شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب

خورشت فسنجان در شهرهای مختلف ایران به روش‌های متفاوتی تهیه می‌گردد. در دوران ساسانی به مناسبت پایان زمستان و رسیدن بهار، در اسفند ماه و مراسم نوروز از این خورشت استفاده می‌شده است. کلمه فسنجان معرب نام باستانی آن یعنی اسپندگان می‌باشد. مناطق شمالی کشور با استفاده از گوشت پرندگان شکاری، قیسی و گردوی کاملا آسیاب‌شده، با مزه ترش و شیرین (ملس) این خورشت خوشمزه را طبخ می‌کنند. همچنین در روش سنتی گیلکی، در مراحل پایانی پخت خورشت، یک تکه فلز آهن سرخ‌شده را درون خورشت می‌اندازند با این توجیه که رنگ خورشت را تیره‌تر می‌کند و باعث می‌شود آهن غذا تامین شود. در مناطق مرکزی ایران، با اضافه کردن شکر و یا قند، گوشت مرغ، بوقلمون و یا گوشت قرمز، با مزه شیرین طبخ می‌کنند. مغز گردو بکار رفته در این فسنجان کاملا ریز آسیاب نمی‌شود و دانه‌های ریز آن بعضا در خورشت مشخص است.

همانطور که قبلا اشاره شد، این خورشت مناسب فصول سرد می‌باشد و در فصل تابستان ممکن است طبیعت گرم این خورشت باعث ایجاد گرمی در افراد شود.


مواد لازم جهت تهیه خورشت فسنجان

مرغ

8 تکه

گردو

4 پیمانه

رب انار

1/4 پیمانه

آرد

1 قاشق غذا‌خوری

شکر

3-4 قاشق غذاخوری

پیاز سفید

1 عدد

برگ بو

1 یا 2 عدد

نمک، فلفل، شکر و زعفران

به میزان لازم


طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده

  1. ابتدا مغز گردو‌ها را درون ماهی‌تابه تست کنید. مرتب به هم بزنید و مراقب باشید نسوزد.


	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. گردوهای تست شده را درون یک سینی قرار دهید و اجازه دهید به هوای اتاق برسند.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. گردوها را درون غذاساز ریخته و میکس کنید تا یکدست شوند. در صورت تمایل می‌توانید گردو را کمتر پودر کنید.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و با مقدار کمی روغن تفت دهید.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. در این مرحله تکه‌های مرغ را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. برگ بو، نمک، فلفل و زعفران را به میزان مناسب و بسته به ذائقه خود اضافه کنید و سپس یک تا دو پیمانه آب (در حدی که آب روی مرغ‌ها را بگیرد) بیفزایید و اجازه دهید کاملا پخته شوند.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. در ظرف دیگری یک قاشق غذا‌خوری آرد را تفت دهید تا بوی خامی آرد بر طرف شود، سپس آب را اضافه کنید.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. گردوی میکس شده را به مخلوط آب و آرد اضافه کنید. در صورت استفاده از شکر در این مرحله شکر را به خورشت بیفزایید. اضافه کردن شکر به این خورشت به تیره‌تر شدن رنگ آن کمک خواهد کرد.



	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش آید، سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید گردوها کاملا به روغن بیافتد.


	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب



  1. رب انار را به مخلوط گردو بیفزایید و کمی تفت دهید.


	طرز تهیه خورشت فسنجان جا‌ افتاده + خواص گردو و رب انار | وب


  1. در این مرحله مرغ پخته‌شده را به گردو اضافه کنید. مرغ‌ها بایستی کاملا درون مخلوط گردو قرار بگیرند و به مدت تقریبی 30 دقیقه به فرایند پخت ادامه دهید تا زمانی که کاملا خورشت فسنجان جا افتاده شود.
  2. خورشت فسنجان را با دانه‌های انار تزیین نمایید و به همراه پلو زعفرانی و سبزیجات سرو کنید.

