلوبین را تشکیل داده که در حمل اکسیژن از ریه به سایر بخش های بدن حیاتی و ضروری است.
زنان، به خصوص در طول سال های باروری، بالاترین خطر ابتلا به کمبود آهن به دلیل از دست دادن خون در دوران قاعدگی را دارند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها پیشنهاد می کنند که روزانه 18 میلی گرم آهن برای زنان 19 تا 50 ساله و 8 میلی گرم در روز برای مردان باید مصرف شود.
شما می توانید آهن را از دو منبع متفاوت بدست آورید:گیاهان و حیوانات. منابع مبتنی بر حیوانات حاوی آهن “هم” بوده و منایع گیاهی دارای آهن “غیر هم” هستند. با اینکه آهن هم می تواند به آسانی توسط خون جذب گردد اما برخی از مطالعات انجام شده، ارتباطی بین آهن هم و ابتلا به بیماری عروق کرونری قلبی را پیدا کرده اند. منابع مبتنی بر گیاهان شامل غلات غنی شده، لوبیای سفید، شکلات تلخ، عدس ، اسفناج ، سویا و نخود است.
نشانه های کمبود آهن در بدن1- داشتن احساس خستگی به طور مداوم
در حالی که خستگی می تواند نشانه ی بیماری های مختلف در بدن باشد ،اما بهتر است در اینگونه موارد سطح آهن خود را بررسی کنید زیرا احساس خستگی یکی از علائم کمبود آهن در بدن است. بر اساس یافته های موسسه ی ملی خون، ریه و قلب ، خستگی شایع ترین علامت کمبود آهن است و به این خاطر رخ می دهد که بدن نمی تواند اکسیژن را به خون حمل کند. اگر شما در خون خود اکسیژن کافی نداشته باشید خیلی زود خسته خواهید شد. علاوه بر این، سلول های قرمز خون در بدن ممکن است هموگلوبین کمتری از حد نرمال و طبیعی داشته باشد و همین امر نیز موجب ایجاد خستگی در بدن گردد.
2- شما به طور مکرر بیمار می شوید
هنگامی که بدن با کمبود مواد مغذی روبرو می شود، سیستم ایمنی به طور طبیعی ضعیف تر خواهد شد زیرا آنها مواد مورد نیاز برای مبارزه با عفونت ها را در اختیار ندارند. دکتر مور معتقد است که سلول های قرمز خون به حمل اکسیژن به طحال کمک می کنند. طحال یک موقعیت کلیدی برای مبارزه با عفونت هاست. اگر بدن آهن کافی در اختیار نداشته باشد ، نمی تواند جلوی عفونت ها را بگیرد. همچنین سلول های قرمز خون اکسیژن را به غدد لنفاوی حمل می کنند که شامل گلبول های سفید مبارزه کننده با عفونت هستند. اگر کمبود آهن دارید، بدن شما گلبول سفید را به اندازه ی کافی تولید نخواهد کرد و همین امر نیز موجب بیمار شدن شما می شود.
3- داشتن ریزش مو
یکی از نشانه های دیگر کمبود آهن ، ریزش موی سر است. اگرچه ریزش 100 عدد تار مو در روز طبیعی است اما از دست دادن قابل توجه آن می تواند نشان دهنده ی مشکلات جدی در بدن باشد. بر اساس مطالعات انجام شده در دانشگاه پزشکی تگزاس، زمانی که فولیکول های مو نتوانند اکسیژن کافی دریافت کنند، وارد دوره ی استراحت می شوند و تا زمانی که کم خونی رفع نشود به رشد ادامه نخواهند داد. اگر متوجه ریزش موی زیاد شدید ، رژیم غذایی خود را تغییر دهید و از غذاهای سرشار از آهن استفاده نمایید. همچنین استفاده از مکمل های دارویی به تجویز پزشک نیز می تواند موثر باشد.
4-زبان شما متورم است
زمانی که بدن اکسیژن کافی نداشته باشد، ماهیچه ها می توانند متورم ودردناک شوند. ممکن است متوجه ایجاد ترک در اطراف دهان و زبان خود شده باشید. تمامی این موارد نشان دهنده ی کمبود آهن در بدن است. به یاد داشته باشید که اگر فکر کردید کمبود آهن دارید ، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. او به شما کمک می کند رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و از غذاهایی استفاده کنید که سرشار از آهن است. همچنین در صورت لزوم می توانید از مکمل های دارویی به تجویز پزشک نیز استفاده کنید.
5- دارای پوستی رنگ پریده هستند
اگرچه بیشتر افراد دارای پوستی رنگ پریده هستند و ممکن است بیماری و یا نقصی در بدن نیز نداشته باشند اما رنگ پریدگی در صورت می تواند نشانه ی کمبود آهن باشد. هموگلوبین در خون برای تولید رنگ صورت کمک می کند و باعث خوش رنگ شدن آن می گردد. زمانی که سطح هموگلوبین کم باشد رنگ صورت، پریده و کم رنگ خواهد شد. هنگامی که سلول های خونی آهن کافی نداشته باشند ، کوچکتر و ضعیف تر شده و می توانند باعث رنگ پریده شدن صورت گردند. به خصوص اگر پلک پایینی خود را نگاه کنید متوجه این موضوع خواهید شد.
کمبود آهن ، علائم و نشانه های کمبود آهن در بدنایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست