پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
صمغ درخت کاج و فواید شگفت انگیز آن
صمغ درخت کاج در تنه و شاخههای درخت بیشتر از سایر قسمتها است و معمولا لزج، نیمه مایع، شفاف و به رنگهای زرد مایل به سبز یا قرمز عقیقی است. طعم این صمغ تلخ و بوی آن تند و نافذ است و طبیعت آن سرد و خشک میباشد.
صمغ درخت کاج چیست؟
زنگبارى نام فارسی صمغ درخت کاج است و در زبان عربی به آن قلقونیا و در كتب مختلف قدیمی به آن راتیناج ، راتیج و راطیانا گفته می شود، این اسامى یونان بوده و با كلمه رزین هم ریشه است.
در کشورهای غربی به این ماده تربانتین مى گویند و از تقطیر آن اسانس تربانتین به دست مى آید و به باقیمانده آن كلوفان مى گویند و این همان صمغى است كه روى آرشه ویلون مى كشند تا صداى آن صاف شود. از رقیق شده اسانس تربانتین براى پانسمان زخمهاى غانغاریا و زخمهاى سیاه شده و خوره اى به كار می رود.
در کشورهای غربی به این ماده تربانتین مى گویند و از تقطیر آن اسانس تربانتین به دست مى آید و به باقیمانده آن كلوفان مى گویند و این همان صمغى است كه روى آرشه ویلون مى كشند تا صداى آن صاف شود. از رقیق شده اسانس تربانتین براى پانسمان زخمهاى غانغاریا و زخمهاى سیاه شده و خوره اى به كار می رود.
خواص درخت کاج بی شمار است و از اجزای آن استفاده های متفاوتی می شود. برخی عقیده دارند درختانى كه خزان نمى كنند، داراى ماده اى هستند كه مقاومت انسان را زیاد مى كند و از این رو، صمغ درخت کاج از گذشته تاکنون برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته است و البته ناگفته نماند که این ماده جایگاه خوبی نیز در صنعت دارد.
مصرف دارویی صمغ درختان کاج
از صمغ درخت کاج یا زنگباری در تهیه مرهمهایی که دردهای رماتیسمی، کوفتگی، سرمازدگی و ضرب دیدگی را التیام میدهند، استفاده می شود.صمغ کاج با بهبود وضعیت گردش خون، میتواند بسیاری از عوارض دیابت را هم کاهش دهد. این صمغ يكي از تركيبات مفيدي است كه به دليل دارا بودن آنتي اكسيدان هاي خاص و فراوان مانع از وارد شدن آسيب به سلول هاي عروق خوني شده و بخصوص از عروق موجود در انتهاي كره چشم محافظت مي كند.
«رتینوپاتی» یکی از عوارض دیابت است که به رگهای چشم آسیب میرساند و باعث ضعف بینایی میشود. محققان در بررسي 46 بيمار ديابتي، با استفاده از رژيم غذايي همراه با صمغ درخت كاج ثابت كرده اند اختلالات عروقي حدود 75درصد از بيماران با استفاده از اين ماده غذايي رفع و بينايي آنها در اثر افزايش ميزان گردش خون بهبود پيدا كرده است.
به عقیده باستانشناسان، در گذشته از صمغ درخت کاج برای جویدن (مثل آدامس)، تمیزکردن، خوشبو و خنک کردن دهان و دندان استفاده میشده است. اولین آدامس تجاری هم با همین الگو در دهه 1840 ساخته شد.
افراط در خوردن راتیناج تولید سنگ مثانه میکند و همچنین باعث ضعیف شدن نیروی جنسی میشود.
مصرف صمغ درخت کاج در طب سنتی
- مصرف 5/2 گرم صمغ درخت کاج با زرده تخم مرغ و همچنین با سوپ سبوس گندم ، جهت سرفه مزمن و تنگ نفس و معالجه سل و جراحات ریه مفید است.
- مكیدن این ماده جهت از بین بردن خلط سینه و جذب فضولات بینى سودمند است.
- اگر مقدارى از صمغ درخت کاج را در سر قلیان گذاشته ، و دود آن را بكشید، جهت تنگ نفس و جراحات سینه نتایج عالى دارد و براى این كار بهتر است كه روز اول یك مرتبه ، روز دوم دو مرتبه ، روز سوم سه مرتبه آن را بكشید.
- صمغ کاج را با خرفه مخلوط كرده و در آفتاب خشك كنید، این مخلوط برای براى زكام ، و معالجه تب راجعه سودمند است.
- ضماد صمغ درخت کاج جهت التیام جراحات و از بین بردن خارش، جرب، سختى پوست، فتق و بواسیر و گل مژه مفید است .
- اگر این صمغ را با روغن كتان مخلوط كرده روى زگیل گوشتى و پنبه بگذارید و آن را از بین مى برد و مالیدن این روغن در روى شقاق و بواسیر مفید مى باشد و براى معالجه كجى ناخن تجویز مى شود.
- صمغ درخت کاج را با فلفل ذوب کنید که این مخلوط مرهم خوبى براى بواسیر مى باشد.
مصرف صنعتی صمغ درختان کاج
- صمغ درخت کاج در صنعت کاربردهای مختلفی دارد مثلاً برای تهیه فیلم عکاسی، استون، الکل، مواد اولیه صابون و لاستیک از آن استفاده میشود.
- صمغ کاج به عنوان مواد کاربردی در صنعت چرم سازى ، گونى سازى ، واكس سازى و رنگ سازى مصرف مى شود.
- همچنین براى جلوگیرى از خطر انفجار كمى از این صمغ را با هیدروژن مایع مخلوط می کنند.
گردآوری: مجله اینترنتی وب