طرز تهیه انواع خورشت آلو با مرغ + خواص آلو


راز و رمز تهیه یک خورشت فسنجان جا افتاده

  1. در صورت تمایل می‌توانید 1/4 از مغز مصرفی در خورشت را با مغز پسته و یا مغز بادام آسیاب‌شده جایگزین نمایید که در این صورت علاوه بر ارزش غذایی آن، خورشت عطر و طعم بی‌نظیری پیدا خواهد کرد.
  2. خورشت فسنجان را می‌توان با استفاده از گوشت مرغ، بوقلمون، شتر‌مرغ، گوشت گوساله و گوسفند چرخ‌شده تهیه کرد. برای این منظور استفاده از گوشت گوساله بهتر است. چراکه گوشت گوساله دارای طبیعت سردی است و طبیعت گرم گردو را خنثی خواهد کرد.
  3. مغز گردو در تهیه این خورشت بهتر است کاملا آسیاب شود و به خوبی تفت داده شود. چرا که نقش به سزایی در رنگ خورشت دارد. همچنین بهتر است رب انار را با گردو تفت دهید.
  4. در تهیه این خورشت بهتر است به جای استفاده از زرد‌چوبه، زعفران را جایگزین آن کنید. در این صورت علاوه بر رنگ مورد نظر، عطر مطبوعی به خورشت اضافه خواهد شد.
  5. مزه خورشت فسنجان در گرو رب اناریست که در تهیه این خورشت بکار می‌رود. اگر خورشت فسنجان را ترش‌مزه می‌پسندید از رب انار ترش و قیسی استفاده کنید در غیر این صورت از رب انار ملس به همراه شکر و یا شیره خرما استفاده نمایید.
  6. در تهیه یک خورشت جا افتاده معمولا کم آب بودن و به روغن افتادن خورشت مهم است. مدت زمان و حرارت ملایم می‌تواند خورشت را به خورشت جا افتاده تبدیل کند. برای این منظور برخی در دو نوبت به فواصل داخل خورشت یخ می‌اندازند تا خورشت به روغن بیفتد. البته اینکار زمان به روغن افتادن خورش را تسریع می‌کند. البته اگر در مدت طولاتی و با حرارت ملایم خورشت پخته شود نیازی به اینکار نخواهد بود.
  7. این خورشت به واسطه گردو و تفت‌دادن بسیار چرب می‌شود و برخی در پی کم‌کردن مقدار گردو از مواد دیگری مانند سیب و به استفاده می‌کنند که طبیعتا از مقدار گردو کاسته شده و علاوه بر مقرون‌ به‌ صرفه‌تر شدن آن، کم شدن چربی موجود در غذا را نیز به دنبال دارد. ضمنا در صورت استفاده از سیب و به طبیعت خورشت نیز معتدل‌تر خواهد شد.
  8. در صورت تمایل می‌توانید برای یکنواخت شدن خورشت، پیاز را از رنده ریز عبور دهید.
  9. همچنین می‌توانید برگ بو را با یک قاشق چای‌خوری دارچین جایگزین نمایید. استفاده از ادویه‌جات کاملا سلیقه‌ای است.


درباره خواص گردو چه می‌دانید؟

  • مصرف گردو برای زنان باردار به جهت سطح بالای اسید‌ فولیک، ریبوفلاوین و تیامین مناسب است.
  • گردو حاوی منگنز، پتاسیم، روی، کلسیم، آهن، منیزیم، سلنیوم و مس است که نقش بسیار مهمی در افزایش میزان اسپرم و سنتز اسید‌های مختلف (مانند آمینو اسید‌ها و اسید‌های چرب) دارد.
  • اسید‌فولیک موجود در گردو، برای زنانی که سعی در باردار شدن دارند، بسیار مفید است. همچنین ال_آرژنین موجود در گردو، در نعوظ و حفظ استقامت در مردان نقش به سزایی دارد. گردو حاوی روی و امگا 3 زیادی است که برای سلامت جنسی مردان، حمایت از قلب و گردش‌خون بسیار موثر است. ال_تیروزین که نوعی اسید‌آمینه موجود در گردو است به تقویت میل جنسی و تولید هورمون‌ها کمک شایانی می‌کند. ویتامین E موجود در گردو موجب حفظ تعادل هورمون‌ها، در مردان و زنان می‌گردد. لذا، در سال‌های اخیر، از گردو به جای ویاگرا استفاده می‌شود.
  • مصرف روزانه گردو موجب بهبود جریان خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و همچنین کاهش 10 درصدی کلسترول بد خون این افراد می‌گردد.
  • بیوتین موجود در گردو موجب تقویت مو، بهبود رشد مو و کاهش ریزش مو می‌شود.
  • از آنجایی که گردو حاوی کلسترول کم است، موجب کاهش وزن می‌شود. البته توجه داشته باشید که گردو دارای کالری نسبتا زیادی بوده و در مصرف آن نمی‌بایست زیاده روی شود.
  • از گردو به جای دارو‌های ضد یبوست استفاده کنید زیرا از بروز یبوست جلوگیری می‌کند.
  •   امگا 3 موجود در گردو موجب تقویت غشای سلول‌های پوست گشته و با حفظ رطوبت و مواد مغذی و از بین بردن مواد سمی، پوست را درخشان‌تر کرده و از خشکی آن جلوگیری می‌کند.
  • دانشمندان بر این باورند که آلفا - لینولنیک اسید و اسید‌های چرب امگا 3 موجود در گردو موجب کاهش سرعت رشد تومور‌های سرطانی شده و از گسترش سرطان جلوگیری می‌کند.
  • خاصیت آنتی‌اکسیدانی گردو موجب افزایش کارکرد سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر پیری، سرطان و ناراحتی‌های عصبی می‌گردد.
  • مصرف گردو نقش به سزایی در مبارزه با بیماری‌های التهابی مثل آسم، اگزما و روماتیسم مفصلی دارد.
  • گردو سطح کلسترول بد را تنظیم کرده و موجب افزایش کلسترول خوب در بدن می‌شود. مصرف گردو از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و سایر خطرات احتمالی مربوط به قلب جلوگیری می‌کند.
  • براي اينکه در روز از ميزان کافي مواد معدني، ويتامين و پروتئين بهره‌مند شويد، روزانه يک مشت گردو بخوريد.


نکاتی درباره نحوه انتخاب و نگهداری گردو

  • گردو در تمام طول سال در بازار موجود است و انواع مختلفي از آن وجود دارد: گردو با پوست، بدون پوست، نمک‌زده، شيرين‌شده و... بهتر است به جاي خريدن گردوهاي فرآوري‌شده، انواع با پوست آن را خريداري کنيد.
  • در هنگام خريد، گردوهايي با رنگ قهوه‌اي کمرنگ، هم‌اندازه و سنگين انتخاب کنيد. پوسته گردو نبايد دچار شکستگي يا تورفتگي باشد، لکه‌دار نباشد و بوي فاسدشده هم ندهد.
  • گردوهاي باپوست را مي‌توان چندين ماه در جاي خشک و خنک نگهداري کرد درحاليکه گردوي پوست‌کنده‌شده بايد حتما در يخچال نگهداري شود.


موارد استفاده از گردو

  • گردو خردشده براي تزئين سالاد، دسر و بستني استفاده می‌شود.
  • گردو شیرین‌شده همراه با غذاهاي دريايي کاربرد دارد.
  • گردو به طور وسيعي در شيريني‌پزي براي ساخت بيسکويت، شيريني و کيک استفاده مي‌شود.
  • در خاورميانه، از گردو در کنار بادام، کشمش، خرما و امثال آن در غذاهاي مخصوص ماه مبارک رمضان استفاده مي‌شود.


درباره خواص انار چه می‌دانید؟

  • انار دارای طبیعت معتدل، مقوی برای معده و کبد، ملین، ادارآور و ضدتشنگی است.
  • مصرف رب انار در دوران بارداری، ویار حاملگی را از بین می‌برد.
  • دم‌کرده گل انار برای از بین‌بردن ترشحات ساده قاعدگی استفاده می‌شود.
  • انار برای افراد مبتلا به دیابت مفید است، دفع کننده مضرات دخانیات است و مستی را رفع می‌کند.
  • دم کرده یا جوشانده برگ انار به عنوان چای برای رفع کم‌خونی و یا احساس خستگی زیاد مفید است.

طرز تهیه لواشک انار خانگی خوشمزه


  • اگر بعد از غذا انار شیرین خورده شود به هضم غذا کمک خواهد کرد. خوردن انار شیرین برای افرادی که لاغر هستند مفید است و باعث چاق شدن می‌شود. همچنین به افرادی که مبتلا به یرقان هستند توصیه می‌شود یک ساعت قبل از غذا انار شیرین میل کنند. انار شیرین همچنین سرفه را تسکین می‌دهد و صدا را باز می‌کند. همچنین خارش‌ را تسکین خواهد داد.
  • مصرف انار ترش برای افرادی که طبیعت گرمی دارند توصیه می‌شود.
  • برای درمان زخم‌های دهان روزی چندبار آب انار‌ ترش و یا رب انار را در دهان نگه داشته و مزمزه کنید.
  • آب انار ترش برای درمان زخم داخل بینی یا گوشت اضافی روی زخم‌ها مفید است.
  • اگر انار با دانه خورده شود از صدا کردن شکم جلوگیری می‌کند.
  • کسانی که میل به خوردن خاک دارند با خوردن رب انار از بین می‌رود.
  • پوست انار تازه و یا خشک شده برای درمان یبوست، بواسیر و رفع کرم روده‌ای مفید است.
  • بهترین موقع خوردن انار صبح ناشتا با کمی گل‌پر است.
  • جوشانده گل انار درمان کننده پیوره و خون‌ریزی لثه است.


گروه آشپزی وب