دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
بیماری سنگ کلیه چیست و روش درمان آن چگونه است
سنگ کلیه بیشتر در چه گروه سنی به وجود میآید؟
بیشترین شیوع سنگ کلیه در گروه سنی 45-18 سال دیده میشود و مردان 5 تا 10 برابر بیشتر از زنان مبتلا به سنگ کلیه میشوند. میزان بروز سنگهای کلیوی در کشورهای توسعه یافته بیشتر است که این به دلیل مصرف زیاد پروتئین حیوانی همراه با رژیم غذایی کمفیبر است. سنگ کلیه از نظر اندازه از یک دانه شن تا تا یک توپ تخم مرغی متغیر بوده و ممکن است منفرد یا متعدد باشد. پنج نوع مختلف از سنگهای کلیوی بر اساس ترکیب سنگها شناخته شدهاند. سنگهای کلسیمی شایعترین نوع هستند و حدود 75 درصد کل سنگها را تشکیل میدهند. قسمت عمده این سنگها اگزالات کلسیم میباشند که 50 درصد کل سنگهای شناخته شده کلیه را تشکیل میدهند. انواع دیگر سنگهای اسید اوریکی، سیستئینی و شاخ گوزنی میباشد.
علت ایجاد شدن سنگ کلیه چیست؟
از علل مهم ایجاد سنگ کلیه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- انسداد ادراری به هر دلیل
- دفع مقادیر بیش از حد کلسیم از ادرار
- نقرس
- رژیم غذایی نامناسب (مصرف بیش از حد کلسیم، سدیم و پروتئین)
- کاهش حجم ادرار ناشی از بیآبی و یا کمآبی
- سابقه خانوادگی سنگ کلیه
- پرکاری پاراتیروئید
- در بستر افتادن به مدت طولانی
- سوء مصرف الکل
علائم وجود سنگ کلیه چه چیزهایی میباشد؟
دورههای درد شدید و پیچشی به فاصله چند دقیقه، درد معمولا در ناحیه پشت، درست پایین لبه دندهها حس میشود. در طی چند ساعت تا چند روز ناحیه درد از سیر حرکتی سنگ از حالب به طرف کشاله ران پیشروی میکند و با دفع سنگ درد بیمار متوقف میشود. در واقع میتوان گفت درد مربوط به حرکت سنگ میباشد نه خود سنگ. علاوه بر درد، حالت تهوع، پوست سرد، تعریق و وجود خون در ادرار نیز از علائم دیگر سنگ کلیه میباشد. از عوارض مهم سنگ کلیه، پیدایش عفونتهای ادراری میباشد.
پیشگیری و درمان سنگ کلیه
از آنجایی که 40 درصد مبتلایان به اولین حمله سنگ کلیه در عرض 3-2 سال دچار یک حمله مجدد میشوند و 75 درصد مبتلایان در عرض 10-7 سال دچار سنگ کلیه میشوند پیشگیری مهمترین درمان است. تمام بیمارانی که دچار حمله سنگ کلیه میشوند باید روزانه حدود 3 لیتر مایعات و عمدتا آب خالص بنوشند تا حداقل 2 لیتر ادرار در روز ایجاد کند. در طول شب نیز 1 تا 2 لیوان مایعات بنوشند زیرا در این دوره ادرار از حداکثر غلظت برخوردار است. مصرف پروتئین حیوانی و میزان مصرف روزانه نمک باید کاهش یابد.
در صورت وجود سنگهای کلسیمی، شیر و فراوردههای لبنی را در حد متعادل مصرف مصرف کنند. مصرف بیش از حد غذاهای غنی از اگزالات مانند چای، کوکاکولا، پرتقال، اسفناج و بادام زمینی باعث افزایش ایجاد سنگهای اگزالاتی میشود.
در مورد سنگهای اسید اوریکی و سیستئینی باید رژیم غذایی سالم حاوی مواد قلیایی باشد. در مورد همه سنگها، رژیم غذایی کمچرب و پرفیبر توصیه میشود. بیشتر سنگهای کلیه بدون جراحی قابل درمان میباشند، تنها با داشتن رژیم غذایی سالم، تحرک و فعالیت کافی میتوان به دفع سنگ کمک کرد.
قطره سنگل داروی گیاهی برای دفع سنگ کلیه
استفاده از داروی گیاهی سنکل که حاوی رازیانه، خارخاسک، برگ بو، زیره سبز، کاکل ذرت، دم گیلاس و تخم خربزه میباشد به طور بسیار موثری در درمان و پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه ایفای نقش میکند. مواد موثره موجود در این قطره به طور مستقیم سبب شلشدن عضله صاف مجاری ادرار میشوند و همواره با اثر پیشابآور، دفع سنگهای ادراری تا قطر 7 میلیمتر را تهسیل میکند. قطره سنکل دارای اثر آنتیکلینرژیک بوده و از این طریق اسپاسم و دردهای قولنجی مجاری ادرار ناشی از سنگهای کلیوی را بر طرف میسازد. این قطره پیشگیری کننده و درمان کننده عفونتهای ادراری ناشی از سنگ کلیه نیز میباشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست